Site icon Наше Місто

Через аномальну спеку в Україні масове нашестя отруйних павуків: як вберегтися від тарантулів та каракуртів

Аномальна спека викликала масове нашестя отруйних павуків в Україні: як вберегтися від тарантулів та каракуртів

У соціальних мережах з’явилися повідомлення про небезпечну активність отруйних павуків в Україні. Зокрема, через спеку, з’являються новини про тарантулів та каракуртів навіть у північних регіонах країни. Також йдеться про нібито випадки укусів павуками людей на Одещині, Херсонщині та у Дніпрі, – пише «Наше Місто» з посиланням на ТСН.

Чи мігрують отруйні павуки на північ

Науковці з Інституту зоології імені І.І. Шмальгаузена НАН України заспокоюють: попри дуже тепле літо, у природі достатньо їжі для павуків, тому їх чисельність дійсно зростає. Однак, інформація про міграцію небезпечних павуків на північ не відповідає дійсності.

“Павуки в Україні є, і всі вони отруйні в певній мірі. Але версія про міграцію каракуртів та тарантулів на північ через потепління є неправдивою,” – розповідає ТСН.ua Костянтин Євтушенко, науковий співробітник Інституту.

Де можна зустріти каракурта

Євтушенко пояснює, що небезпечний павук каракурт проживає в Причорномор’ї та Приазов’ї, зокрема в Запорізькій, Миколаївській областях та на півдні Херсонщини.

“Нещодавно з’явилося повідомлення, що чоловіка вкусив каракурт в Одеській області. До такого висновку дійшли лікарі за зовнішнім описом постраждалого. Чи дійсно це так, поки невідомо. Зазвичай каракурт селиться у степовій зоні у Причорномор’ї та Приазов’ї”, – розповідає Костянтин Євтушенко.

Де можна зустріти тарантула

Тарантул, на відміну від каракурта, розповсюджений по всій території України і не мігрує.

Костянтин Євтушенко досліджує павуків понад 40 років. Він повідомив, що тарантули зустрічаються навіть у Київській області. За його словами, це звичайний вид павуків, чисельність яких постійно змінюється залежно від погодних умов та наявності їжі. Євтушенко зазначив, що таких павуків можна знайти у Київській, Черкаській, Полтавській, та навіть у Чернігівській областях, зокрема за 50 кілометрів від північного кордону України. Він також підкреслив, що тарантули не мігрують, а живуть постійно в цих регіонах.

Павук тарантул / Фото: ТСН.

Таким чином, тарантули залишаються в своїх звичних ареалах проживання і не пересуваються на північ країни.

Чи сильна отрута у тарантулів

Науковець зауважує, що раніше інформацію про укуси павуків акумулювали фахівці санепідемстанції, а зараз це питання майже не контролюється. Факти укусів також потребують ретельної перевірки.

“Я взагалі не чув, щоб в Україні когось вкусив саме тарантул і людина зверталася по допомогу до лікарів. Отрута тарантула дуже слабка, десь на рівні бджоли або максимум шершня. Тому це не є небезпекою, звісно ж, якщо у людини немає на це індивідуальної алергічної реакції”, – каже Костянтин Євтушенко.

Кому небезпечна отрута павука

Науковець додає, що в Україні живе близько тисячі видів павуків, і всі вони отруйні. Проте це не означає, що потрібно панікувати при зустрічі з будь-яким павуком.

Фахівець зазначив, що все залежить від індивідуальної алергічної реакції людини. Реакція на отруту павука може включати набряк Квінке, який характеризується масивним набряком слизових оболонок, шкіри та підшкірної жирової клітковини. Подібні реакції можуть виникати також після укусів бджіл, ос, або шершнів. Деякі люди не переносять певні білки, що викликає у них алергічну реакцію і призводить до набряків. Якщо людина задихається після укусу бджоли чи павука і це призводить до майже смертельного стану, то це пояснюється індивідуальною алергією на певну отруту.

Костянтин Євтушенко підкреслює, що не вірить повідомленням про укуси павуком каракуртом без офіційного підтвердження від компетентних колег.

Двійник каракурта і де його знайти

В Україні є павук, схожий на каракурта, — Steatoda grossa.

Євтушенко пояснює, що ці павуки живуть у звичайних будинках, часто за шафою або під вмивальником. Коли самиця добре поїсть або готується відкласти яйця, її черевце роздувається, і вона починає нагадувати каракурта. Лише спеціаліст може їх відрізнити. Люди часто фотографують цих павуків, шукають інформацію в інтернеті і роблять неправильні висновки.

Павук каракурт / Фото: ТСН.

Чи є протиотрута

Протиотруту від укусів павуків в Україні не виробляють, оскільки це складний і дорогий процес.

“У таких випадках лікарі радять приймати антигістамінні препарати, як і у випадку укусу бджоли, оси чи шершня. Спеціальної протиотрути від павуків ніхто в Україні не виробляє”, – підсумовує науковець.

Що кажуть медики

Лікарі рекомендують бути обережними і перевіряти речі після прогулянок на природі, особливо взуття. Вони також попереджають про небезпечні ускладнення від укусів павуків у людей, схильних до алергічних реакцій.

Олександр Урін, завідувач відділенням інтенсивної та еферентної терапії гострих інтоксикацій “Охматдиту”, повідомив, що цього року зафіксовано лише один випадок укусу каракуртом в Одеській області. Пацієнт перебуває в інтенсивній терапії у стані середньої важкості.

“У нас немає катастрофи з павуками або зміями. Укус каракурта небезпечний, його отрута сильна, але в невеликих кількостях. Можливі судоми, різке погіршення самопочуття, навіть смерть. Це особливо небезпечно для людей з алергічними або супутніми захворюваннями, які не звертаються до лікарів вчасно”, — пояснює Урін.

Нагадаємо, раніше ми писали: Зоопарк у квартирі: дніпрянам розповіли, як боротися з жучками і павучками у себе вдома.

Читайте також: У Дніпрі біля озера Курячого помітили рідкісного хижака, який занесений до Червоної Книги.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version