Site icon Наше Місто

Рятували інших ціною власного життя: історії медиків Дніпропетровщини, які загинули на війні

Історії медиків Дніпропетровщини, які загинули на війні

В Україні відзначають День медика. На жаль, більше не зможуть зустріти це свято лікарі, що загинули внаслідок повномасштабного вторгнення. Журналісти «Наше місто» розповідають, ким були, де працювали та як загинули медики Дніпропетровщини.

Ці люди – герої нашого часу. Тендітні дівчата та досвідчені лікарі, колишні санітари та волонтери – всі вони покинули звичне життя, щоб нести свою місію на передовій. Були і такі, хто екстерном здобув необхідні знання та навички, щоб бути корисними на фронті. Їхніми мотиваторами стали не лише патріотичні почуття, але й щире бажання допомогти, рятувати життя.

Андрій Ревута 

Андрій Ревута

У березні 2024 року на Донеччині, в районі н.п. Часів Яр, отримав осколкові поранення не сумісні з життям бойовий медик з Вільногірську Андрій Ревута. Йому навіки 34 роки.

Народився Андрій 2 квітня 1989 року у місті Вільногірську. Тут проходило його дитинство, закінчив школу. У 2006 році вступив у Дніпропетровську медичну академію, вивчився на лікаря. Спеціалізувався на щелепно-лицьовій хірургії. Працював за фахом у Дніпрі.

У липні 2023 року був мобілізований до лав ЗСУ з Дніпра. Пройшов відповідне навчання в Академії сухопутних військ України за системою НАТО. Лейтенант Андрій Ревута займав посаду начальника медичної служби 5 окремої десантно-штурмової бригади Збройних Сил України.

Ірина Казьміна

Ірина Казьміна

12 ве­рес­ня, в КНП «Місь­ка клі­ніч­на лі­кар­ня» м. Дніп­ра пе­рес­та­ло би­ти­ся сер­це вій­сько­вої ме­ди­ки­ні Іри­ни Казь­мі­ної, 1983 ро­ку на­род­ження.

Іри­на Сер­гі­їв­на — стар­ший лей­те­нант ме­дич­ної служ­би вій­сько­вої служ­би за мо­бі­лі­за­ці­єю. Бойовий ме­дик, хі­рург, ря­ту­ва­ла жит­тя вій­сько­вос­лужбов­ців, на­да­ва­ла ква­лі­фі­ко­ва­ну ме­дич­ну до­по­мо­гу тим, хто її най­більше пот­ре­бу­вав у ці тяж­кі для на­шої кра­їни ча­си. 

-Муж­ня, від­важна, доб­ро­зич­ли­ва, чуй­на, уваж­на. Іри­на Сер­гі­їв­на по­над усе лю­би­ла рід­ну Ук­ра­їну та жит­тя, — роз­по­ві­ли у Судилківській сіль­ській ра­ді.

Юрій Письменний

Юрій Письменний

59-річний капітан Юрій Письменний з позивним “Феофан” отримав поранення несумісні з життям, – так повідомили в штабі ООС. Він був керівником медичного пункту механізованого батальйону 93-ї бригади.

Юрій Письменний родом з Дніпра, мав вищу медичну освіту. На війну пішов медиком-волонтером в 2016 році. Служив у Першому добровільному мобільному госпіталі імені Пирогова, а через два роки – був призваний до лав Збройних Сил України. 

Юрій Плужник

Юрій Плужник

8 червня, захищаючи Україну, пішов із життя бойовий медик механізованого взводу Юрій «Хотаб» Плужник. Про загибель Героя сповістили в «АрселорМіттал Кривий Ріг».

На військові службу чоловіка призвали у березні 2022 року. У мирний час Юрій працював газорятівником газорятувальної служби департаменту з охорони праці та промислової безпеки.

-Юра був рятівником від Бога. 23 роки він працював у нашому підрозділі. На війні ж рятував поранених бійців. Порядний, принциповий, щирий, відвертий, Юра завжди був готовий прийти на допомогу, досконало володів професійними вміннями й навичками. Він користувався незаперечним авторитетом, повагою у колег. Він з тих, про кого кажуть – незамінний. Це непоправна втрата для нас, — розповів начальник газорятувальної служби Сергій Леонов.

Життя Юрія Плужника обірвалося під час бойових дій біля Часового Яру Донецької області.

Євген Орлов

Поховання Євгена Орлова

 На Запорізькому напрямку, рятуючи життя побратима, героїчно загинув 38-річний парамедик з Нікопольщини Євген Орлов. Про це повідомили у Мирівській громаді.

– Загинув наш земляк з села Вищетарасівка, відважний захисник Євген Орлов, – йдеться у повідомленні.

Про полеглого воїна розповідають, що він був справжнім Героєм, патріотом, мужнім воїном, який самовіддано став на захист України.

Андрій Пилипенко

Андрій Пилипенко

Поблизу населеного пункту Зелена Долина загинув парамедик із Дніпра Андрій Пилипенко. Воїну було 36 років. У нього залишились дружина, 13-річна донька, 9-річний син та старенькі батьки. 

Відомо, що Андрій служив з 2006 року. Після повномасштабного вторгнення пішов воювати за повісткою. Був бойовим медиком, мав знання сержанта. Служив в ТрО 118 батальйону.

Євген Погрібний

Євген Погрібний

Захищаючи Батьківщину, поблизу Бахмута Донецької області загинув бойовий медик із Криворізького району. Український солдат Погрібний Євген Валерійович, 1987 року народження, мешканець с. Тихий Став Карпівської громади. Про загибель захисника повідомили у Криворізькій райдержадміністрації.

-Від імені мешканців Криворізького району висловлюю щирі співчуття рідним та близьким полеглого захисника. У цю гірку мить схиляємо голови у гіркій скорботі через непоправне горе, – сказав начальник Криворізької районної військової адміністрації Євген Ситниченко.

Олексій Різніченко

Олексій Різниченко

Захищаючи Україну від російської агресії загинув лікар Олексій Різниченко. Він працював у Центрі первинної медико-санітарної допомоги №4, повідомляють у закладі.

-Колектив КНП «ЦПМСД №4» КМР висловлює співчуття рідним та близьким Олексія, який мужньо та сміливо боронив нашу рідну землю та героїчно загинув за Україну, — йдеться в повідомленні.

Інга Соколовська

Інга Соколовська

У боях з російськими загарбниками на Донеччині загинула військова медикиня Інга Соколовська, яка мешкала в Апостоловому. Про це повідомляють у Криворізькій РВА.

19 серпня вона поспішала на допомогу своїм бойовим побратимам, коли в автомобіль влучив ворожий снаряд. Інзі Станіславівні був 51 рік.

 У цій статті – лише офіційні біографічні дані та обставини загибелі бойових медиків. Але за кожним рядком ховається ціле життя, обірване ворогом. Їхній подвиг буде вічно жити в наших серцях. Світла пам’ять і вічна шана загиблим героям!

Фото з відкритих джерел. Колаж: НМ.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version