Skip to content

В Україні відновлюється «велика приватизація»: на Дніпропетровщині продадуть титановий комбінат

Демурінський ГЗК приватизують - Наше Місто

В Україні відновлюється «велика приватизація». Оголошено перші 5 об’єктів, які підуть на продаж, повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцевв, повідомляє «Наше місто».

Це два об’єкти, які раніше перебували у державній власності:

  • готель «Україна» на Майдані Незалежності (аукціон – 18 вересня, стартова вартість – 1,05 млрд. грн.);
  • найбільший виробник з видобування та збагачення титанових руд «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» (аукціон – 9 жовтня, стартова ціна – 3,9 млрд. грн.).

Ще три об’єкти – це продаж активів, що належали підсанкційним особам і за рішенням ВАКС передані у власність держави:

  • провідний виробник газобетонних виробів ТОВ «Аерок»;
  • розробник титанового та цирконієвого родовища ТОВ «Демурінський ГЗК»;
  • ТОВ «Інвестиційний союз «Либідь» – компанія-власник одного з найбільших ТРЦ Києва «Ocean Plaza».

Нагадаємо, що Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат з 2006 року розробляє Вовчанське комплексне розсипне титано-цирконове родовище у Дніпропетровській області. Підприємство було конфісковано у російського мільярдера, акціонера титанової корпорації «ВСМПО-Авісма» Михайла Шелкова.

Демурінський ГЗК приватизують - Наше Місто

24 червня 2023 року СБУ затримала у місті Дніпрі росіянина Олександра Федосеєва, який був представником підсанкційного мільярдера Михайла Шелкова. За матеріалами СБУ, ці особи організували схему прихованого вивезення з України до рф титанової сировини. Там її використовували у військово-промисловому комплексі, у тому числі для виробництва ракет типу «Калібр», бойових літаків МіГ-35 та Су-35, вертольотів Ка-52. Офіційна посада затриманого – радник гендиректора металургійної корпорації «ВСМПО-АВІСМА», яка належить російському мільярдеру. Саме через неї Шелков налагодив постачання до рф корисних копалин з родовищ підконтрольного йому Демуринського гірничо-збагачувального комбінату на Дніпропетровщині. За його дорученням, Федосеєв ще до 24 лютого 2022 року прибув в Україну для контролю за цим нелегальним бізнесом.

Читайте також: Приватизація житла у Дніпрі 2024: перелік необхідних документів і процедур.

Категорія: Новини Дніпра, Україна

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: