Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Вступна кампанія у ЗВО у Дніпрі: найпопулярніші спеціальності та нововведення з грантами

Вступна кампанія у заклади вищої освіти зараз знаходиться у самому розпалі. Цього року вона має унікальні особливості. Які тенденції та нововведення спостерігаються саме у Дніпрі, дізнавалася журналістка «Нашого міста».

Залишилося лише шість днів

До 18.00 31 липня мають подати заявки ті, хто мріють вступити до ЗВО та отримати ступінь бакалавра. Формування рейтингових списків вступників і надання рекомендацій до зарахування на навчання на бюджетній формі здійснюється не пізніше 5 серпня. Вступники, які отримали рекомендації, мають виконати вимоги до зарахування на бюджетні місця до 18.00 8 серпня. Зарахування вступників на навчання на бюджет проводиться не пізніше 10 серпня. Зарахування вступників на навчання за контрактом — не пізніше ніж 30 серпня 2024 року.

Цього року, так само, як і минулого, надавати у приймальну комісію оригінали документів необов’язково – їх можна замінити копіями, які завірені підписами абітурієнта, або його КЕП. Тим не менш, як свідчить досвід минулого року, багато вишів, і серед них є дніпровські, це правило ігнорують і за традицією вимагають здати їм оригінал свідоцтва про повну середню освіту.

Знову юристи попереду

Які спеціальності обирають цьогоріч абітурієнти? Тут все без змін. Знову у лідерах іноземна філологія, економіка та інженерія програмного забезпечення разом з комп’ютерними науками. А ось на таку потрібну країні освітню програму як «Інжиніринг безпілотних систем» на спеціальності «Авіаційна та ракетно-космічна техніка», яка у 2024 році з’явилася в Університеті ім. Альфреда Нобеля, бажаючих вступити обмаль. Не стоять черги на подібні освітні програми і у Дніпровському національному університеті ім. О. Гончара.

Ну а лідером цьогоріч, схоже, знову буде право. Куди нам стільки юристів? Та хто ж його знає. Але ж це модно – тож молодь йде за трендами.

Хто зможе отримати гранти?

18 липня на українських абітурієнтів чекав сюрприз. МОН нарешті оголосило, що цьогоріч вступники, які претендують на навчання на контракті, матимуть унікальну можливість отримати додаткову фінансову підтримку — державний грант. Це допоможе частково покрити вартість навчання на будь-якій бакалаврській програмі або на програмі підготовки медика.  

Державний грант — це можливість для вступників, які здобуватимуть першу вищу освіту за контрактом отримати від 15 тисяч грн і більше на рік для покриття частини вартості навчання. При  цьому вступ на бюджетну форму залишається без змін: якщо студент отримує бюджетне місце, держава, як і раніше, оплачує всю вартість навчання.

За словами Михайла Федорова,  міністра цифрової трансформації, нова система фінансування – це про принцип «гроші ходять за студентом». Так абітурієнти отримають більше свободи у виборі майбутньої професії, адже орієнтуватимуться на власні бажання, а не наявність бюджетних місць в університеті. З іншого боку, такий підхід стимулюватиме конкуренцію за вступників між ЗВО. У довгостроковій перспективі це сприятиме покращенню якості освіти, професійному розвитку викладачів, розвитку науки та інновацій.  

–        За рішенням про запровадження державних грантів стоїть не тільки допомога майбутнім вступникам, – зазначає Оксен Лісовий, міністр освіти та науки України. – За цим рішенням також — заохочення для нашої молоді залишатися в Україні та вступати в заклади вищої освіти тут. І ми, як представники держави, активно працюємо над тим, щоб кожен і кожна змогли реалізувати свій потенціал в Україні, щоб держава стала інструментом для досягнення успіху громадян. Тому активно трансформуємо систему освіти та створюємо нові механізми для підтримки молоді.  

Тож отримати грант може вступник, який:

–        вступає на бакалаврат (або магістра медичного, ветеринарного, фармацевтичного спрямування) після школи або коледжу;

–        вступає на денну або дуальну форму навчання на контракт;

–        має результати НМТ (ЗНО) з будь-яких двох предметів з оцінками не менше ніж 150 балів (грант першого рівня) або не менше ніж 170 балів (грант другого рівня).

Загалом сума гранту визначається індивідуально для кожного — за результатом НМТ та з урахуванням коефіцієнту спеціальності. Для вступників із результатом НМТ від 150 балів з будь-яких двох предметів є можливість отримати грант у розмірі 15 тис. грн. Грант 2-го рівня передбачає, що вступники з результатом НМТ від 170 балів з будь-яких двох предметів претендуватимуть на грант у розмірі 25 тис. грн.

 Розмір гранту може бути більшим (тобто, помножений на відповідний коефіцієнт), що залежатиме від обраної спеціальності. При цьому для деяких спеціальностей не передбачено гранту першого рівня, лише другого (отже, для вступників, у яких не менше ніж 170 балів із мінімум двох предметів). Це стосується, наприклад, того ж самого права або міжнародних відносин.

Як отримати гранти?

Для того, щоб подати заявку на отримання державного гранту, вступники мають визначитися з пріоритетним закладом освіти та обрати відповідну освітню програму через свій електронний кабінет вступника.  Перед цим варто ознайомитися з вартістю контракту для обраної програми, щоб зрозуміти, яка частина цієї вартості може бути покрита грантом. Якщо вступник відповідає умовам для отримання гранту, тоді отримає відповідне повідомлення у своєму електронному кабінеті.

Після успішного зарахування на бажану програму, студент має подати заяву на грант через свій електронний кабінет в Єдиній державній електронній базі освітньої інформації (ЄДЕБО)  з 5 вересня до 31 жовтня 2024 року. Після  цього йому буде надана інформація про призначення гранту на перший рік навчання із зазначенням суми. Грант надається на весь термін навчання, проте виплати проводитимуть двічі на рік.

 Якщо вступник є неповнолітнім, то запит на отримання державного гранту подає один із батьків або законних представників. Кошти, отримані у формі гранту, можуть бути використані лише для оплати навчання в ЗВО, з яким підписано відповідний контракт.  

Як ставляться до цього нововведення дніпровські викладачі та керівники вишів? Ми поставили це питання Дмитру Бочарову – ректору Університету митної справи та фінансів.

–        Я сприйняв  новину про гранти позитивно, бо фінансова підтримка студентів – це, звісно, добре, – впевнений Дмитро Бочаров. – Але мені поки що не зрозуміло, звідки візьмуться гроші на їх виплати. Погодьтеся, така ініціатива передбачає якщо не надлишок, до хоча б достатній обсяг коштів. А якщо керівництво Міністерства науки та освіти України нам постійно говорить про те, що грошей не вистачає, а те, що є – йде від західних партнерів та донаторів, то звідки ж візьмуться ще й кошти на гранти? Це мені поки що не зрозуміло.

Крім того, Дмитро Бочаров прогнозує, що кожного року кількість балів, які треба буде здобути на НМТ для отримання грантів, буде зростати. Таким чином, отримати їх зможуть лише найрозумніші, і це недивно. Саме за такою схемою призначаються гранти у закордонних ЗВО. Тож гранти грантами, а гарні знання – передусім.

Фото з відкритих джерел.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як у Дніпрі відбувається об’єднання ЗВО.

Категорія: Новини Дніпра, Освіта, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: