Site icon Наше Місто

Смакуй з розумом: поради лікарки з Дніпра, які вбережуть від отруєння кавуном

Як не отруїтися кавунами.

Розпочинається улюблена багатьма українцями пора баштанних культур. Але, щоб зайвий раз не ризикувати, споживаючи куплені кавуни, краще знати більше про деякі їхні важливі особливості. Як не отруїтися смугастою ягодою, журналістам «Наше місто» розповіла сімейна лікарка  з Дніпра Юлія.

Як зберігати розрізаний кавун

Найпоширеніший міф про ранні кавуни та дині – це те, що вони переповнені нітратами.

-Ризики вживання ранніх кавунів пов’язані з високим вмістом нітратів. Сказати, що нітрати є дуже шкідливими, не можна, – запевнила Юлія. – В певній, допустимій кількості вони можуть бути присутніми у кавунах. Адже нітрати є в будь-якій рослинності. Але коли вони перевищують норму, можливе виникнення харчових отруєнь.

Проте лікарка заспокоює – це не привід відмовитися від ласощів. Можна купувати і дині, і кавуни, єдина рекомендація – вимагайте від продавця експертний висновок. 

Сімейна лікарка Юлія

-Кавуни вже можна споживати і зараз. Я сама, як лікар, вже їх купую і споживаю, – повідомила Юлія. – Але, потрібно звертати увагу на те, де ви їх купуєте. Це мають бути точки продажу, в яких дотримуються всіх санітарних норм. Ви можете попросити продавця пред’явити сертифікати якості. Якщо вам їх нададуть, то можна сміливо купувати, не боячись отримати харчове отруєння.

Проте навіть, якщо документи у порядку – потрібно дотримуватись елементарних правил споживання.

-Якщо ви придбали кавун, його потрібно ретельно помити, можна навіть обдати окропом перед споживанням. Також потрібно знати про місця, де скопичується найбільше нітратів. Це ділянки біля хвостика і біля шкірочки, де переважає зелений колір. Тому ці шматки краще не вживати, – попередила сімейна лікарка.

Кавуни містять багато антиоксидантів, вітамінів та мінералів

Юлія підкреслила, що кавуни є корисним продуктом. Вони містять багато антиоксидантів, вітамінів та мінералів. Але важливо не переїдати.

-Саме через природній цукор, який є в кавунах, потрібно їх вживати дозовано – пояснила сімейна лікарка Юлія. – Максимум – 400 грамів на добу. Людям, які мають порушення вуглеводного обміну, тобто цукровий діабет, можна вживати не більше 200 грамів кавунів на добу. 

Якщо придбали великий кавун і спожили тільки половину, маєте знати, що розрізані баштанні можна зберігати в холодильнику не довше ніж добу. 

Фото: НМ.

Читайте також: Кавуновий бум у Дніпрі: які ціни у супермаркетах.

Категорія: Інтерв'ю, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version