Site icon Наше Місто

Експерти з Дніпра розповіли, як зростуть ціни внаслідок підвищення акцизів на пальне

Експерти з Дніпра розповіли, як зростуть ціни внаслідок підвищення акцизів на пальне

З 1 вересня в Україні зростуть акцизи на бензин, дизель, автогаз і альтернативне моторне пальне. Це рішення прийнято для поповнення державного бюджету. Також, як зазначається у пояснювальній записці до законопроєкту, цей крок необхідний для приведення українського законодавства до норм Європейського Союзу згідно з Угодою про асоціацію. Але чи дійсно це європейський підхід – дізнавалися журналісти ДніпроTV, пише «Наше Місто».

Верховна Рада ухвалила збільшення акцизу на всі види палива, і тепер літр бензину коштуватиме на 2 гривні дорожче. Ціни зростають, а умови залишаються незмінними, що викликає невдоволення серед населення. Мешканцю Дніпра пану Валерію, наприклад, нововведення не до вподоби, оскільки заправка повного бака в його авто тепер обходитиметься у три тисячі гривень, що покриває приблизно на півтисячі кілометрів, а в заторах – і менше.

«От вам повний бак залити це скільки буде вартувати? 45 літрів – це десь три тисячі повний бак. І на скільки вистачає повного бака? На 500 – 550 кілометрів. Але це не факт, у наших заторах буває і на 400», – підраховує Валерій.

Юрій також висловлює занепокоєння, зазначаючи, що підвищення цін на бензин спричинить зростання цін на продукти харчування, перевезення та доставку товарів, і споживачі змушені будуть платити більше за ті ж самі послуги.

Новий законопроєкт передбачає щорічне збільшення акцизів, і з 1 вересня бензин та дизель можуть подорожчати в середньому на 2 гривні за літр, а автогаз – на понад 6 гривень. Економіст Олег Пендзин наголошує, що це лише частина податкових пропозицій уряду для наповнення державного бюджету. При дефіциті у пів трильйона гривень, податкові новації можуть принести близько 140 мільярдів гривень.

«Власне, ця ситуація з нафтопродуктами є тільки частиною тих податкових пропозицій, які уряд вніс до Верховної Ради. Основна мета, ще раз повторюю, це наповнення державного бюджету. Значить, дивіться, дефіцит пів трильйона 500 мільярдів, безпосередньо ті податкові новації, про які йде мова, в кращому випадку наповнять десь на 140 мільярдів», – наголошує економіст Олег Пендзин.

Міністерство запевняє, що підвищення цін на пальне від 2 до 3 відсотків за літр не буде відчутним для споживачів. Однак, як зазначає Олег Пендзин, будь-яке підвищення податків не є популярним серед населення. Підвищення акцизу відбуватиметься у п’ять етапів: з 1 вересня цього року до 1 січня 2028. За цей час літр бензину зросте в ціні на 8 гривень, дизель – на 10,5, а скраплений газ – на 11 гривень.

Нагадаємо, раніше ми писали: Торгівля з машин та забиті прилавки: як легендарний ринок «Озерка» став символом Дніпра.

Читайте також: Ціни на кавуни та дині у Дніпрі: скільки коштують баштанні  на Центральному ринку «Озерка».

Категорія: Відео, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version