Skip to content

Мешканець Кривого Рогу під час риболовлі заразився лептоспірозом: врятувати чоловіка не вдалося

Ксенія Куземко

Житель Кривого Рога во время рыбалки заразился лептоспирозом: спасти мужчину не удалось

Мешканець Кривого Рогу, який у липні 2024 року ловив рибу на Іскрівському водосховищі в Кіровоградській області, захворів на небезпечну інфекцію – лептоспіроз. На жаль, чоловік пізно звернувся за допомогою і помер. Про це повідомляє «Наше місто» з посиланням на пост Криворізького районного відділу ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ”.

За даними на кінець травня 2024 року, в Україні було зафіксовано 97 випадків захворювання на небезпечну інфекцію. Варто зазначити, що Кривий Ріг щороку стикається з проблемою лептоспірозу.

Довідка

Лептоспіроз — це особливо небезпечне зоонозне (спільне для людей та тварин) інфекційне захворювання, яке може призвести до ураження нирок, печінки, менінгіту (запалення оболонок головного і спинного мозку) і навіть спричинити смерть, якщо своєчасно не звернутися по медичну допомогу як і в випадку у жителя м. Кривого Рогу.

Основним збудником лептоспірозу є бактерія Leptospira, яка потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше гризунів, а також худоби, собак і диких тварин. Від людини до людини лептоспіроз не передається. В організм людини бактерія проникає через тріщини, порізи або рани на шкірі, а також через слизові оболонки очей, носа та рота.

Найпоширеніший механізм передачі — контактний, під час купання і риболовлі в заражених водоймах, сінокосу на зволожених територіях, доглядаючи за хворими або інфікованими тваринами. Також, можливий аліментарний шлях передачі під час вживання зараженої їжі (молоко, м’ясо) і сирої води з природних джерел.

Хвороба в середньому триває 3-5 тижнів. Тяжкі форми захворювання, що протікають з симптомами ниркової недостатності, часто закінчується смертю. Особливо висока летальність серед осіб похилого віку.

Щоб  уберегтися від лептоспірозу :

  • уникайте заражених водойм: не купайтеся і не рибальте у водоймах, з якими можуть контактувати інфіковані тварини, наприклад, біля водопою худоби;
  • уникайте контактів із хворими тваринами: не торкайтесь інфікованих тварин і дотримуйтесь заходів безпеки, доглядаючи за ними;
  • знищуйте гризунів удома: проведіть дератизаційні заходи у своєму помешканні та убезпечте джерела водопостачання та харчі від забруднення виділеннями гризунів;.
  • термічно обробляйте продукти тваринного походження.

Раніше ми писали, на Дніпропетровщині жінка намагалась власноруч загасити пожежу на городі.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: