Site icon Наше Місто

Оновлення даних, повістки поштою та штрафи: основне, що треба знати про мобілізацію в Україні 2024

ООбновление данных, повестки по почте и штрафы: основное, что нужно знать о мобилизации в Украине 2024

В Україні діє новий закон про мобілізацію. Після його прийняття для військовозобов’язаних змінилися деякі правила стосовно мобілізації. Чоловіки віком від 18 до 60 років повинні були протягом 60 днів оновити свої військово-облікові дані. Що змінилося після 16 липня, – розповість «Наше Місто» з посиланням на Департамент правового забезпечення Дніпровської міської ради.

Оновлення військово-облікових даних

Згідно з новими змінами до Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, що набрали чинності 18 травня 2024 року, усі військовозобов’язані віком від 18 до 60 років повинні оновити свої військово-облікові дані протягом 60 днів.

Штрафи та наслідки за порушення

Після 16 липня 2024 року тих, хто не виконав це зобов’язання, чекають штрафи. Сума штрафу за перше ухилення становить від 17 000 до 25 000 гривень. Для юридичних осіб штрафи значно вищі — від 34 000 до 59 500 гривень. Сплата штрафу не звільняє від можливого призову. Ті, хто оновив дані вчасно, до 16 липня, не підлягають штрафам і продовжать перебувати в загальному порядку мобілізації.

Відповідальність за порушення

  1. Громадяни, які перебувають на обліку, але не оновили дані, можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності за частиною третьою статті 210-1 КУпАП.
  2. Ті, хто не перебуває на обліку і не виконав вимоги щодо оновлення даних, можуть бути притягнуті до адміністративної або навіть кримінальної відповідальності за частиною першою статті 337 Кримінального кодексу України.

Процедура вручення повісток

Повістки надсилатимуться через пошту або вручатимуться особисто. Якщо військовозобов’язаний не оновив дані до 16 липня, він отримає повістку для уточнення даних. Ті, хто вже виконав вимоги, можуть отримати повістки для проходження військово-лікарської комісії.

Затримання та примусове виконання штрафів

Поліція матиме право затримувати осіб, які не виконали зобов’язання з оновлення даних, для притягнення до відповідальності. Несплата штрафів може призвести до примусового виконання через органи державної виконавчої служби, включаючи арешт майна.

Військово-лікарська комісія та відстрочка

Ті, хто самостійно прибуде до ТЦК для мобілізації, матимуть відстрочку до двох місяців з дня проходження ВЛК. Базова військова підготовка у вишах почнеться з 1 вересня 2025 року.

Чи викликатимуть через “Резерв+” на ВЛК

Міністерство оборони України оголосило про плани запровадити нову функцію у застосунку “Резерв+”, яка дозволить громадянам самостійно записуватись на військово-лікарську комісію (ВЛК) без необхідності відвідувати військові комісаріати. Це покращення покликане спростити та полегшити процес проходження ВЛК, яку під час воєнного стану треба проходити раз на рік. Проте наразі через застосунок Резерв+ виклик на ВЛК не передбачено.

Чи потрібно проходити повторну ВЛК тим, хто має статус “обмежено придатний”

Відповідно до прикінцевих та перехідних положень Закону України від 21 березня 2024 року № 3621-IX, громадяни, визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим законом (до 4 травня 2024 року), повинні пройти повторний медичний огляд протягом дев’яти місяців (до 4 лютого 2025 року) для визначення придатності до служби. Цей обов’язок стосується всіх, незалежно від їхнього статусу бронювання чи відстрочки від мобілізації.

Чи буде відстрочка у 2 місяці тим, хто сам прийшов до ТЦК мобілізуватися

Згідно з частиною третьою статті 23 Закону України від 18 травня 2024 року № 3543-XII “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, громадяни, які самостійно прибули до ТЦК і мають бути направлені на навчання у зв’язку з призовом, повинні з’явитися до ТЦК протягом двох місяців з дня проходження ВЛК. Це не означає відстрочку від призову, а лише визначає максимальний строк для явки до ТЦК.

Базова військова підготовка у вишах стартує з 2025 року

Базова загальновійськова підготовка для студентів закладів вищої освіти, включаючи заклади з підготовки поліцейських, а також для громадян, які планують вступити на державну службу, починається з 1 вересня 2025 року. Ця підготовка проводитиметься у навчальних частинах (центрах) Збройних Сил України, згідно з статтею 10-1 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”.

Нагадаємо, раніше ми писали: У Міноборони розповіли, як ТЦК перевірятимуть військовозобов’язаних на вулицях за новим порядком.

Читайте також: Мобілізація 2024 в Україні: що чекає військовозобов’язаних, які не встигли оновити дані.

Фото: з відкритих джерел.

Категорія: Важливо, Війна, Влада, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version