Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ  У Дніпровському художньому музеї обговорили мовне питання

25 липня у Дніпровському художньому музеї відбулося відкриття виставкового проєкту «Мовні вправи». Свої роботи надали митці, твори яких присвячені темам мовної ідентичності, деколонізації та важливості української мови в повсякденному житті.

Виставка складається з робіт українських художників Алевтини Кахідзе, Олі Федорової, Елтурана Мамедова, Валерія Ведути, Ігоря Гусєва, Богдани Косміної, Кулани Світлинич. У творах друкованої графіки, відеоарту, аудіоінсталяції митці переосмислюють колоніальний досвід української нації. Проєкт реалізується за підтримки фундації Artists Support Ukraine, а також агенції та ГО Port of Culture.

Нам запропонували цього року долучитися до серії виставок під спільною назвою «Мовні вправи», – розповів Сергій Несмачний, заступник директора Дніпровського художнього музею. – Ми залучили до цього проєкту свій контент, а також ініціювали дискусію про важливість української мови. Дніпровський художник Сергій Алієв-Ковика чудово вписався в цю тему. В нього є велика серія ліноритів «У істини проста мова…» , які пов’язані зі шрифтами та різними виразами. Вони також стали частиною цієї експозиції. А ще за QR-кодом можна прослухати аудіозапис та побачити на екрані відеоінсталяції.

Проєкт «Мовні вправи» реалізується одночасно у восьми областях України: Одеській, Херсонській, Миколаївській, Запорізькій, Харківській, Дніпропетровській, Чернігівській, Сумській. Він складається із серії виставок та публічних обговорень, спрямованих на дослідження ролі мови у формуванні культурної та національної самосвідомості. У день відкриття в художньому музеї відбулася дискусія на тему мови як інструменту деколонізації.

Участь у обговоренні мовного питання взяли Ірина Пасько – літературознавиця, аналітикиня в медіа «Нова Українська Школа», Олександр Ярошенко – краєзнавець,  співорганізатор походів екскурсійного клубу «ДНІПРО», Ірина Мазуренко – провідний науковий співробітник Дніпровського художнього музею, Сергій Алієв-Ковика – дніпровський митець, учасник експозиції виставки.

Фото автора.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що французький драматург подарував п’єсу Драмікому.

Категорія: Афіша, Новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: