Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Кірха святої Катерини на проспекті Яворницького: історія унікальної споруди у Дніпрі

Кірха святої Катерини на проспекті Яворницького: історія унікальної споруди у Дніпрі

Зворушлива історія відродження євангелічно-лютеранської кірхи святої Катерини у Дніпрі! Ця культова споруда пережила випробування часом і радянською епохою. Після довгих років занедбаності, у 1990-х роках розпочалася її реконструкція, яку втілили архітектори з Дніпра та Мюнхена. Історію унікальної споруди розповіли журналісти «Нашого Міста».

Сьогодні кірха знову відкрита для громади: тут проходять молитви, богослужіння, навчальні заняття та культурні заходи. Культова споруда євангелістів-лютеран працює на пр. Яворницького, 103. У Катеринославі було багато переселенців із Німеччини. Нагадуванням про них є і кірха євангелістів-лютеран на головному проспекті нашого міста. Євангелічно-лютеранська церква святої Катерини була збудована за кошти німецької громади та пожертви. Вона була відкрита 1886 року і діяла рівно півстоліття – до 1936 року, коли була остаточно закрита радянською владою.

Новий храм був витриманий у ранньоготичному стилі, його вигляд доповнювали елементи пізнього бароко.

За час свого існування кірха багато чого пережила. Її не раз закривала міська влада і реставрувала громада. Відчужена будівля роками пустувала. У свій час у ній навіть розміщувався архів і бібліотека іноземних книг. Після таких випробувань церква прийшла в аварійний стан.

У 1990 році будівлю передали дніпропетровському товариству “Відродження”, яке і зайнялося масштабною реконструкцією церкви. План відновлення був розроблений архітекторами Дніпропетровська та Мюнхена. 30 років тому кірха знову відкрилася. У наші дні тут проводяться регулярні заходи: ранкові та вечірні молитви, богослужіння, молодіжні зустрічі, працює недільна школа, ведуться групи німецької мови.

Нагадаємо, раніше ми писали: Як у Дніпрі понад півстоліття тому з’явився житловий масив Сонячний: унікальні історичні світлини.

Читайте також: Місце, де бували Яворницький та Махно: як за століття змінився Головпоштамт Дніпра.

Категорія: Відео, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: