Skip to content

На що звернути увагу при виборі дизельного генератора: види, потужність та витрата палива

Не завжди централізоване електроживлення може забезпечити всі потреби споживачів. У  таких випадках у нагоді стають альтернативні засоби, наприклад дизельні генератори. Принцип їх роботи полягає у використанні ДВЗ, а вироблення енергії відбувається шляхом спалювання дизеля, що призводить до руху моторного валу.

Незважаючи на досить велику вартість, вони залишаються найбільш затребуваними у різних сферах, включно з побутовою. Причинами цього є їх економічність використання, потужність та моторесурс двигуна. Який саме тип генератора краще вибрати, і на що при цьому звертати увагу – найбільш актуальні запитання сучасних покупців.

Які бувають дизель генератори?

Такі пристрої розподіляються на категорії в залежності від їх потужності, призначення та конструкційних особливостей. Для приватного будинку або як пересувне джерело енергії на будівельних майданчиках чи для роботи комунальних служб підходять агрегати потужністю від 3 до 10 кВт. Зазвичай вони мають повітряну систему охолодження і можуть безперервно працювати для дачі чи потреб будинку протягом 6-8 годин. Потужніші моделі переважно мають рідинну систему охолодження, яка суттєво подовжує термін їх роботи. Потужність цих варіантів складає 10-300 кВт.

З точки зору призначення можна виокремити однофазні та трифазні моделі. Для дому зазвичай купується перший варіант на 220В. Особливістю трифазних на 380В є необхідність рівномірного навантаження на всі три фази генератора.

Конструкційні особливості передбачають відкриті пристрої та з шумозахисним кожухом. Останній варіант допускає монтаж поза приміщенням під відкритим небом. Для цього їх потрібно встановлювати у спеціальні контейнери. Тип установки всередині приміщення передбачає необхідність облаштування спеціальних інженерних систем вентиляції та виводу вихлопних газів.

Специфіка вибору дизельних генераторів

Модельний ряд від сучасних виробників дає можливість знайти для користування найбільш прийнятний варіант у кожному окремому випадку. До того, як визначитися з моделлю, варто скласти список вимог до джерела живлення, відповідно до яких буде проводитися пошук. Основні критерії відбору агрегату для промисловості, будівництва, комерції чи дому при цьому будуть однакові. Зазвичай правильний вибір дизельного генератора передбачає врахування наступних моментів:

ПотужністьДля визначення даного параметру необхідно порахувати потужність усіх електроприладів, які будуть живитись від генератора. До отриманої цифри треба додати мінімум 35%. Цей запас буде потрібен при стрибках напруги,  які неодмінно спостерігаються під час пуску електричних приладів. За відсутності такого запасу генератор просто не зможе запуститися.

Виконання. Наявність захисного кожуха дозволяє встановлювати пристрій на вулиці. Цей елемент не допускає пошкоджень від зовнішніх факторів, та дозволяє витримувати температурний режим від -40 до +50 град. Окрім того, подібні моделі забезпечують тихий режим роботи, тому їх цілком можна монтувати у приміщенні за умови дотримання правил установки.

Наявність автоматики. Дизельні пристрої можуть мати у комплектації системи автоматичного запуску або вводу резерву. Ці варіанти виконують самостійно старт при зникненні напруги у електромережі. Моделі з автозапуском виконують прогрівання на холостих обертах і перемикають навантаження на себе з базової мережі. Після появи електрики система сама переводить навантаження назад та зупиняє генератор.

Тип двигуна. У цьому плані види дизельних генераторів можна розподілити на малооборотні та високооборотні. Перший варіант забезпечує 1500 обертів за хвилину та використовується у потужних професійних електростанціях. Вартість їх є високою, а у роботі вони характеризуються економічністю та зносостійкістю. Високооборотні є більш доступні за ціною, застосовуючись у простіших генераторах.

Витрата палива. У порівнянні з бензиновими аналогами, дизельні моделі використовують пального на 20% менше. При цьому рівень їх ККД є на 40% вищим. Це пояснюється фактором високого коефіцієнта стиснення палива та оснащення вбудованої турбіни. Саме тому економічний дизельний генератор значно зменшує  собівартість одного кіловата.

Береться до уваги і тип самого генератора – синхронний чи асинхронний. Перші моделі на сьогодні вважаються більш затребуваними. Вони забезпечують не просто велику продуктивність, а й максимально стабільну напругу перемінного струму. Тому вибирати подібний варіант варто за необхідності підключення його до складної електронної техніки, яка є чуттєвою до стрибків струму.

В свою чергу, асинхронні моделі мають меншу вартість і не такий стабільний струм на виході. Проте вони краще захищені від короткого замикання та впливу вологи. Такі варіації найкраще зарекомендували себе на виробництві та будівельних майданчиках.

Не менш важливо знати, який формат альтернатора присутній у конструкції пристрою. Адже щіткові моделі  потребуватимуть регулярного обслуговування та періодичної заміни щіток. Окрім того, значення мають і деякі інші моменти, які часто враховуються під час купівлі іншого обладнання чи інструменту. До цих параметрів відносять найменування торгівельної марки, вартість, доступність сервісних центрів, гарантійний період тощо.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: