Skip to content

Через аномальну спеку річка Дніпро перетворилася на зелене болото

Через аномальну спеку річка Дніпро перетворилася на зелене болото

Нестерпна спека цього літа перетворила величну річку Дніпро на смердючу зелену водойму. Замість чистої води, що колись омивала береги, тепер розкинулося зелене болото, яке видає неприємний запах, що лякає місцевих жителів. Експерти з Дніпра розповіли, які причини та наслідки такої ситуації, – пише «Наше Місто» з посиланням на ДніпроTV.

Там, де колись плескалась прозора вода, тепер панує майже непрохідне болото. Через аномальну спеку Дніпро почав цвісти, наповнюючи повітря смородом.

Цвітіння річки – це, на жаль, нормальне явище при таких високих температурах, як +36 градусів. Спека призвела до стрімкого випаровування води та масового розмноження синьо-зелених водоростей. Аномальні ж температури, в свою чергу, є наслідком глобальних змін клімату.

«Хмарності немає, вдень спостерігається значний прогрів. З північної Африки прийшло ще спекотне й сухе повітря. Цей антициклон перешкоджає проникненню на його територію інших повітряних мас», – повідомив начальник Дніпропетровського регіонального центру з гідрометеорології Василь Гринчак.

Такий жахливий стан річки неабияк лякає як місцевих жителів, так і гостей міста.

Екологи застерігають, що цвітіння може тривати до кінця літа. Ситуація нормалізується лише з приходом прохолодної погоди та наповненням річки водою. Проте, наразі екосистема Дніпра перебуває під серйозною загрозою, адже цвітіння шкодить популяції риби.

«Очікується, що може виникнути дефіцит кисню в приповерхневому та придонному шарах води через підвищення температури та масовий розвиток водоростей. Цей дефіцит кисню може призвести до загибелі гідробіонтів. Тому, якщо цього тижня триматиметься спека до 40 градусів, можемо очікувати на певний замор риби та інших водних організмів”, – зазанчив Олег Макаренко, проректор з наукової роботи ДНУ ім. О. Гончара.

Температура води у верхньому шарі Дніпра вже сягнула 28 градусів, що близька до рекордних показників. Востаннє таке нагрівання річки спостерігалося у липні 2010 року.

Нагадаємо, раніше ми писали: Спека у Дніпрі: як мешканці рятуються у зелених зонах міста.

Читайте також: Чому Україну накрила надзвичайна спека: пояснення синоптиків.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: