Site icon Наше Місто

Жінки у бізнесі: історії дніпрянок, які з нуля створили власну справу і досягли успіху

Амбітні та цілеспрямовані дніпрянки все частіше стають підприємицями. Жінки вільно замінюють чоловіків на відповідальних керівних посадах. Фахівці вважають, що бізнесвумен побільшає, оскільки на війну йдуть чоловіки і їхні місця займають наші землячки. Історії успішних дніпрянок розповість «Наше місто».

Бізнес-леді не налякають навіть «прильоти»

Понад два роки триває велика війна з російським агресором. Щодня на фронті гинуть наші мужні захисники. Ворог завдає ракетних ударів і атакує безпілотниками. Чи до свят тут?

Фото з архиву Тетяни

Але навіть на війні має бути місце радості та святковому настрою. У цьому твердо впевнена Тетяна Гончаренко, дніпровська підприємиця, керівник фірми «Час подарунків».

– У нашому невеликому колективі працюють лише три людини, – розповідає підприємиця. — Ми організовуємо святкові заходи. Сьогодні вони дуже потрібні. Гарний настрій та оптимізм необхідні всім. Намагаємося, у воєнних умовах вселяти в людей надії. Нині, незважаючи на війну і скруту, громади знаходять кошти, щоб привітати земляків. Ювілеї, весілля, спортивні та творчі перемоги ніхто ж не скасовував. Нехай радість продовжить життя всім нам!

Тетяна зазначила, що сьогодні дівчата нерідко хочуть передати святковий привіт своїм хлопцям і підприємці із задоволенням виконують їхні прохання.

Фото з архиву Тетяни

– Ми робимо красиві бокси з подарунковими наборами – шоколадом ручної роботи, листівками-валентинками, різними сувенірами, продовжує розповідь співрозмовниця. – Готуємо такі подарункові набори з любов’ю, адже вони піднімають настрій нашим героям.

До речі, сама Тетяна Гончаренко – дівчина-свято:  усміхнена та привітна. Її не налякав навіть нещодавній ракетний «приліт».

– 8 липня нашій фірмі теж дісталося – вибиті вікна, двері, – розповідає дніпрянка. – На щастя, ніхто не постраждав.  Але ми все відновимо і виправимо. Працюємо і будемо працювати!

Дніпрянка створила клінінгову компанію з нуля

Кожен, хто шукав роботу, напевно, стикався з віковою нерівноправністю. Роботодавці здебільшого віддають перевагу молоді до 35 років. А що робити іншим?

Фото автора

Амбітну дніпрянку Анастасію Кулакову такий ейджизм дістав, і вона вирішила створити свою клінінгову компанію. Практично з нуля!

– Клінінгом почала займатися випадково, – розповідає Анастасія Кулакова. – Адже ніхто не народжується з мрією стати прибиральницею. Але кожна робота потрібна і важлива. Дещо робила за франшизою, після чого зареєструвала власну торговельну марку й оформила право власності на свою клінінгову компанію.

Компанії вдалося пережити пандемію ковіду та початок повномасштабного вторгнення. Адже працювали на совість. А під час епідемії коронавірусу її прибиральники навіть встановили свій рекорд!

– Ми почали з дезінфекції під’їздів, – продовжує дніпрянка. – Працювали самовіддано. Одного разу в один день обробили 81 під’їзд. Це щось. Справжній рекорд! Після цього вже нічого не лякає. Навіть наш агресивний скажений сусід, якого ми все одно переможемо.

Зауважимо, що Анастасія аж ніяк не з боязкого десятка. Одного разу ворожа атака ледь не знищила її машину. Але навіть після цього страшно не стало.

– Ні, мене це не злякало, – каже Анастасія. – Сьогодні ми працюємо, у нас у команді  п’ятеро дівчат – ВПО. Як усі українці, донатимо на ЗСУ.

На думку підприємиця, успіх у бізнесі багато в чому залежить від довіри клієнта.

– Працювати часто доводиться в приватних будинках і квартирах, – пояснює дніпрянка. – У клієнтів має бути повна довіра до компанії. І якщо така довіра є, все вийде.

Випускниця фізтеху створює мініатюрні сади

Обдарованій дніпрянці Ірині Чабан одного разу спала на думку щаслива ідея створювати флораріуми – мініатюрні сади, які можна розмістити на підвіконні.

Підглянувши ідею флораріумів на західних ресурсах, наша землячка сама почала експериментувати з екзотичними рослинами і творити власні всесвіти.

Фото Володимира Федорищева

– За освітою я інженер-еколог і природа мене завжди надихала, – розповідає Ірина. – Використовую тропічні екзоти, які живуть у вологому середовищі і просто у квартирі їм некомфортно. А в невеликій ємності вони почуваються чудово. Рослини п’ють воду, випаровують її через листя. Волога осідає на стінках посудини і знову поглинається рослинами. Замкнута екосистема!

Деякі рослинки поміщені зовсім у маленький простір. Здається, що вони і в тісноті, і в образі. Але це не так.

Фото Володимира Федорищева

– Нехай і в обмежених умовах, але рослинам живеться-роститься непогано, – пояснює підприємиця. – Коли коріння досягає меж, розвиток просто сповільнюється. Таким чином флораріум може існувати кілька років. Можливо, і більше. Поки що у мене такої практики не було. Догляд нескладний – раз на кілька місяців додавати трохи води.

Одразу після повномасштабного вторгнення попит на «пляшкові сади» Ірини впав, але, через деякий час, вони стали дуже затребувані. Нічого дивного – людям хочеться відпочити від війни.

Як стати бізнесвумен

Зрозуміло, шлях бізнесмена тернистий і не всіяний трояндами. Труднощів і проблем у підприємців повнісінько. Війна, зростання цін, відсутність стабільності не сприяють надмірному оптимізму. З іншого боку, в ситуації, що склалася, дніпрянкам дедалі частіше доводиться займатися бізнесом.

 – Сьогодні підприємці-чоловіки йдуть на фронт і залишають справи на своїх дружин, які взяли на себе весь тягар відповідальності, – розповідає Наталія Ешонкулова, дніпровська правозахисниця. – Зараз жінкам необхідно освоювати бізнес-виробництво. Адже чоловіків рано чи пізно можуть мобілізувати. На жаль, права і можливості підприємців намагаються всіляко урізати. Пропонується, зокрема замість фіксованого податку ввести податок з обігу. Цю пропозицію потрібно дуже серйозно вивчити і відпрацювати. Чи буде це зроблено? Непродуманий закон може остаточно добити малий і середній бізнес. Ну і корупції поки що, на жаль, ніхто не скасовував. Як правило, по допомогу до міської влади люди не звертаються. Чому? Ми провели опитування підприємців і майже 60% заявили, що найнегативніший фактор сьогодні – низька купівельна спроможність. Очевидно, що підприємцям потрібно допомагати і всіляко підтримувати їх.

Із цим твердженням важко сперечатися. Зауважимо, що програми підтримки жіночого підприємництва в Дніпрі є. Понад два роки в місті працює кар’єрний хаб «ВОНА», який надає кар’єрні консультації жінкам, а також проводить тренінги з їхньої профорієнтації та перекваліфікації. Важливо, що роблять усе це безкоштовно.

Фото Валерія Кравченка

– Ми допомагаємо жінкам у зоні ризику або постраждалим від домашнього насильства, – розповідає Олександра Мошник, кар’єрна радниця проєкту. – У нас працюють дві кар’єрні радниці, які консультують дівчат, а також психологиня, яка надає їм підтримку. Це потрібно, щоб жінка при відкритті власної справи змогла подолати бар’єри та страхи. Також відбуваються тренінги, освітні зустрічі, індивідуальні консультації. Ми допомагаємо створювати резюме, розповідаємо про нюанси відкриття власної справи, як подаватися на гранти тощо.

До речі, жінки, які потребують часу для навчання або роботи, можуть залишити тут своїх дітей з 09:00 до 18:00 і займатися своїми справами. Така можливість з’явилася завдяки тому, що кар’єрний хаб «ВОНА» працює на базі ГО «М.АРТ.ІН-КЛУБ», де діє простір «Рожева панама».

  Представниця міської влади підтвердила плідну співпрацю щодо надання допомоги ініціативним дніпрянкам.

– Ми підписали з ГО «М.АРТ.ІН-КЛУБ» меморандум про співпрацю і вже маємо конкретні результати, – зазначає Ірина Журавльова, начальник управління регуляторної політики та розвитку підприємництва департаменту правового забезпечення Дніпровської міськради. – Жінки, які звертаються до цієї організації, беруть участь у заходах Дніпровської міськради, які ми проводимо для підприємців і тих, хто тільки бажає відкрити власну справу. Ці заходи постійно оновлюються, з’являються нові спікери. Є тривалі курси, які містять: планування бізнесу, розрахунок ефективності, інформацію про гранти. Я особисто знаю жінок, які вже отримали гранти на придбання обладнання. Вони зараз займаються кондитерською справою. Крім того, ми активно продовжуємо допомагати і релокованому бізнесу. Це люди, які втратили все на тимчасово окупованих територіях. Вони не склали рук, починають наново свою справу і роблять те, що вміють і люблять.

Кар’єрний хаб «ВОНА» працює з 09:00 до 17:00 за адресою: вул. Якова Самарського, 6. Записатися на консультацію можна за телефоном 093 662-67-15.

Категорія: Війна, Влада, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version