Skip to content

Навчальний рік 2024-2025 в Україні: школярів планують максимально повернути за парти

В Україні планують повернути до очного навчання 300 тисяч школярів

За результатами міжнародного дослідження PISA-2022, українська система освіти зазнала значних змін за останні чотири роки через пандемію та війну. Українські учні відстають від своїх однолітків з інших країн на 1,5-2,5 роки за рівнем знань. Для покращення ситуації Міністерство освіти і науки розробило програму «Школа офлайн», спрямовану на повернення 300 тисяч дітей до очного навчання. Крім того, відомство планує впровадити комплекс заходів для подальшого розвитку освіти в Україні. Про це повідомили в Міністерстві освіти і науки України, – пише «Наше Місто».

Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій, а також міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що Україна зазнала значних освітніх втрат. Він наголосив, що доступ дітей до безпечного очного навчання є ключовою передумовою для підвищення якості освіти.

«Україна зазнала значних освітніх втрат, і ключова передумова для підвищення якості освіти — доступ дітей до безпечного очного навчання. Саме тому ми впроваджуємо комплексну політику «Школа офлайн», ціль якої повернути приблизно 300 000 учнів за шкільні парти», — зазначив Михайло Федоров.

Саме тому було розроблено комплекс заходів «Школа офлайн», спрямованих на забезпечення безпечного очного навчання та підвищення якості дистанційного навчання. При розробці цієї політики враховували потреби кожної дитини, незалежно від її місця перебування та можливостей. Крім того, було надано додаткову підтримку вчителям для ефективнішої роботи.

Загалом політика цієї ініціативи містить п’ять основних компонентів, які враховують специфіку кожної категорії учнів та вчителів.

Укриття

Цього року уряд виділив 2,5 млрд грн на будівництво укриттів у регіонах, що межують з зоною бойових дій. Кошти розподіляються через систему DREAM, що дає змогу кожній громаді подати заявку на фінансування будівництва укриття. Незважаючи на те, що вже 57 проєктів отримали фінансування, потреба в укриттях у 8 прифронтових областях залишається критично високою.

Автобуси

У місцях, де з міркувань безпеки неможливо побудувати укриття, громади планують закуповувати автобуси для перевезення дітей до безпечних місць для навчання. На ці потреби уряд уже виділив 1 млрд грн.

Пристрої

Одним із завдань є забезпечення учнів та вчителів, які не можуть повернутися до очного навчання, необхідними пристроями. Потребу в цих пристроях буде визначено на початку навчального року.

Навчання за місцем перебування дитини

Діти, які були змушені змінити місце проживання через військову агресію з боку Росії, можуть продовжити навчання в школі за новим місцем перебування. Це сприяє їх соціалізації та інтеграції в нову громаду. Якщо ж школа за місцем проживання не має укриття або вільних місць, діти можуть навчатися дистанційно у своїй попередній школі.

Дистанційні школи

Сьогодні українські діти навчаються дистанційно за різними програмами і в різних умовах: хтось за кордоном, хтось на ТОТ, а хтось у прифронтових районах. Щоб адаптувати освітній процес до таких реалій, відбувається реорганізація мережі дистанційних шкіл. Зокрема, мінімальна кількість учнів у класі збільшується до 20, а в кожній школі буде створено принаймні один комбінований клас, який об’єднає учнів різних вікових груп. В кожній школі має бути щонайменше один клас для всіх років навчання: з 1 по 9 клас або з 5 по 11 клас (або з 8 по 11 клас для ліцеїв).

Навчання на тимчасово окупованих територіях

З метою забезпечення безперервності освітнього процесу для дітей, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, розроблено кілька альтернативних форматів навчання. Це може бути індивідуальний план навчання з педагогом, продовження занять у дистанційному класі рідної школи або перехід до іншого навчального закладу разом зі своїм вчителем. Вибір формату залежить від конкретної ситуації та бажання батьків.

Навчання за кордоном

Школярі, які перебувають за кордоном, зазвичай навчаються в місцевих школах і поєднують це з навчанням у своєму навчальному закладі. Це призводить до подвійного навантаження. Щоб уникнути цього, впроваджується українознавчий компонент – скорочена освітня програма, яка дозволяє зменшити навчальне навантаження на учнів. Завдяки цьому діти зможуть очно навчатися в школах країни перебування та водночас дистанційно вивчати українознавчі предмети, такі як українська мова та література, історія України, захист України, географія тощо. Крім того, предмети з іноземних шкіл будуть перезараховуватися.

Нововведення для вчителів

Щодо вчителів, то їм обіцяють зберегти середню заробітну плату. Педагогам будуть запропоновані різні навчальні курси, а за можливості вони зможуть повернутися до повноцінної роботи. Також, у разі наявності вакансій, вчителі зможуть перейти на роботу до іншої школи.

Нагадаємо, раніше ми писали, як опанувати нову професію після 45 років у Дніпрі.

Читайте також: Пенсії, субсидії та разові виплати: що зміниться для українців з 1 серпня.

Фото: з відкритих джерел.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Освіта, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: