Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ  Сторічна традиція Дніпра: які таємниці приховує шаховий клуб у парку Шевченка

Які таємниці приховує шаховий клуб у парку Шевченка - Наше Місто

Кожні вихідні, незалежно від погоди, у парку імені Шевченка збираються поціновувачі шахів. Ця традиція існує вже близько ста років! Від колонади навпроти Палацу студентів до великого шахового поля, історія шахів у Дніпрі продовжує жити. Дізнайтесь більше про цю унікальну сторінку нашого міста та приєднуйтесь до шахового клубу в парку Шевченка у нашому сюжету.

За грою вони обговорюють останні політичні новини, розмірковують про життя. Не всі дніпряни знають, що традиції збиратися у парку для гри близько ста років.

У 1920-х любителі шахів збиралися не біля колонади навпроти Палацу студентів, а дещо нижче. Тоді рослинність у парку Шевченка була не настільки пишною, як зараз. Для відвідувачів та гравців, зокрема відкривався панорамний вид на Монастирський острів та річку Дніпро. В нижній частині парку в той час діяла шахівниця, де люди мали змогу грати шахами висотою близько одного метра.

З плином часу шахісти почали збиратися у верхній частині парку, неподалік Палацу студентів. Для гравців обладнали кілька столиків. Також тут розмістили і велике шахове поле з великими фігурами. До початку 2000-х років вони зникли з парку, але любителі шахів продовжували грати на відповідних столах.

Попри відсутність фігур, велике шахове поле продовжували використовувати. Для прикладу: на День міста-2011 роль фігур виконували відповідно одягнені живі люди. 2016 року для великої шахівниці зробили нові фігури, але привозять їх сюди в основному у святкові дні.

Любителі шахів продовжують збиратися у парку Шевченка і сьогодні. Сторічна традиція зберігається.

Читайте також: Хід конем: де у Дніпрі грають в шахи та навчають цьому дітей.

Категорія: Відео, Новини Дніпра, Тема дня, Унікальний Дніпро

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: