Site icon Наше Місто

Як урядова програма «Власна справа» допомагає дніпровським підприємцям 

Війна стала важким випробуванням для мільйонів українців. Багато хто втратив домівки та засоби   до існування. Але наймужніші наші співвітчизники не здалися. Вони зібрали волю в кулак, розробили бізнес-плани, отримали  кошти і стали підприємцями. Це стало можливим завдяки Грантовій урядовій програмі «Власна справа», яка розпочала діяти з 1 липня 2022 року. У Дніпрі цією програмою скористалися вже  сотні містян. Про це повідомляє «Наше місто».

На початку у власниці двох кафе не було навіть міксера

Кажуть, що виправдання роблять людину бідною. Це точно! Ті, хто заздалегідь бачать причини своїх невдач приречені на ці невдачі.

Успіх посміхається найнаполегливішим і найвпевненішим у собі. 

Фото Володимира Федорищева

Отримавши диплом фінансового магістра донеччанка Анастасія Закревська вирішила круто змінити свою професійну кар’єру і стати кондитером. Анастасія опановувала нову професію в різних містах і країнах. Але настав 2014 рік і, здавалося, що амбітним планам не збутися ніколи.

– Налетіли літаки і вертольоти і стали полосувати наше місто, – розповідає Анастасія. – Я з однією сумкою і маленькою донькою дивом встигла на останню електричку на Дніпро. Поїхали в Дніпро, тому що в чоловіка тут робота.

  У чужому місті молодій мамі було нелегко. Потрібно було знімати квартиру і думати про роботу.

– Спочатку в нас взагалі нічого не було, навіть ручного міксера, – продовжує розповідь дівчина. – Але поступово все стало налагоджуватися. Познайомилася з переселенкою з Ясинуватої і вирішили разом зайнятися кондитеркою. Орендували квартиру і працювали під замовлення: дні народження, ювілеї, весілля. А потім відкрили кафе на Перемозі.

Фото Володимира Федорищева

  Але з часом виникла ідея про друге кафе.

– Нам здавалося, що приїхали в Дніпро ненадовго, на 2-3 тижні, а минуло вже десять років, – зазначає підприємець. – Доньці було два роки, а тепер 12. Треба кудись рухатися, рости. Ось і прийшла думка про ще одне кафе. Але де взяти гроші? Знайшла грант та подала заявку. Треба було прикріпити бізнес-план.   У центрі зайнятості мені допомогли його скласти, підказали. На грант я подалась у травні 2023-го і вже у серпні того ж року ми його отримали на суму 250 тис. грн. Закупили обладнання: кавова машина, холодильники, вітрини під десерти тощо. Тут у нас офіційно працевлаштовані двоє людей, платимо податки. Це не складно і я раджу всім підприємцям не боятись і подаватись.

До речі, нове кафе Анастасії «Arte la tortas» знаходиться у самісінькому центрі Дніпра.  Воно дійсно дуже чудове та затишне. Уже друге літо баристкою тут працює Марія Сайко. Дівчина – студентка, каже – умови чудові. 

Фото Володимира Федорищева

-Дуже люблю готувати каву, десерти,-  каже Марія. – Подобається тут працювати та продавати дніпрянам і гостям міста наші авторські розробки.

За кордоном у наших стоматологів варто повчитися  

Нашу чудову землячку Олександру Жарікову багато хто слухає, розкривши рота. Нічого дивного, Олександра Сергіївна – стоматолог. І стоматолог успішний! Після початку великої війни вона на кілька місяців поїхала в Німеччину, де працювала дантистом, але все-таки вирішила повернутися в Дніпро.

Фото із архиву Олександри

– Пропрацювавши три місяці в кількох німецьких клініках, зрозуміла, що рівень їхньої охорони здоров’я відрізняється від нашої, до того ж, не в кращий бік, – розповідає Олександра. – Їм у нас ще вчитися і вчитися. Те, що ми робимо сьогодні, німецьким лікарям і не снилося. І ще я зрозуміла, що потрібно повертатися. Через війну ціни на оренду приміщень впали і з’явилася можливість розширити свою клініку.

Олександра Жарікова – досвідчений фахівець із 20-річним стажем і містяни із задоволенням лікувалися в її клініці “Sunflower Dental Clinic”. Можливість займатися улюбленою справою у великих масштабах з’явилася завдяки грантовій урядовій програмі “Власна справа”.

Фото із архиву Олександри

– Грант отримала наприкінці 2023 року, і він справді дуже допоміг, – продовжує розповідь Олександра Сергіївна. – За грантові 250 тис. грн ми купили нове обладнання і працюємо з подвоєною енергією. За умовами гранту я мала працевлаштувати на своїй клініці чотирьох людей. Умова виконана. Я взяла ще одного лікаря, асистента, адміністратора. Клієнтура велика, обладнання найсучасніше. Працюємо! Звісно, відключення електрики вносить свої корективи, але запускаємо генератор і – вперед!

За словами дніпровської бізнесвумен, вартість медичних послуг у “Sunflower Dental Clinic” втричі дешевша, ніж у Європі, а якість значно вища.

– У нас хороший матеріал, хороші зубні техніки, – пояснює Олександра Жарікова. – Завдяки доступним цінам, у нас набагато більший обсяг робіт, ніж в аналогічній закордонній клініці. А що більше досвіду, то вища якість.

Дипломована інженерка стала бізнесвумен

Декілька років тому дніпрянка Ірина Камбур навіть не мріяла, що стане бізнесвумен. Вона випускниця фізтеху ДНУ. Бізнесом раніше не займалася. Розумна, симпатична дівчина сподівалась на звичайне жіноче щастя. Наша землячка його отримала. Та люблячій дружині та матері хотілось розвиватися. 

Щаслива думка зайнятися бізнесом прийшла до дніпрянки випадково.

Фото Євгена Тарасова

– Все почалося ще 2021-го, коли я була вагітна, – розповідає дівчина. – Якось дізналася про нову спеціальність в Арт Коледжі – менеджмент соціокультурної діяльності. Подумала трохи і вирішила піти повчитися. Зацікавилася! Але тут почалася велика війна, і я ненадовго поїхала до Німеччини. Це справді був важкий період. Одна із дитиною. Звісно, тягнуло додому.  З часом повернулася в Україну, де дізналася, що держава дає гранти на розвиток власної справи. Вирішила подати заявку.

Порадившись із чоловіком, Ірина Камбур вирішила відкрити кафе. Чому саме кафе, а не, наприклад, салон краси?

– Дуже давно мріяла про маленьку кав’ярню, – посміхається бізнес-леді. – Сама обожнюю каву. Це моє велике кохання! Коли затвердили грант, дуже швидко визначилась із місцем. Не минуло й двох тижнів, як ріелтер запропонував невелике приміщення на вулиці Моссаковського. Зайшли із чоловіком, подивилися. Все влаштувало!

Нове кафе отримало назву «22» – символічна точка відліку після фатальної трагічної дати 2022-го. Зазначимо, що  власне кафе дівчина перетворила на маленький рай серед міста. Екзотичні рослини, оригінальний декор з колібрі, що пурхають, навіть картина, написана самою Іриною.

– Наразі продовжую працювати, – каже бізнесвумен. – Звісно, свої труднощі та проблеми є. Але вірю у краще. У мене все добре, росте син. Для повного щастя не вистачає тільки Перемоги!

Стати успішним підприємцем може кожен

Звісно, що наведені приклади не поодинокі. Але ж багато й тих, хто вагається: як брати у держави кошти, як їх використовувати, як звітувати за це. 

Саме для підтримки підприємців-початківців і які мають перспективні  бізнес-плани та для чинних підприємцях діє програма «Власна справа». Вона дозволяє отримати мікрогранти від 50 до 250 тис. грн. Ці кошти можна витратити на придбання або лізинг обладнання, закупівлю сировини та матеріалів, оренду приміщення. Обов’язковою умовою надання коштів є створення 1-2 робочих місць залежно від суми гранту. Тобто повертати гроші готівкою не треба!

Фото Володимира Федорищева

– Дніпряни та вимушені переселенці активно подаються на мікрогранти, – зазначає Тетяна Янушкевич, очільниця  Інспекції  з питань праці та зайнятості населення Дніпровської міської ради. –  Найчастіше отримані кошти витрачають на відкриття чи розвиток кав’ярень, пекарень, салонів краси (перукарні, кабінети манікюру), швейного виробництва, а також у тренді відкриття закладів торгівлі, будівництво, СТО. Програма діє з липня 2022 року. Її  переможцями вже стали 17 000 українців, які отримали 4 млрд грн на започаткування або розвиток бізнесу. Вони створили понад 47 тис. нових робочих місць. У Дніпропетровській області схвалено близько 800 рішень про надання грантів. З них 329 — саме у Дніпрі.

І наразі не пізно приєднатися до корисної програми та стати успішним підприємцем. 

 -20 % грантоотримувачів — це люди, які починають свою справу і яким підтримка у вигляді гранту від держави дає можливість реалізувати себе у підприємництві, – констатує Тетяна Янушкевич. – Наша область належить до найактивніших учасників. Що стосується останньої хвилі подачі на грант, то з неї восьмеро дніпрян отримали позитивну відповідь від уряду. Звісно, для нашого міста – це нові робочі місця, а також податки до бюджету Дніпра. Тобто підприємці отримують кошти від держави та віддають їх у вигляді податків.

Податись на грантову програму «Власна справа» можна до кінця року. Інспекція з питань праці та населення Дніпровської міської ради готова допомогти та роз’яснити, як це зробити. Тел. 050 41 03 443.

Подати заявку на отримання гранту за програмою «Власна справа» можна також через «Дію».

Категорія: Війна, Влада, Новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version