Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Відходи руйнації, сміття та амброзія: як Дніпро вирішує екологічні проблеми під час війни

Супрун Юлія

які екологічні проблеми нее війна Дніпру

Війна принесла Дніпру руйнування, людські втрати, а також значні екологічні проблеми. Однією з найбільш гострих є утилізації відходів руйнації, пише “Наше місто”.

Внаслідок ворожих ракетних обстрілів утворилися величезні обсяги будівельного сміття, пошкоджених конструкцій та інших відходів, що можуть містити шкідливі речовини. При потраплянні у ґрунт та воду вони забруднюють їх, створюючи загрозу для екосистем та здоров’я людей.

Вже третій рік через ракетні обстріли наше місто зазнає значного екологічного тиску. Обстріли та руйнування промислових об’єктів призвели до серйозних проблем з довкіллям, які матимуть як короткострокові, так і довгострокові наслідки.

місце ракетної атаки у Дніпрі
Відходи руйнації – велика проблема. Фото: Валерій Кравченко

Наслідки для міста

  • Погіршення екологічної ситуації: забруднення повітря, води та ґрунту негативно впливає на здоров’я населення та стан навколишнього середовища.
  • Естетичні проблеми: великі купи будівельного сміття псують зовнішній вигляд міста.
  • Економічні втрати: вирішення проблеми відходів руйнації потребує значних фінансових ресурсів.
Едуард Мєшковський
Едуард Мєшковський. Фото: Департамент екологічної політики Дніпровської міськради

З більшості місць прильотів у Дніпрі вивозили тільки те, що, скажімо так, розсипається, а самі будівлі ще не розбирали, – розповідає Едуард Мєшковський, директор КП “Еко Дніпро”. – І це буде велика кількість відходів, коли їх почнуть розбирати. 

У Дніпрі, як і в інших містах України, що зазнали обстрілів, накопичилася величезне кількість відходів руйнації. Це створює значні проблеми для міста. Проте вже за кілька тижнів у Дніпрі мають запрацювати унікальні японські технології. Японія постійно потерпає від стихійних лих і вже напрацювала величезний досвід переробки відходів руйнації, яким вона ділиться з Україною. Дніпро вже отримав партію найсучаснішої техніки, але ще триває навчання фахівців. 

Найсучасніше техніка. Фото: Департамент екологічної політики Дніпровської міськради

Величезні дробарки, бульдозер, два фронтальні навантажувачі і екскаватор – все це вже стоїть у нас на полігоні, де обладнаний майданчик для переробки відходів руйнації, – розповідає Едуард Мєшковський. 

За його словами, японські технології кардинально відрізняються від тих, якими користувалися у нас раніше.

Це буде не захоронюватися на полігоні, як раніше. Все буде розроблятися у будівельні суміші, які надалі будуть використовувати при ремонті та будівництві доріг, – додає фахівець.

Ризики військового забруднення

Під час війни чисельних ворожих обстрілів зазнали промислові підприємства, нафтосховища, очисні споруди та інші об’єкти інфраструктури Дніпра. Вибух кожної російської ракети призводить до викидів у повітря та ґрунт шкідливих речовин – пилу, сажі, хімічних сполук, важких металів. Все це негативно впливає на якість повітря, ґрунту та води, а також несе загрозу для здоров’я людей.

У Дніпрі вже готують до роботи мобільну лабораторію, яка буде визначати ризики військового забруднення. Зокрема, вимірювати стан атмосферного повітря та води після ворожих атак. 

Ярослав Крисько
Ярослав Крисько. Фото: Департамент екологічної політики Дніпровської міськради

Комунальне підприємство «Екополіс» Дніпровської міської ради отримало частину обладнання для функціонування у місті мобільної лабораторії – спеціалізований транспортний засіб, а також частину обладнання, яке дозволить визначати шкоду заподіяну довкіллю, – розповів Ярослав Крисько, заступник директора департаменту екологічної політики Дніпровської міської ради.Раніше мобільна лабораторія була лише у комунального підприємства Дніпровської обласної ради, але наразі це комунальне підприємство не фінансується.

Майже щодня відбувається забруднення грунтів та атмосферного повітря токсичними речовинами, що містяться у бойових частинах зброї. Мобільна лабораторія дозволить оперативно робити оцінку забруднення території. 

Шкодить не лише війна

Щодня комунальникам Дніпра доводиться вирішувати екологічні проблеми, які існували у місті ще до війни. 

Не відступила проблема стихійних звалищ, яка є перманентною для Дніпра.  Найчастіше вони утворюються поряд із нежитловими будинками та у посадках. Прибирають захаращену територію комунальники після звернень мешканців і обстеження звалища комісією районної ради, також обов’язкове складання відповідного акта. Лише за останні півроку у Дніпрі ліквідовано 22 стихійних сміттєзвалища обсягом 2215,46 тонн безхазяйних відходів.

Фахівці контролюють стан території до та після прибирання. Паралельно розглядаються заходи щодо запобігання утворенню сміттєзвалищ. 

ліквідація стихійного звалища

Щодо ліквідації сміттєзвалищ можна звертатися на Єдину гарячу лінію міської ради:

  • (056) 732-12-12
  • (095) 732-12-12
  • (096) 732-12-12
  • (073) 732-12-12

Чому переповнені сміттєві контейнери

Влітку у Дніпрі погіршилася ситуація з вивезенням сміття, зокрема негабаритного. Містяни скаржаться, що контейнери не спустошують вчасно і навколо них утворюються стихійні звалища. Найгірша ситуація у приватному секторі міста.

Попри те, що кожного дня у Дніпрі працює близько 30 сміттєвозів, у департаменті екологічної політики Дніпровської міськради називають кілька причин через які виникає сміттєве захаращення:

  • дефіцит водіїв сміттєвозів (є графіки, але на них впливає певна потреба у водіях і вантажниках, багато з них були призвані до лав Збройних сил України). Наразі ТОВ «Екологія-Д» потребує 25% від загальної кількості працівників;
  • вандалізм сміттєвих баків (з початку року знищено понад 350 баків, за 2022-2023 роки — близько 4 тис. штук. Найбільше випадків псування сміттєвих баків фіксують у приватному секторі);
  • договори ОСББ на вивезення сміття з приватними підприємствами (кількість сміттєвих баків залежить від кількості мешканців, а також кількості юридичних компаній, які розташовані на конкретній території. Якщо ж бак постійно заповнюється – то для цього є кілька можливих причин. Одна з них –  договори з компаніями, які або економлять на кількості сміттєвих баків, або вивозять сміття не щоденно);
  • «кавуневий» сезон і активне збільшення кількості органічних відходів;
  • серед місцевого населення заборгованість за вивіз твердих побутових відходів складає близько 300 млн грн.

Як у Дніпрі “сушать” амброзію

У Дніпрі у цьому сезоні відновили роботи з ліквідації карантинних рослин, зокрема амброзії полинолистої. Для цього використовують агрохімічний метод та екологічно безпечну речовину Unimag. Вона має сертифікати безпеки для навколишнього середовища, ґрунту, комах тощо. Засіб використовують в Дніпрі з 2021 року, за цей час він добре себе зарекомендував. 

Роботи зі знищення амброзії у місті розпочались одразу після хвилі опадів на початку червня. Після опадів сходи рослини незначні (від 1,2 до 4 см), коренева система ще не розвинута, а система захисту практично відсутня. У цей момент обробка особливо ефективна: рослина впадає у коматоз, таким чином не здатна боротись до дії препарату, поступово всихає, – розповіли у департаменті екологічної політики Дніпровської міськради.

За даними департаменту, у Дніпрі обробили 14 гектарів землі. Інспектування встановило, що там, де росла амброзія – вона посохла, там, де тільки зароджувалась, перетворилася на труху. 

Нагадаємо, раніше ми писали, як мешканці Дніпра під час війни запобігають екокатастрофі.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: