Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ ОФІЦІЙНО   У Дніпрі обговорили питання інтеграції переселенців у міську громаду

1 серпня у культурно-діловому центрі «Менора» відбувся захід «Синергія для майбутнього: Інтеграція ВПО в громаду Дніпра». Він проводився Міжнародним республіканським інститутом, проєкт реалізовано  агентством США з міжнародного розвитку.

Ми залюбки погодилися на проведення цього заходу,  – розповідає Ірина Давиденко, начальниця управління  у справах ветеранів та переміщених осіб департаменту соціальної політики Дніпровської міської ради. – Запросили членів Координаційної ради у місті Дніпрі, до якої входять як внутрішньо переміщені особи, так і громадський сектор. Обговорювали різні проблеми, а також те, яким ми бачимо Дніпро через 50 років. Зрозуміло, що через такий термін переселенці вже стануть дніпрянами, а Дніпро буде для них рідним містом. Також ми обговорювали житлове питання і те, як ми можемо інформаційно допомагати переселенцям. Наша задача – зробити так, щоб ті, хто переїхали до нашого міста, впевнено відчували себе у завтрашньому дні. І мова йде не тільки про надання гуманітарної допомоги.

Участь у заході взяли біля 20 учасників. Тренінги тривали з 9 до 16 години протягом трьох днів. Його учасники обговорювали, якою має бути громада майбутнього, яким є її наявний потенціал, яким чином можна і треба  його розвивати. Участь в тренінгах взяли представники департаменту  соціальної політики Дніпровської міської ради, Координаційна рада ВПО у Дніпрі, громадські організації та представники громад окупованих територій. Після завершення навчання учасники отримали сертифікати.

Цей захід був надзвичайно актуальним, – зазначає Людмила Діннік, голова громадської організації «Джерело підтримки». – Ми дуже часто зустрічаємось на різних заходах, але це зазвичай форуми, наради. На них не вистачає часу поспілкуватися та обмінятися досвідом та актуальними знаннями. А ось на цих тренінгах така можливість була, і це чудово. Зокрема ми обговорювали нагальне житлове питання для переселенців, без вирішення якого неможлива їхня інтеграція у наш простір. Заради цього об’єдналися громадський сектор та міська рада.

На заході були присутні представники релокованих громад – наприклад, Бахмутської міської ради. Вони найближчим часом хочуть завітати до тих мешканців Бахмута, які зараз живуть у Дніпрі. Подивитись, в яких умовах вони живуть, які в них є запити та бажання. За словами Людмили Діннік, питання житла для переселенців у нашому місті стоїть досить гостро. Те, що вони дуже часто навіть не становляться у чергу задля його отримання, говорить про те, що вони зазвичай не обізнані щодо своїх прав та можливостей. Наприклад, багато хто з переселенців не знає про існування гарячої лінії, яка була створена саме для них. У цьому сенсі налагодження обміну досвідом між громадським сектором та органами місцевого самоврядування є дуже важливим.

Фото Валерія Кравченка.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що ВПО у Дніпрі і області можуть отримати гроші на розвиток бізнесу.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Освіта, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: