Site icon Наше Місто

Надбавки до пенсії, втрата відстрочки від мобілізації, нові тарифи: що змінилося в Україні з 1 серпня

Надбавки до пенсії, втрата відстрочки від мобілізації, нові тарифи: що змінилося в Україні з 1 серпня

Від сьогодні, з 1 серпня, в Україні відбудуться деякі зміни. Вони стосуються пенсії, мобілізації, тарифів, соцвиплат для ВПО тощо. Актуальну інформацію про зміни розповість «Наше Місто».

Разова грошова надбавка до Дня Незалежності

У серпні ветерани війни, жертви нацистських переслідувань та громадяни, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, отримають збільшену пенсію завдяки разовій грошовій виплаті до Дня Незалежності України.

Розмір доплати становитиме:

Пенсіонери з зазначених вище категорій отримають надбавку автоматично разом із щомісячною пенсією. Іншим особам необхідно подати відповідну заяву до Пенсійного фонду України до 1 серпня або до 1 жовтня 2024 року.

Хто втратить відстрочку від мобілізації

З 1 серпня 2024 року набуває чинності новий Закон, що скасовує відстрочку від мобілізації для певних категорій громадян:

Ці зміни стосуються значного числа громадян і можуть мати суттєвий вплив на різні соціальні групи.

Зміни у Податковому кодексі

З 1 серпня набуде чинності новий закон про особливості податкового адміністрування під час війни для платників податків, які мають високий рівень добровільного дотримання норм Податкового кодексу.

Зверніть увагу! Компанії та підприємці, які потрапили до спеціального переліку, отримають низку переваг у взаємодії з податковими органами. Це включає резидентів Дія.City, які відповідають встановленим критеріям щодо сплати податків та заробітної плати.

Ті, хто включений у перелік, матимуть такі переваги:

Продовження соцвиплат для ВПО

У серпні внутрішньо переміщені особи продовжуватимуть отримувати державні виплати без змін. Це стосується тих, кому допомогу було автоматично продовжено з 1 березня 2024 року, а також тих, хто звертався за призначенням після цієї дати.

Зверніть увагу! Виплати автоматично перепризначили пенсіонерам з невеликою пенсією, особам з інвалідністю та дітям-сиротам.

Таким чином, серпень стане останнім місяцем піврічного періоду, на який Кабмін продовжив виплати. Однак уряд запевняє, що внутрішньо переміщені особи продовжуватимуть отримувати виплати й після завершення цього терміну.

Важливо. Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук повідомила, що відповідне рішення вже ухвалено. Крім того, кількість отримувачів може збільшитися.

З обігу вилучають популярну банкноту

З 1 серпня 2024 року НБУ розпочне вилучення з обігу банкнот номіналом 500 гривень, випущених у 2003-2007 роках. Ці купюри поступово замінять на сучасні банкноти зразка 2014 року та пізніших випусків. За інформацією НБУ, громадяни можуть без обмежень використовувати старі банкноти для розрахунків, тому немає необхідності спеціально обмінювати їх.

Вилучення з обігу купюри означає, що банки України не видаватимуть ці банкноти з кас при здійсненні готівкових операцій, а Нацбанк припинить постачати такі банкноти до кас банків.

Для кого зросте комуналка

У серпні 2024 року більшість побутових споживачів не відчують змін у вартості електроенергії, газу та води. Однак деякі українці можуть зіткнутися з нововведеннями в комунальних тарифах. Зокрема:

Водночас, з 1 серпня в деяких районах Київської області зростуть тарифи на воду. КП “Микулічі” Немішаєвської громади оголосило про нові тарифи на послуги централізованого водопостачання та водовідведення. Так, тариф на водопостачання зросте до 56,55 гривні за кубометр, а на водовідведення – до 68,65 гривні.

Коли почнеться навчання у школах

У низці регіонів нещодавно виникла ініціатива про ранній старт навчального року 2024-2025. Зокрема, у Чернівцях, Івано-Франківську та Львові розглядалася можливість розпочати освітній процес вже в середині серпня у зв’язку із складною енергетичною ситуацією. Однак 23 липня Кабінет Міністрів затвердив постанову, згідно з якою навчальний рік розпочнеться 2 вересня 2024 року і завершиться 30 червня 2025 року. Водночас обласним адміністраціям надано завдання організувати навчальний процес з урахуванням безпекової ситуації в кожному регіоні.

Яка буде погода у серпні

У серпні температура повітря очікується на рівні від +35,7 до +39,8 градуса. На півдні, сході, у більшості центральних областей, а також у Тернопільській та Чернігівській областях температура може досягати +40…+42 градуси. У горах температура коливатиметься від +30 до +36 градусів, а на високогір’ї Карпат буде в межах +27…+28 градусів.

Для Дніпропетровщини серпень буде місяцем інтенсивних гроз на фоні високих температур. Середня температура повітря в області становитиме від 20° до 23°. Абсолютний максимум досягне 39-41°.

Нагадаємо, раніше ми писали: У Дніпрі перевірили якість води у річці: які результати.

Читайте також: З 1 серпня в поїзді, що курсує через Дніпро, з’являться жіночі купе.

Фото: з відкритих джерел.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version