Site icon Наше Місто

Мобілізація по-новому: у Дніпропетровському обласному ТЦК і СП розповіли про результати 60 днів

Два місяці тому в Україні набув чинності закон про мобілізацію №10449, мета якого – повний «переоблік» мобілізаційних ресурсів країни. За минулі 60 днів усі військовозобов’язані були зобов’язані оновити свої дані безпосередньо в ТЦК або в застосунку «Резерв+». Але в реальності цього не сталося. Чи будуть оштрафовані ті, хто запізнився? З якими проблемами стикаються співробітники ТЦК і СП та призовники? Про це розповість «Наше місто».

Чому охочих захищати країну стало менше

Дніпряни добре пам’ятають величезні черги добровольців навесні 2022 року. Від охочих зі зброєю в руках битися з агресором не було відбою. Люди цілодобово домагалися права піти на фронт.  Але за минулі два з половиною роки ситуація кардинально змінилася. Очевидно, що сьогодні мобілізація «пробуксовує». Чому?

Фото із архиву експерта

– З точки зору психології в тотальній кризі в людини є три типові реакції на те, що відбувається: бий, біжи, замри, – розповідає Олександр Томін, психолог, тренер НЛП. – Перші – люди дії. Найбільш підготовлена та мотивована частина суспільства. Це вони після повномасштабного вторгнення годинами стояли в чергах до військкоматів. Навіть були випадки, коли давали хабарі, щоб їх узяли до лав ЗСУ чи ТрО. Реакція «біжи» – це паніка і втеча. Втеча від спілкування, від реальності, фізична втеча за кордон. І нарешті реакція «замри». Як реагують ті, хто «завмирають»? Вони мінімізують діяльність і зберігають ресурси, економлять і вичікують, намагаються зрозуміти, до чого все йде, збирають інформацію. Вони найбільш вразливі до інфовкидів, ІПСО, думок громадських лідерів. Намагаються зрозуміти, до кого і коли краще приєднатися, до втікачів чи борців. Останні є цільовою аудиторією як рекрутерів, так і ворожих агентів впливу.

На думку авторитетного експерта, мобілізація через ТЦК скоріше лякає «завмерлих», бо сприймається як репресія, і підриває довіру. Саме відсутність довіри та довірливої комунікації з потенційними призовниками створює проблему.

– Страх виникає від недоінформованості та недовіри, – резюмує психолог. – Сьогодні, на жаль, рекрутинг через військові підрозділи відбувається не на належному рівні. Недостатня правова та просвітницька база, де можна отримати реальний досвід і безпосередньо поспілкуватися з потенційними товаришами по службі. Дуже важливі горизонтальні зв’язки. Як показав досвід волонтерського руху, саме їм довіряють більше, ніж вертикальним.

Альтернатива довгим чергам – додаток «Резерв+»

За два останні місяці, за даними Міноборони, кількість оновлень даних військовозобов’язаних склала в країні майже 3,2 мільйона. Активно проходить робота і на Дніпропетровщині.

Фото 43 окрема механізована бригада
Фото із архиву пресофіцерки

– Більшість наших земляків свідомо поставилися до необхідності оновити свої дані, – розповідає Олена Кузіна, начальник служби зі зв’язків із громадськістю Дніпропетровського обласного ТЦК і СП. – У ТЦК утворилися великі черги. Для зручності Міноборони спільно з командуванням Сухопутних військ запустили електронну чергу для запису в ТЦК і СП, яка поки що працює в тестовому режимі. Полегшило нашу роботу те, що оповіщенням військовозобов’язаних громадян опікуються не лише наші співробітники, а й представники органів місцевого самоврядування, керівники підприємств, поліцейські.

Багато українців для коригування даних скористалися додатком «Резерв+». Додаток надає можливість оперативного оновлення даних і доступу до інформації в реєстрі «Оберіг». Нагадаємо, що оновити дані зобов’язані не тільки чоловіки, а й військовозобов’язані жінки. Водночас завантажувати застосунок та оновлювати дані чинним військовим, не військовозобов’язаним жінкам, а також іншим особам, які не є військовозобов’язаними, призовниками та резервістами – не потрібно. Такими діями лише створюється додаткове навантаження на систему, що може спричинити збої в роботі «Резерв+».

Але очевидно, що до 16 липня оновили дані далеко не всі.  Прогнозується, що 6-7 млн громадян не встигли це зробити. Про це повідомив член комітету Верховної Ради з регламенту, депутатської етики та організації роботи ВР Олег Синютка. Нардеп заявив, що слід розглянути законопроєкт про продовження терміну оновлення даних. Поки що ця ідея не знайшла схвалення в Міноборони.

Чи штрафуватимуть тих, хто не встиг оновити дані

У Міністерстві оборони вже анонсували штрафні санкції (17000 -25000 грн) щодо «необновленців». Ба більше, заступниця міністра оборони Катерина Чорногоренко заявила про те, що штрафувати будуть і українців, які перебувають за кордоном і не оновили до 16 липня свої військово-облікові дані. Щоправда, як це здійснити на практиці – велике питання.

– На жаль, немає такого однозначного інструменту, яким чином це реалізувати, тому що створюється постанова про адміністративне правопорушення, постанову має ухвалити особа, далі вона має заплатити штраф, – сказала з цього приводу заступниця міністра.

Зауважимо, що надмірне посилення силового тиску на потенційних захисників країни навряд чи допоможе справі. Тут доречний індивідуальний підхід.

Фото обласного ТЦК

– Усе залежить від обставин, – зазначає пресофіцерка обласного ТЦК і СП Олена Кузіна, – якщо людина хворіла або доглядала за хворими родичами, якщо була у важливому відрядженні, якщо взагалі була дуже завантажена на роботі – це одне. Але, якщо військовозобов’язаний свідомо уникав візиту до ТЦК, сказав, що й не збирається приходити, тоді зовсім інша справа. У такому разі таких громадян можуть оштрафувати. Усім, хто не оновив дані, раджу прийти й уточнити їх і після 16 липня. Якщо були поважні причини, візьміть підтверджувальні документи.

Олена Кузіна прокоментувала можливі провокації, пов’язані з мобілізацією.

– Люди часто самі провокують скандали, – резюмує спікер. – Наприклад, обурюються з приводу роботи ЛКК, але там працюють цивільні лікарі, які самостійно приймають рішення. Ми на них не впливаємо. Як і раніше, часто поширюються чутки про те, що в Дніпрі нібито хапають чоловіків, запихають у бусики і вже через три дні відправляють на нуль. Це брехня! Такого бути не може. Будь-якого демобілізованого спочатку відправляють у учебку щонайменше на місяць. Взагалі ж, як правило, підготовка перед відправленням до бойової частини займає не менше двох місяців. Останнім часом з’явилися «доброзичливці», які повідомляють телефони та контакти нібито ухилянтів: «Іван Петрович, фізично здоровий, від мобілізації ховається. Ось його адреса і телефон». Цю інформацію перевіряє поліція.

Чи можливо відвідувати ТЦК з адвокатом

Як уже зазначалося, успіх мобілізаційної кампанії багато в чому залежить від взаємної довіри між військовозобов’язаними та співробітниками ТЦК. На жаль, такої довіри часом не вистачає.

Фото із архиву адвоката

– Нерідко військовозобов’язані просять, щоб їхнє спілкування з представниками ТЦК відбувалося в присутності адвоката, – розповідає Тетяна Сінцова, адвокат. – Це нормальна практика. Приходити мені з клієнтом на ВЛК сенсу немає, оскільки лікарі вивчають стан візитера за документами. Але адвокат може дати юридичну оцінку, наприклад, під час складання протоколу про адмінпорушення. Коли людина невчасно стала на військовий облік, не прийшла за повісткою. До мене часто звертаються ті, хто претендує на відстрочку. Але, на жаль, у ТЦК адвоката разом із клієнтом не пускають за якимось негласним правилом. Такими діями співробітники ТЦК порушують не тільки права військовозобов’язаного, а й права адвоката на професійну діяльність.

Добре б, якби закон працював завжди! Адже у військових і юристів і так повно роботи з припинення явного беззаконня.

Відомо, що на деяких сайтах дають поради ухилянтам.  Пропонують, наприклад, «гарантовану відстрочку» за медичними показаннями. Потенційним призовникам роблять підроблені довідки, а подекуди навіть за окремі гроші професійно ламають руки й ноги та «організовують» травми.

Начальник служби зі зв’язків із громадськістю Дніпропетровського обласного ТЦК і СП підтвердила, що це має місце.

 – Поки що з таким безпосередньо не стикалася, але чула, – констатує Олена Кузіна. – Виявленням таких «помічників» займається поліція і Служба безпеки України, і досить успішно.

Щодо порушень прав мобілізованих можна звертатися за телефоном довіри Дніпропетровського ТЦК та СП – 066-033-81-05, графік роботи -8.30-16.30.

Також з питань мобілізації можна телефонувати на гарячу лінію командування сухопутних військ – 0 (800)301 937.

Категорія: Важливо, Війна, Новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version