Skip to content

Готель, райвиконком та офіс: історія старовинної будівлі у центрі Дніпра

Ксенія Куземко

Отель, райисполком и офис: история старинного здания в центре Днепра

У самому серці Дніпра, навпроти величного оперного театру, на проспекті Яворницького, 89, стоїть –двоповерхова будівля, зведена у стилі, характерному для Катеринославської епохи. Ця архітектурна перлина, побудована з червоної цегли, є одним із небагатьох дореволюційних будинків, що збереглися у цьому районі. Про його історію нагадали в Управлінні з питань охорони культурної спадщини Дніпровської міськради, пише «Наше місто».

Вона пережила випробування часом і війною, тоді як більшість її сусідів зазнали значних руйнувань під час Другої світової та були знесені. Сьогодні цей історичний будинок, визнаний пам’яткою архітектури, нагадує нам про багату історію міста та є об’єктом пильної охорони.

Збудована наприкінці 1880-х – на початку 1890-х рр. (автор невідомий) у складі домоволодіння Щекутіна, як прибутковий будинок. В будинку розміщувались контори, магазини й квартири, столова, з 1914-го – готель «Уніон».

У 1922-1923 рр. у будівлі знаходиться катеринославське відділення «Укрдержбуду» з квартирою управляючого та губернський комітет Спілки молоді України, в 1930-х рр. – квартира лікаря Слуцького А. Г.

Готель, райвиконком та офіс: історія старовинної будівлі у центрі Дніпра

Під час бойових дій 1941-1943 рр. будівля серйозно не постраждала.

У другій половині 1940-х і в 1950-х в будівлі розміщувався готель «Перемога», який пізніше змінив виконком Кіровської районної ради депутатів трудящих, що функціонував тут до 2000 р.

Готель, райвиконком та офіс: історія старовинної будівлі у центрі Дніпра

Після проведення робіт з реконструкції з початку 2000-х рр. і до сьогодні в будівлі розміщуються підрозділи ПАТ НВО «СОЗИДАТЕЛЬ».

Раніше ми писали, як у Дніпрі легендарний ЦУМ змінювався за майже 90 років існування.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: