Site icon Наше Місто

В Україні через відключення електроенергії різко зростуть ціни на молоко, м’ясо і хліб

Ціни на продукти в Україні 2024 зростуть - Наше Місто

Згідно з інфляційним звітом Національного банку України, темпи зростання споживчих цін в країні прискорюються. У серпні та наступні місяці прогнозується значне подорожчання продуктів харчування, повідомляє «Наше місто».

У червні рівень річної інфляції досяг 4,8%, а місячне зростання цін склало 2,2%. Цей тренд зумовлений, зокрема, подорожчанням електроенергії та коливаннями на валютному ринку.

“Ціновий тиск зберігатиметься й надалі через збільшення видатків бізнесу, зокрема на оплату праці та електроенергію, а також вичерпання запасів минулорічного врожаю та очікуваного підвищення акцизів”, – йдеться у повідомленні НБУ.

Дефіцит електроенергії, який може поглибитися в найближчі місяці, також негативно вплине на ціни. За словами заступника голови Всеукраїнської аграрної ради Дениса Марчука, це призведе до подорожчання молочних, м’ясних та хлібобулочних виробів.

“Вже зараз молочна продукція в закупівлі за червень-липень зросла на 3-5%. Те ж саме стосується і переробної галузі”, – зазначає експерт.

Зростання цін на електроенергію негативно впливає на роботу аграрних підприємств, особливо в тваринництві.

“Вся молочно-товарна ферма підключена до генерації, тому що всі процеси – від доїння до зберігання молока потребують електрики. Ферма на 500 голів потребує на 1 годину до 100 кВт, що вимагає значних обсягів дизпалива. Відповідно затратна частина зростає”, – пояснює Денис Марчук.

За прогнозами експертів, ціни на продукти харчування в Україні продовжать зростати протягом найближчих місяців.

Нагадаємо, раніше ми писали, що у Дніпрі 18 липня відключатимуть світло у сірій та світло-сірій зонах.

Фото з відкритих джерел.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version