Site icon Наше Місто

«Памперси» чи кава: на що вистачає виплат на дитину батькам з Дніпра

В Україні демографічна криза – навряд чи хтось буде сперечатися з цим твердженням. Багато жінок виїхали за межі України. А ті, хто залишилися і теоретично хотіли б народити, на практиці дуже часто відкладають цю справу до кращих часів. Тих жінок, хто все ж таки наважується зараз в Україні стати мамами, можна вважати справжніми героїнями. Тому що цій події не сприяє ні загальна ситуація у країні, ні розмір матеріальної допомоги від держави. На що вистачає «дитячих грошей» дніпрянам, дізнавалась журналістка «Нашого міста».

Розмір допомоги хочуть збільшити

Гарні новини є, але коли за ними послідують реальні дії – поки що загадка. Виявляється, народні депутати України активно думають над тим, щоб збільшити розмір допомоги при народженні дитини до понад 384 тисяч гривень. Відповідний законопроєкт був зареєстрований на сайті Верховної ради ще 11 березня 2024 року.

«Протягом останніх років в Україні спостерігається скорочення народжуваності, – йдеться в пояснювальній записці до документа. – Загалом за останні десять років народжуваність в Україні скоротилася на 40%. Причиною зменшення народжуваності є багато факторів, проте одним із головних залишається низький рівень допомоги при народженні дитини, а також військові дії на території України внаслідок збройної агресії країни-терориста росії».

 Сьогодні розмір державної допомоги при народженні або усиновленні дитини  складає 41 280 грн незалежно від кількості народжених дітей. Цей розмір не переглядався з 1 липня 2014 року і до курсу долара США ця сума зменшилася з того часу майже вдвічі. Автори законопроєкту пропонують прив’язати розрахунок допомоги при народженні дитини до розміру прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років, установленого на день народження дитини.

Таким чином, допомогу при народженні першої у сім’ї дитини пропонується надавати у розмірі, кратній 150 розмірам прожиткового мінімуму (на сьогодні це становитиме 384 500 грн). На другу дитину – у розмірі, кратному 100 розмірам прожиткового мінімуму. Це 256 300 грн. На третю і кожну наступну дитину – у розмірі, кратному 50 розмірам прожиткового мінімуму. А саме – 128 200 грн.

Одноразовий розмір виплат за пропозицією депутатів має дорівнювати 20 розмірам прожиткового мінімуму, тобто 51 300 грн. Решту суми пропонується виплачувати протягом 36 місяців рівними частинами. А поки депутати вигадують шляхи подолання демографічної кризи та шукають гроші, народжуваність продовжує падати. В Україні минулого року народилися 192 698 дітей, у 2022-му –  трохи більше 195 тисяч, що майже на третину менше, ніж у 2021 році.  За прогнозами  українських демографів, незабаром показник народжуваності в Україні стане найнижчим у світі.

Скільки отримують молоді матусі в Європі

Німеччина виплачує 250 євро на місяць на кожну народжену дитину.  Виплата не залежить від доходу сім’ї, єдиною умовою є постійне місце проживання одного з батьків у Німеччині.  У Польщі допомога по догляду за дитиною надається на загальну суму до 12 000 злотих (2800 євро) на одну дитину всім без винятку батькам, що проживають в країні.   Також батькам надається допомога на дитину до 5 років у розмірі 95 злотих (22 євро) на місяць, на дитину віком від 5 до 18 років — 124 злотих (28 євро) на місяць, для дитини у віці 18-24 років  допомога складає 135 злотих (31 євро) на місяць.

 У Великій Британії існує фіксована щотижнева виплата, яка надається всім батькам на первістка і становить 24 фунти стерлінгів на тиждень (28 євро) у 2024 році. Вони отримують цю допомогу до досягнення дитиною 16 років (або до 20 років, якщо вона продовжує навчання на денній формі), а на всіх наступних дітей батьки отримують 15,90 фунтів стерлінгів на тиждень (19 євро).   Ірландія має схожу систему, що не залежить від рівня доходу — фіксована ставка в розмірі 140 євро на місяць доступна для кожної дитини до досягнення нею 16 або 18 років, якщо вона навчається на денній формі навчання або має інвалідність і не може утримувати себе самостійно.  

 Фінансова допомога в Данії залежить від віку дитини, зменшується з віком і припиняється, коли дитині виповнюється 17 років. Виплати варіюються від 4 506 крон (605 євро) на квартал до 2 808 крон на квартал (377 євро). Розмір допомоги залежить від доходу одержувачів, і якщо батьки заробляють понад 765 800 крон на рік (102 730 євро), розмір допомоги зменшується. У Франції батькам надають щомісячну допомогу на дитину, яка не залежить від рівня доходів, починаючи з другої дитини. Вони отримують 142,77 євро при народженні двох дітей, 299,20 євро при народженні трьох і додатково 168,04 євро на кожну наступну дитину.  У Іспанії допомога надається одноразово при народженні дитини і розраховується на основі мінімальної місячної заробітної плати за відповідний рік, яка у 2024 році становить 1 134 євро. Розмір допомоги також залежить від кількості дітей у сім’ї — для двох дітей виплата становить 4-кратний розмір мінімальної заробітної плати, для трьох – 8-кратний, а для чотирьох і більше дітей — 12-кратний розмір мінімальної заробітної плати.  

Треба виходити на роботу через півроку

Дніпрянка Катерина Леонова – молода матуся, яка виховує синочка Тараса. Нещодавно на своїй сторінці у фейсбуці  вона розмірковувала, на що їй і таким, як вона, вистачає виплат на дитину, які вона отримує від держави.

«860 грн на місяць виплачують жінці, яка народила дитину. Купуй, гуляй, забезпечуй, виховуй – такий, напевне, слоган цієї виплати. І от я, розумію, що читаю щось вкрай дивне сьогодні. Цікаво, напевне, щоб мама якось вижила в декреті, їй підвищать виплати до 1000 грн на місяць? По мірі дорослішання дитини, ми бачимо, що працювати бажано українським мамам вже приблизно з 6 місяців малюка, бо інакше буде біда, якщо ніхто достатньо не може її підтримати. А далі садки, гуртки тощо. Це добре, що наші родини переважно живуть, розраховуючи на себе. А якщо мама одна? А якщо у неї немає тих або того, хто підтримує?»

У коментарях люди обговорюють, на що має вистачити цих грошей. Виявляється, багато хто ці 860 гривень називають «памперсними». Тому що їх вистачає на 2,5 пачки стандартних підгузників «Памперс» з найдемократичнішого супермаркету. Але ж малюку потрібні не тільки підгузки – треба ще щось їсти, в щось одягатися. І це вже, не кажучи на певні потреби за межами корзинки споживача. Бо є ще лікування дитячих хвороб, оздоровлення, розвиваючі заняття, які теж коштують недешево.

 «Я 15 років тому отримувала також 860 гривень, – згадує Ксенія Онищенко. –  І навіть тоді не вистачало. А коли я отримувала їх в 2018 році, то це було просто на кишенькові витрати на тиждень  – на каву в круассаном в парку».

 «Це таке знущання з матерів, – додає Любов Мудра.  – Матерям в декреті  –  розраховувати лише на власне грудне вигодовування».

Звісно, збільшувати виплати було потрібно вже давно. Але яким чином це можна зробити тепер,  під час війни?

«Щоб більше платити, треба більше податків,  – зазначає Максим Мельник. – Щоб було більше податків, треба не податки підвищувати, а умови для бізнесу робити, щоб його стало більше. Які умови можуть бути під час постійних ракетних атак?»

 Тож коли саме у нас нарешті відбудеться довгоочікуване збільшення виплат при народженні дитини, поки невідомо. Тим часом народним обранцям варто поквапитись. Бо якщо  будемо продовжувати йти таким шляхом, хто буде відбудовувати Україну після війни – велике питання.

Фото з відкритих джерел.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, скільки коштує навчання за контрактом у вишах Дніпра.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version