Skip to content

У Дніпрі планують оновити Старий квартал у Нагірній частині міста

У Дніпрі представили детальний план оновленого Старого кварталу у Нагірній частині міста

На засіданні архітектурно-містобудівної ради Дніпра розглянули детальний план розвитку кварталу, розташованого навпроти Нагірного ринку. Цей квартал обмежений проспектом Науки (колишній Гагаріна) та вулицями Архітектора Петрова (Чернишевського), Бригадної та Чекмарьова, – пише «Наше Місто» з посиланням на Міський сайт.

На раді було представлено проект, який розробив архітектор Юрій Єрошек. Він розповів про історичну цінність кварталу, зокрема, про значні будівлі, які рекомендовані для взяття на облік як об’єкти культурної спадщини. План передбачає збереження історичного середовища при будівництві трьох нових багатофункціональних комплексів (МФК), автором яких є Михайло Аліпов.

Юрій Єрошек підкреслив, що квартал входить до першого історичного ареалу міста, і нові об’єкти мають бути гармонійно вписані в існуючу забудову. Проект також включає додаткове озеленення, створення дитячих та спортивних майданчиків, а також проїзди для спецтехніки та пішохідні зв’язки всередині кварталу.

У цьому кварталі розташовані такі історично цінні об’єкти:

  • Значна історична будівля, рекомендована для внесення до реєстру об’єктів культурної спадщини за видом «архітектура»: «Навчальна будівля з квартирами викладачів Дніпропетровського металургійного інституту», просп. Науки, 21.
  • Об’єкти культурної спадщини, які не перебувають на державному обліку і мають категорію цінності «значна історична будівля»: просп. Науки, 31.
  • Об’єкти культурної спадщини, які не перебувають на державному обліку і мають категорію цінності «рядова історична забудова»: вул. Архітектора Олега Петрова 6, 8, 10, вул. Бригадна, 1, 1Б, 3, 5.
  • Об’єкти культурної спадщини, які не перебувають на державному обліку і мають категорію цінності «малоцінна історична будівля».

Щільність населення після будівництва нових МФК зросте з 299 до 490 осіб на гектар, що відповідає нормам. Значна увага була приділена питанням паркування та використання паркінгів як притулків у разі повітряної тривоги.

Обговорювали також необхідність пішохідних зв’язків всередині кварталу та перспективу перенесення трамвайної зупинки маршруту №1. Було запропоновано створити додатковий пішохідний прохід від проспекту Науки до вулиці Бригадної, що полегшить доступ до розташованої там школи.

Архітектор Андрій Шковира запропонував розглянути можливість будівництва масштабного пасажу, який стане окрасою кварталу. Ця ідея була сприйнята з інтересом.

У підсумку, новий детальний план території отримав схвалення всіх членів містобудівної ради.

Нагадаємо, раніше ми писали: У Дніпрі на Лівобережному-3 збудують новий житловий комплекс на майже 200 квартир.

Читайте також: Замість кінотеатру «СІЧ» у Дніпрі збудують торговий комплекс і бульвар.

Фото: Міський сайт.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: