Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Дніпряни не оцінили перейменування топонімів від облдержадміністрації і хочуть пояснень  

Перейменування топонімів від облдержадміністрації - Наше Місто

У Дніпрі перейменували майже півтори сотні топонімів, які пов’язані з імперським та радянським минулим. Це рішення було прийнято  Дніпропетровською облдержадміністрацією 29 липня. При цьому були змінені назви не лише вулиць і провулків, а й району та мосту. Ця подія викликала значний резонанс серед мешканців: більшість з них були здивовані, а деякі і обурені такими змінами. Про це повідомляє «Наше Місто», ознайомившись з дописами містян у соцмережах.

Перейменування топонімів від облдержадміністрації  - Наше Місто

Новина про зміну назв об’єктів у Дніпрі розійшлася соціальними мережами. Масштабне перейменування топонімів облдержадміністрацією викликало здивування у багатьох мешканців Дніпра. Дехто вважає, що деякі старі назви не потребували змін, адже не несли прорадянського сенсу. Інші, навпроти, враженні новини назвами та не розуміють їхнього відношення до Дніпра.

На житломасиві Придніпровськ, наприклад, вулицю 20-річчя Перемоги перейменували на честь Кирила Осьмака – діяча Української Центральної Ради, ОУН, Президента Української Головної Визвольної Ради (УГВР). Він був борцем за незалежність України у ХХ сторіччі, але про його роль в історії Дніпра відомостей немає. Тому люди навіть вирішили провести опитування та обрати нову назву для вулиці, яка буде відображати певний сенс. Більшість з користувачів мережі проголосували за нейтральну назву для їхньої вулиці.

Перейменування топонімів від облдержадміністрації  - Наше Місто

Серед перейменованих топонімів особливу увагу привертає вулиця Андрія Фабра, що знаходиться у центральній частині міста. Ця назва з’явилася не так давно – в рамках декомунізації в листопаді 2015 року. До того вулиця мала назву Сєрова. А відтепер вона отримала назву Лазаря Глоби.

Мешканці Дніпра здивовані зміною назви вулиці Андрія Фабра, адже він відіграє велику роль у становленні Дніпра. Фабр був катеринославським губернатором. За десятиліття йому вдалося кардинально реконструювати центр Катеринослава: він за власною ініціативою засипав рівчаки, насадив бульвари та навіть заснував перший музей.

Окрім того, за часів губернаторства Андрія Яковича річку було вкладено в колектор, забезпечивши ефективний водовідвід. Рельєф нагірної частини міста був упорядкований, а проспект прикрасили дворядним бульваром, що простягнувся від сучасної вулиці Дзержинського до оперного театру. Крім того, було прокладено нове шосе, що сприяло об’єднанню нагірної та прибережної частин міста в єдиний історичний центр. Завдяки цим зусиллям Катеринослав набув сучасного вигляду і став більш комфортним для життя.

Тож, наразі мешканці Дніпра, згадуючи історію міста, не розуміють зміни назви вулиці.  Адже попри те, що Фабр був імперським чиновником, його діяльність позитивно вплинула на місто.

Аналогічна ситуація і по багатьом іншим назвам. Причому дніпряни не проти декомунізації і того, щоб зміна назв вулиць та населених пунктів відбувалась на виконання Закону “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”, але проти того, що цей процес був поспішним і необдуманим.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: