Site icon Наше Місто

У Дніпрі зросла кількість інфікованих гепатитом: у чому небезпека та як запобігти хворобі

Ситуація з гепатитом у Дніпрі

Гепатит називають “лагідним вбивцею”, це хвороба, яка повільно та безсимптомно руйнує печінку. Тож інколи пацієнти звертаються до профільних лікарів надто пізно. Що являють собою вірусні гепатити та чи можна вилікуватися, журналістам “Наше місто” розповіла лікар-інфекціоніст вищої категорії, експерт з інфекційних хвороб Валентина Дмитрівна.

Вірусні гепатити підступні. На жаль, у частини пацієнтів вони призводять до тяжких наслідків. Досить часто гепатити протікають непомітно для пацієнта. Але вони успішно лікуються, адже світова медицина зробила у цьому напрямку помітний стрибок. А тепер про все по порядку.

Відключення світла загрожують спалахами гепатиту, холери та ботулізму в Україні

В Україні є загроза поширення гепатиту, холери та ботулізму через відключення світла, заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Коли разом зі світлом на тривалий час відключають і воду, різко підвищується загроза передачі інфекцій через неї.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

-Загрожують ті інфекційні хвороби, які можуть передаватися при недотриманні банальних норм гігієни. Коли не помили фрукти, не помили руки, не помили ще щось. Це гепатити, і та ж холера. Це ботулізм – немає електрики, виникають порушення умов зберігання. Це все може призводити до появи інфекційних захворювань або харчових отруєнь, – сказав Ляшко.

За його словами, зараз ситуація «не менш критична», ніж коли рік тому було підірвано каховську дамбу. Спалахи гепатиту А через воду цього року вже фіксувалися. Тому було посилено епідмоніторинг.

Рівень захворюваності на гепатит росте

Порівняно з минулим роком, в Україні спостерігається збільшення кількості випадків гепатиту В на 26%, а гепатиту С – на 50%. За словами лікаря-інфекціоніста, у Дніпрі впродовж року також зросла кількість випадків гепатиту С.

-Наразі на обліку у нас перебуває дві з половиною тисячі осіб з хронічним гепатитом С. Також 984 особи з хронічним гепатитом В, – повідомила лікар-інфекціоніст вищої категорії, експерт з інфекційних хвороб  Валентина Дмитрівна. – Зараз відбувається міграція населення. Частина людей, які були у нас в реєстрі, виїхали за кордон. У той же час до нас приїхали пацієнти з інших регіонів. І часто люди навіть не знають про свою хворобу. Бувають випадки, коли вони проходять оперативне лікування, медики виявляють гепатит і направляють до нас. Сьогодні на консультації була жінка, яка проходила обстеження з приводу онкології. Так у неї виявили хронічний гепатит С. Пацієнтці 73 роки.

Зростання кількості хворих на гепатит може бути пов’язано з покращенням діагностики. Наприклад, жодного пацієнта не візьмуть на оперативне втручання, поки не протестують на гепатит В і С.

-Зараз при диспансеризації пацієнти здають аналіз на гепатити. І вагітні при постановці на облік також обстежуються, – пояснила Валентина Дмитрівна. – До того ж,  є неурядові організації, які періодично виїжджають у людні місця і обстежують людей анонімно. При виявленні антитіл, їх направляють до нас. А ми вже призначаємо ПЛР діагностику, якщо виявляємо гепатит – вносимо цей випадок до реєстру. 

Гепатити А,В,С: різні букви – різні хвороби

Гепатит може виникати з різних причин. Але в переважній більшості випадків – це віруси. Важливо розуміти, що ці віруси різні – А, B, C, D і E. Кожен має свої шляхи передачі, а наслідки хвороби, які вони викликають, також різні.

-Гепатит у перекладі з латині – це запалення печінки. Викликати його можуть і токсичні речовини, і віруси, і алкоголь, – повідомила лікар-інфекціоніст. – В Україні циркулюють гепатити А, В, С. Був один випадок, коли до нас завезли гепатит Е з Азії. Жінка була там на екскурсії, гладила хом’ячків, не помила руки і захворіла. 

Гепатит A зазвичай минає без серйозних наслідків для здоров’я.

Гепатит A. Його симптоми складно не помітити. Але зазвичай хвороба минає без серйозних наслідків для здоров’я.

-Гепатит А найпростіше піддається лікуванню, – повідомила Валентина Дмитрівна. – В основному цей гепатит передається через брудні руки, недотримання правил особистої гігієни, через некип’ячену воду та харчові продукти, які не оброблені термічно. Вірусний гепатит А протікає в жовтушній формі. Хворіють здебільшого діти та люди віком до 50 років. 

Гепатити В та С представляють набагато більшу небезпеку. Обидва ці віруси здатні викликати хронічне ураження печінки.

-Гепатит С фоні повного благополуччя руйнує клітини печінки. Гепатит В вважається підступним та агресивним. У більшості випадків він швидко призводить до цирозу печінки, гепатоцилюлярної карциноми, – повідомила Лікар-інфекціоніст. 

Способи зараження гепатитом

 –Гепатити В і С передаються через кров – це ін’єкції, маніпуляції. Сприяє розповсюдженню наркоманія, незахищені випадкові статеві контакти. Можливе зараження й через пошкоджені ділянки шкіри та слизові оболонки, – додала Валентина Дмитрівна. 

Також існує велика ймовірність “підхопити” гепатит у тату-салонах, які працюють нелегально. Про це насамперед говорять лікарі і громадські організації, які протистоять цій хворобі.

Існує велика ймовірність “підхопити” гепатит у тату-салонах, які працюють нелегально.

-У нелегальних тату-салонах людина може заразитись гепатитом, якщо майстри не дотримуються певних правил, – запевняє лікар-інфекціоніст. – У нас у відділенні лежала жінка, яка розповіла, що коли робила татуаж брів, використану голку не утилізували. Майстриня її щільно загортала, підписувала ім’я клієнтки та залишала цю голку для подальшої корекції. Це неправильно. По-друге, вона набирає фарбу для тату з великого флакону, а після процедури залишки зливає до того ж флакону. Мовляв, фарба дорога. А вірус гепатиту дуже стійкий, особливо В. З цього приводу ми вели розмови з багатьма майстрами, але все це людський фактор. Деякі майстри взагалі працюють вдома, у такому випадку ризики зараження гепатитами В і С та ВІЛ-інфекцією дуже великі. 

Гепатит виліковний, але є нюанс

Лікування вірусного гепатиту залежить від конкретного типу гепатиту та від того, чи є він гострою чи хронічною інфекцією.

-Гепатит А лікується по симптомно, – підкреслила Валентина Дмитрівна. – І пацієнт вже через декілька днів почувається краще. Гепатит С не викликає зовнішніх проявів. Люди роками не скаржаться на хворобу. Печінка не болить, бо в ній немає нервових закінчень. Може виникати важкість, дискомфорт. З часом може з’явитись швидка втомлюваність, слабкість. Але такі симптоми можуть бути і при інших хворобах. Особливо на фоні стресових ситуацій. У той же час, при обстеженні може виявитись гепатит С. 

Хворі на гепатит можуть жити повноцінним життям

Гепатит В вважають також небезпечним. Він може призвести до серйозних, небезпечних для життя проблем зі здоров’ям, таких як цироз печінки і гепатоцилюлярна карцинома.

-Гепатиті В в основному має тяжкий перебіг хвороби. При несвоєчасному зверненні може призвести до госпіталізації пацієнта до реанімаційного відділення та летального випадку, – відзначила лікар-інфекціоніст. – Пацієнт, у якого встановлено хронічний вірусний гепатит В, має пройти курс лікування противірусними препаратами, яке може тривати від 1 до 5 років. Весь цей час хворий мусить дотримуватися дієти і виключити фізичні навантаження. Буває, що пацієнти не витримують, вживають алкоголь, порушують дієту. Це призводить до загострення процесу і може закінчитися реанімацією та навіть летальним випадком. А якщо пацієнт вчасно звернувся за медичною допомогою і дотримується усіх рекомендацій лікаря, можливе повне одужання. Але це не відбудеться за один рік. 

Хворі на гепатит можуть жити повноцінним життям. Проте важливо, щоб усі люди, які перебувають у близькому контакті з хворою людиною, дотримувались певних правил чи були щепленими.

-Відзначу, що за державною програмою ми отримуємо противірусні препарати для хворих на хронічний гепатит В та С, – додала Валентина Дмитрівна. –  Ми безкоштовно видаємо пацієнтам ці ліки на весь курс лікування. Впродовж дня вони мають прийняти одну-дві пігулки. Зазвичай, від таблеток не виникає побічних ефектів. Люди лікуються амбулаторно. Лише регулярно приходять до нас на контрольні аналізи. 

Профілактика рятує: як захиститися від гепатиту

Профілактика гепатиту В та С запобігає виникненню захворювання та розвитку ускладнень.

Щоб запобігти інфікуванню медики рекомендують:

Також людина може уберегти себе від зараження одним з видів гепатиту, а саме В, за допомогою щеплення.

Людина може уберегти себе від зараження одним з видів гепатиту за допомогою щеплення.

-Людина може отримати щеплення від гепатита В. Наразі є дуже хороші вакцини. Але перед вакцинацією потрібно пройти повне обстеження. Це дуже важливо, – резюмувала лікар-інфекціоніст вищої категорії, експерт з інфекційних хвороб Валентина Дмитрівна.

Гепатит – це серйозне захворювання, але його можна попередити та вилікувати. Пройдіть тестування на гепатит, якщо ви маєте фактори ризику, та зверніться до лікаря, якщо у вас виникли будь-які підозри. Дотримуєтесь профілактичних заходів і дбайте про себе та рідних.

Фото: НМ, МОЗ, Центр громадського здоров’я та з відкритих джерел.

Категорія: Інтерв'ю, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version