Site icon Наше Місто

Історія будівлі у центрі Дніпра: від жіночого училища до Будинку профспілок

Історія Будинку профспілок

Дніпро – місто, багате на історію, яка часто прихована за фасадами сучасних будівель. Одна з таких будівель – колишній Будинок спілок на проспекті Яворницького, 93. Детальніше про це розповідає «Наше місто» з посиланням групу у Фейсбуці «Катеринослав-Дніпропетровськ-Дніпро. Історія міста».

Будинок профспілок– одна з найстаріших споруд у центрі Дніпра. Його історія розпочалася у далекому 1912 році, коли тут відкрилося безкоштовне жіноче училище. Дівчата могли не лише здобути базову освіту, а й навчитися рукоділля, шиття та ведення домашнього господарства. Згодом навчальний заклад перетворився на Катеринославські вищі жіночі курси.

Після революції будівля стала осередком профспілкового життя міста. До існуючого корпусу добудували новий, а під час Другої світової війни тут розміщувався німецький госпіталь. Цікавий факт: для евакуації поранених через арку у двір проклали навіть трамвайну колію.

Незважаючи на всі випробування, будівля збереглася до середини 1970-х років. Тоді було прийнято рішення про її капітальну реконструкцію. Проте під час робіт сталася несподівана трагедія: будівля частково обвалилася. Після цього був розроблений новий проект, і будівництво тривало п’ять років.

Історія Будинку профспілок

Сьогодні будівля належить об’єднанню профспілок Дніпропетровської області. Крім різних профспілок тут здають офіси в оренду. Частина Будинку спілок перетворилася в свого роду магазин, де знайти можна все – від ксерокса і фото на документи до спортивного харчування.

Фото: група у Фейсбуці «Катеринослав-Дніпропетровськ-Дніпро. Історія міста», Дніпропетровське обласне об’єднання профспілок.

Читайте також: Готель, райвиконком та офіс: історія старовинної будівлі у центрі Дніпра.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version