Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Невидима загроза: які органи страждають від підвищеного тиску

Вимірювання тиску

Мільйони людей у світі страждають від гіпертензії – захворювання, яке часто протікає безсимптомно. Хоча підвищений тиск може здаватися нешкідливим, він є головним фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Важливо розуміти, що не лише високий тиск, але й його стрімке підвищення несуть серйозну загрозу здоров’ю. Детальніше про це журналістам “Нашого міста” розповіла лікарка з Дніпра. 

Как лечить гипертонию
Юлія Іванівна – сімейна лікарка

– Артеріальна гіпертензія – один із найрозповсюдженіших патологічних  станів серцево-судинної системи, сказала Юлія Іванівна, сімейна лікарка. – Вона характеризується артеріальним тиском, вищим за 140/90.  Але ця хвороба має ускладнення. Є органи-мішені, які страждають найбільше. Це органи зору, нирки, судини. Артеріальна гіпертензія є однією з причин серцево-судинних катастроф. Вона – одна з хвороб, від якої у світі помирає найбільше людей. 

Які органи страждають від гіпертензії

Серце: Гіпертензія призводить до гіпертрофії лівого шлуночка, тобто збільшення його м’язової маси. Це додаткове навантаження може призвести до серцевої недостатності, аритмій та інфаркту міокарда.

  • Судини: Постійне підвищення тиску пошкоджує стінки судин, сприяючи розвитку атеросклерозу. Це, в свою чергу, може призвести до звуження або закупорки судин, що живлять серце, мозок, нирки та інші органи.
  • Мозок: Гіпертензія є одним з основних факторів ризику інсульту – порушення кровообігу в головному мозку. Крім того, вона може спричинити транзиторні ішемічні атаки, головні болі, запаморочення та порушення пам’яті.
  • Нирки: Постійний високий тиск пошкоджує ниркові клубочки, що призводить до розвитку хронічної ниркової недостатності.
  • Очі: Гіпертензія може спричинити зміни в судинах сітківки, що призводить до погіршення зору і навіть до сліпоти.

У більшості випадків початок артеріальної гіпертензії залишається непоміченим. Якщо артеріальний тиск підвищується поступово, то на головні болі, запаморочення люди зазвичай не зважають.

Как лечить гипертонию

– Іноді артеріальна гіпертензія може бути безсимптомною, – попередила сімейна лікарка. –  У своїй практиці я дуже часто стикаюсь з тим, що люди приходять на прийом, наприклад, з симптомами застуди. А при вимірюванні тиску я бачу підвищені показники. Але є і класичні симптоми: головний біль, відчуття слабкості, порушення дихання, прискорене серцебиття тощо. 

Лікарка підкреслила, що навіть за відсутності скарг рекомендовано хоча б раз на рік відвідувати сімейного лікаря та вимірювати тиск. Особливо це стосується людей, що знаходяться в зоні ризику. 

Фото:НМ.

Читайте також: Не АНД, а Нижньодніпровський район: у Дніпрі місцеві мешканці обурені новим перейменуванням.

Категорія: Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: