Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Так можуть і Дніпро перейменувати, не запитавши жителів, – Руслан Вишневецький про зміну назви АНД району

Михайло Чернов

Руслан Вишневецький про зміну назви АНД району - Наше Місто

Рішення комісії облдержадміністрації про перейменування численних вулиць та навіть цілого району у Дніпрі викликало неабияке хвилювання у мешканців. Свої чіткі та обґрунтовані зауваження одразу висловив міський голова Дніпра Борис Філатов.

Нашвидкуруч прийняті обласною владою перейменування гаряче обговорюються в соцмережах. Люди обурені, що зміни назв знакових для Дніпра вулиць обласні чиновники провели без жодних попереджень та обговорень, не запитавши думку громади та містян.

Руслан Вишневецький – депутат міської ради Дніпра та голова адміністрації Амур-Нижньодніпровського району, в якому обласні посадовці перейменували чимало вулиць, міст через річку Дніпро (!) та й, власне, район в цілому, прибравши перше слово – Амур. Тепер район називається просто Нижньодніпровський, чого не розуміють ні люди, ні історики. У коментарі “Наше місто” він заявив, що  що місто та міська влада не мають жодного відношення до цих незрозумілих перейменувань. Ба більше – наш співрозмовник був дуже здивований цим, як і численні мешканці Дніпра:

 – Я народився та виріс саме у Амур-Нижньодніпровському районі, разом з усіма мешканцями знаю, звідки походить ця історична для нашого міста назва. Тож, не розумію, як до цього стосується декомунізація.  Ба, більше – люди, які ухвалювали  рішення, самі мешкають у нашому районі та повинні знати його історію.

Перейменування Фабра у Дніпрі - Наше Місто

Заступник директора з наукової роботи КП «Музей історії Дніпра» Дніпровської міськради, кандидат історичних наук Святослав Чирук, який багато років присвятив вивченню історії міста, вважає таке перейменування категорично неправильним.

“Амур – саме так з 19 сторіччя історично називається віддалена від центру частина лівого берега міста. Ця назва існувала ще за дореволюційних часів. На мій погляд, район не мав би підлягати перейменування. Це історична назва”, – сказав експерт.

Руслан Вишневецький підкреслює: ключове зауваження – рішення про перейменування – в області ухвалили без жодних обговорень з громадськістю міста, з депутатами міської ради. 

– Переконаний – так чинити не можна.  Адже тепер – не давнішні часи, коли всі рішення ухвалювали без врахування думки людей.  Приміром, коли ми у міській раді проводили тривалий та ґрунтовний процес зміни назв у Дніпрі, то обов’язково прислухалися до думок та зауважень вчених, неодмінно враховували думку мешканців, громади. Вважаю, що саме так має бути.

Нинішнє перейменування топонімів в районі без обговорення з людьми дуже обурило мешканців, зазначає голова АНД райадміністрації:

– Приміром, навіщо змінювати назву вулиці, названої на честь Григорія Епіка – видатного українського письменника, нашого земляка, який мешкав в нашому місті і АНД районі у Березанівці. Це дуже засмутило людей. Або перейменування вулиці 152-ї дивізії, яка звільняла місто від нацистів у роки Другої світової. Та й взагалі – змінили назву району, не порадившись з людьми у районі. Це неправильна тенденція: в підсумку можуть перейменувати місто, не запитавши думку дніпрян….

Голова АНД райадміністрації зазначив, що зі свого боку докладе всіх зусиль, щоб відбувся процес коригування запропонованих областю перейменувань, які викликали незадоволення людей.

Нагадаємо, що  міськрада Дніпра обирає законні процедури, як зупинити останні перейменування. Усіх мешканців, які незадоволені новими назвами та мають зауваження і пропозиції, просять звертатися із заявами до районних адміністрацій.

Категорія: Війна, Влада, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: