Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Навчання для Героїв: як ветерани у Дніпрі стають водіями електротранспорту

Обучение для Героев: как ветераны в Днепре становятся водителями электротранспорта

Ветерани війни знаходять новий шлях у мирному житті, опановуючи професію водія електротранспорту в Дніпрі. Один з них – пан Валерій. Він розповів свою історію та досвід навчаннч. Про нові можливості, реабілітацію та адаптацію героїв розповість «Наше Місто».

На базі КП «Дніпровський електротранспорт» функціонує школа водіїв електротранспорту, яка надає можливість здобути нову професію. Зараз там навчаються 14 осіб: 5 майбутніх водіїв трамваїв та 9 тролейбусів.

Валерій, колишній військовослужбовець, розповідає про свій досвід навчання в КП «Дніпровський електротранспорт». З початку повномасштабного вторгнення все більше ветеранів обирають цей шлях, і ми ділимося їхніми історіями.

«Я колишній військовослужбовець. Маю травму ноги і шукав для себе більш сидячу роботу. Врешті вирішив стати водієм трамвая і зараз проходжу навчання в КП “Дніпровський електротранспорт”. Воно нещодавно почалось, але вже можу сказати, що мені подобається. На мою думку, таку роботу можуть розглядати й інші ветерани. Так, держава виплачує пенсію, є реабілітація, я в цьому плані не скаржусь. Але ж і сама людина має щось собі думати, і це може бути непоганим варіантом», – повідився чоловік.

Начальниця навчально-виробничого центру КП «Дніпровський електротранспорт» Валентина Чернецька розповідає, що це вже 12-й набір у школі водіїв електротранспорту.

«Зараз добігає кінця 1-й з 14-ти тижнів їхнього навчання. 8 тижнів теорії, решта — практика. Слухачі мають вивчити правила дорожнього руху, будову електротранспорту, охорону праці, навички домедичної допомоги, експлуатацію електротранспорту тощо», – каже вона.

З моменту створення школи водіїв електротранспорту, було навчено близько 400 осіб. На жаль нинішній набір менший порівняно з довоєнним періодом. Відтак, у Дніпрі заохочують містян здобувати цю професію, пропонуючи можливість проживання у гуртожитку та стипендію в розмірі 8 тисяч гривень під час навчання.

«За весь час існування школи водіїв електротранспорту ми навчили близько 400 людей. Це хороший показник. Якщо порівнювати з довоєнним періодом, то навчатися приходить менше. Раніше це було 40-50 людей, зараз близько 15. Тому ми заохочуємо дніпрян приходити та отримувати цю професію. На час навчання є можливість проживання у гуртожитку, також виплачується стипендія 8 тисяч гривень», – зауважує Нікіта Керенцев, провідний фахівець КП «Дніпровський електротранспорт» ДМР.

Перехід від військової служби до мирного життя може бути складним, але можливим завдяки програмам перекваліфікації, як-от навчання на водія електротранспорту в КП «Дніпровський електротранспорт». Такі ініціативи не тільки допомагають ветеранам адаптуватися до нового життя, але й забезпечують новими робочими місцями та стабільним доходом.

Нагадаємо, раніше ми писали: Освіта не має віку: як опанувати нову професію після 45 років у Дніпрі.

Читайте також: В Україні запускають пілотний проєкт з навчання жінок-водійок

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Транспорт в Дніпрі

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: