Skip to content

Медовий, Яблучний і Горіховий Спас: що не можна нести у церкву

Ксенія Куземко

Медовий, Яблучний і Горіховий Спас: що не можна нести у церкву

У серпні православні християни традиційно відзначають три великі свята – Медовий, Яблучний та Горіховий Спаси. Ці урочисті дні супроводжуються церковними богослужіннями, під час яких віряни приносять кошики з дарами землі для освячення. Освячені продукти стають окрасою святкового столу та символізують благословення Боже. Залишки освяченої їжі зберігають на майбутнє або ж передають тим, хто цього потребує. Які продукти можна та не можна приносити до церкви на Спас – читайте в матеріалі «Наше місто» з посиланням на УНІАН.

Що не можна святити на Медовий Спас

Цьогоріч, 1 серпня за новим стилем, віряни відзначатимуть церковне свято Маковій, або Медовий Спас. Згідно з давньою традицією, у цей день до церкви несуть освячувати мед, мак та інші дари землі, зокрема, цілющі трави. Освячена вода з колодязів, макові букети та зілля вважаються оберегами від нечистої сили та хвороб.

Що святити на Яблучний Спас

6 серпня православні християни відзначатимуть свято Преображення Господнього. У цей день у храмах відбудуться урочисті богослужіння на честь цієї знаменної події з життя Ісуса Христа. Згідно з давньою традицією, віряни несуть до церкви плоди нового врожаю для освячення. Особливе місце серед них займають яблука, які, за народними віруваннями, набувають цілющих властивостей після церковного обряду. Також освячують груші, сливи, виноград, горіхи, мед та горох у стручках.

Що потрібно святити на Горіховий Спас

Цього року, 16 серпня, за новим стилем, віряни відзначатимуть церковне свято Горіховий Спас. Крім традиційного освячення горіхів, у цей день також святять колоски, борошно та випічку, що пов’язано з іншою назвою свята – Хлібний Спас. Освячений хліб, як символ достатку і благополуччя, зазвичай розподіляють між усіма членами родини. Ще однією важливою традицією Третього Спаса є освячення натуральних тканин та одягу з них, що мало символізувати захист від негативних впливів.

Що не можна святити на Спас

Святкуючи Спаси, слід пам’ятати про певні обмеження щодо того, що можна приносити до церкви для освячення. Крім очевидних заборон на алкоголь, кров’яну ковбасу та матеріальні цінності, важливо враховувати і церковні канони.

Зокрема, під час Успенського посту, який триває до 14 серпня, віряни утримуються від вживання продуктів тваринного походження. Тому на Медовий і Яблучний Спаси не варто освячувати м’ясо, яйця та молочні продукти.

Раніше ми писали, кірха святої Катерини на проспекті Яворницького: історія унікальної споруди у Дніпрі.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: