Skip to content

Якого числа Яблучний, Медовий та Горіховий Спаси 2024 року: нові дати

Ксенія Куземко

Якого числа Яблучний, Медовий та Горіховий Спаси 2024 року:

У православному календарі особливе місце займають три Спаси: Медовий, Яблучний та Горіховий. Кожне з цих свят має свої давні традиції та символічне значення. Варто зазначити, що у 2024 році дати святкування Спасів зазнали змін внаслідок переходу Православної церкви України на новий календар. Коли відзначатимемо Яблучний, Медовий та Горіховий Спаси у 2024 році – читайте в матеріалі «Наше місто».

Дати святкування Спасів

Цього року православні християни України відзначають традиційні Спаси на два тижні раніше, ніж за старим календарем. Свята, пов’язані зі збором урожаю та вшануванням Ісуса Христа, тепер припадають на початок серпня:

  • Так, Медовий Спас тепер відзначається 1 серпня.
  • Яблучний Спас, пов’язаний із Преображенням Господнім, тепер настає 6 серпня.
  • Горіховий Спас, що збігається з Успінням Пресвятої Богородиці, – 15 серпня.

Медовий Спас

Медовий Спас, який відзначається 1 серпня, має глибокі релігійні корені. Це свято пов’язане з двома важливими церковними подіями: вшануванням семи мучеників Маккавеїв.

З цього дня починається Успенський піст. Традиційно на Маковія освячують воду, мак та квіти, які потім використовують у різних обрядах та для лікування. Свято також пов’язане з початком медозбору, тому на столі обов’язково з’являється свіжий мед та різноманітні страви з ним.

Яблучний Спас

Яблучний Спас – це особливе свято, яке відзначається на честь Преображення Господнього. За новим календарем, його святкують 6 серпня. Цей день нагадує нам про дивовижну подію, описану в Біблії, коли Ісус Христос, піднявшись разом зі своїми учнями Петром, Яковом та Іоаном на гору Фавор, явили їм свою Божественну славу.

У той мить обличчя Ісуса засяяло немов сонце, а одяг став білим, як сніг. Це чудове явище стало символом того, що в Ісусі Христі нерозривно поєдналися Божественне і людське начала. Це свято нагадує нам про те, що Бог прагне об’єднатися з кожною людиною.

Одним із найважливіших обрядів Яблучного Спаса є освячення яблук. В цей день господині печуть пироги з яблуками, готують різноманітні страви, а освячені плоди роздають рідним, друзям та сусідам. Традиція освячувати яблука на Спаса сягає своїх коренів у давні часи і символізує врожай та достаток.

Горіховий Спас

Горіховий Спас завершує цикл трьох Спасів і за новоюліанським календарем відзначається 15 серпня.

Свято має кілька інших назв, серед яких Хлібний, Полотняний, Малий, Холодний або Нерукотворний Спас. Основна ж назва – Горіховий, оскільки в цей період традиційно збирають горіхи, освячують їх і готують пироги, які потім дарують родичам та друзям, бажаючи їм здоров’я та щастя.

Фото з відкритих джерел

Раніше ми писали, хрумке вівсяне печиво з яблуками: ідеальний десерт за 20 хвилин.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: