Site icon Наше Місто

Чисте повітря – здорове населення: експерти та лікарі про боротьбу з амброзією у Дніпрі

Боротьба з амброзією у Дніпрі

У Дніпрі активно борються з амброзією, використовуючи нові методи. Наприклад, декілька тижнів тому обробили екологічно чистим препаратом ділянку по провулку Ялицевому. Чи вдалося знищити шкідливий бур’ян, читайте в матеріалі “Наше місто”.

Як відомо, на території міста здійснюється і механічна обробка , тобто звичайний покос. Але цей метод не є настільки ефективним, як агрохімічний. 

Препарат наноситься на всю рослину й одразу діє. Паросток одразу в’яне.

За результатами перевірки, ділянки на провулку Ялицевому, обробленої екологічно безпечним препаратом декілька тижнів тому, агрохімічний метод боротьби з амброзією демонструє високу ефективність. 

Незалежний експерт про боротьбу з амброзією спеціальним агрохімічним методом

-На цій локації була рясно присутня амброзія на рівні сходів. Тому тут проводилась обробка, щоб ліквідувати бур’ян агрохімічним методом. Роботи проводились з червня по липень, – сказав незалежний експерт з ліквідації карантинних рослин амброзії полинолистої у населених пунктах Руслан Масненький. – Зараз ми бачимо, що сходи зав’яли. Повторна обробка не потрібна. Люди не відчуватимуть негативного впливу від цвітіння амброзії. Такі ж процедури були виконані і на усіх інших локаціях. 

Незалежний експерт підкреслив, що під час виконання заходів використовувався препарат українського виробництва. 

-Цей препарат дозволений міністерством охорони здоров’я для використання саме у населених пунктах. Швидкість дії препарату сягає від 5 до 25 днів. Він не токсичний, – підкреслив Руслан Масненький. – Після обробки спостерігалася позитивна реакція, відновлюється біологічний ландшафт місцевості. Препарат зупиняє розвиток амброзії, але стимулює рост інших рослин. 

Незалежний експерт перевірив це місце на наявність нових паростків амброзії та стан уже оброблених.

За словами незалежного експерта, у  2021 році у Дніпрі проводилися подібні заходи вперше. Роботи було виконано у Шевченківському районі, в районі вулиць Кротова та Нечая. Після планового обстеження планується зняти з обліку частину локацій. 

Як пояснив заступник директора – начальник управління охорони навколишнього середовища департаменту екологічної політики Дніпровської міської ради Ярослав Крисько, основна мета цієї програми – допомога містянам, які страждають від алергії саме на цей карантинний вид рослин.

Начальник управління охорони навколишнього середовища департаменту екологічної політики Дніпровської міської ради Ярослав Крисько

-Департаментом екологічної політики ДМР укладено договір з виконавцем послуг. Обробка здійснюється саме агрохімічним методом. Протягом цього сезону у нас обстежено локації на площу понад 60 гектарів. Здійснено обробку 37 локацій на території усього  міста, а це понад 139 тисяч метрів квадратних, – сказав Ярослав Крисько. – Слід зауважити, що насіння амброзії має здатність розповсюджуватись на відстань понад 10 кілометрів. Це не лише проблема Дніпра чи міст східної України. Така проблема існує і в Європі. 

Алергія на амброзію: поради від провідного алерголога України

Пиління амброзії – справжнє випробування для алергіків. Щоб вберегти себе від неприємних симптомів та ускладнень, варто знати про основні прояви алергії та куди звертатися за допомогою.

Заслужений лікар України, доктор медичних наук, професор, голова ради експертів МОЗ України з питань алергологічної допомоги та імунології, радник міністра, експерт міста й області, член Європейської академії алергології, депутат Дніпровської міської ради, голова постійної комісії міської ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Євгенія Дитятковська розповіла, як контролювати алергію, якщо вчасно звернутися по допомогу.

Містянам нагадали про симптоми алергії та куди звертатися, якщо такі є.

-Лікування сезонної алергії, починається взимку. Саме тоді необхідно призначити алергенспецифічну імунотерапію, яка в організмі хворого напрацьовує блокуючі антитіла, – зазначила Євгенія Дитятковська. – Через сімейного лікаря можна отримати направлення до алергологічного центру у Дніпрі — єдиного в Україні такого високого  рівня, який об’єднує допомогу як дитячому, так і дорослому населенню. Лікарі як  дитячі, так і дорослі,ведуть амбулаторний прийом у дві зміни. Є дитячий стаціонар та дорослий і цілодобові чергові лікарі алергологи (дитячий та дорослий). Також є кафедра  клінічної алергології та імунології, яка керує науковою діяльністю алергологічного центру. Ще при місці є лабораторія, де виконують найсучасніші дослідження для виявлення алергену, завдяки яким можна спрогнозувати, на що може бути алергія, чи є готовність до анафілаксії, а з іншого боку — можна спрогнозувати ефективність алергенспецифічної імунотерапії, яка є єдиним патогенетичним методом лікування алергії, пов’язаної з нормалізацією імунної відповіді. Проведення тесту безкоштовне для дітей та для наших захисників. 

Велике значення для хворих на алергію має суворе дотримання гіпоалергенної дієти.

-Якщо у вас сезонна алергія, наприклад, на амброзію, необхідно виключити з раціону мед, горіхи, насіння, халву, соняшникову та кукурудзяну олії, кавуни, дині, селеру, гірчицю. Сезонна алергія в жодному разі не лікується травами, тобто рослинними препаратами, попередила Євгенія Дитятковська. – Всім хворим суворо заборонено використовувати препарати рослинного походження від будь-яких захворювань! 

Якщо ви щороку у серпні відчуваєте симптоми застуди (нежить, кашель, свербіж в очах), то це може бути ознакою алергії. Не відкладайте візит до лікаря, щоб з’ясувати причину ваших нездужань та підібрати ефективне лікування.

Фото Валерія Кравченка.

Читайте також: Сезонна алергія: симптоми захворювання та лікування у Дніпрі.

Категорія: Влада, Інтерв'ю, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version