Skip to content

Відпустка під час війни: які правила та обмеження

Ксенія Куземко

Чи може роботодавець відмовити у наданні відпустки - Наше Місто

Відповідно до Конституції України, працюючі громадяни мають право на щорічну оплачувану відпустку. Тим не менш, у період воєнного стану це право може бути обмежено за рішенням роботодавця. Кореспондент «Наше місто» розповість, коли працівнику можуть відмовити у відпочинку.

Кожен працівник має право на щорічну основну відпустку тривалістю щонайменше 24 календарні дні. Проте, тривалість відпустки може відрізнятися залежно від специфіки роботи. Наприклад, працівники освіти мають право на більш тривалі відпустки, які можуть досягати 56 календарних днів.

У період дії воєнного стану ситуація з відпустками дещо змінюється. Роботодавець має право відмовити працівнику у наданні відпустки, якщо його робота є критично важливою для функціонування держави, зокрема, якщо він залучений до забезпечення роботи об’єктів критичної інфраструктури.

Однак це не розповсюджується на відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» передбачає, що роботодавці можуть обмежити тривалість щорічної основної відпустки працівників до 24 календарних днів у поточному році. Це означає, що якщо зазвичай вам належить більша кількість відпускних днів, роботодавець має право скоротити їхню кількість.

Крім того, важливо знати, що право на повну тривалість щорічної відпустки у перший рік роботи виникає лише після шести місяців безперервної роботи на підприємстві, як це передбачено Законом України «Про відпустки».

Раніше ми писали, навчальний рік 2024-2025 у Дніпрі: стало відомо, як будуть вчитися школярі.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: