Site icon Наше Місто

Іспанський куточок та найчистіша річка: факти, які ви не знали про Дніпро

Місто Дніпро та його околиі має багату та цікаву історію. Журналісти “Нашого Міста” зібрали для вас незвичні факти про рідне місто.

Настаріша будівля

Найпершою побудованою, а відповідно, однією з найстарших, у нашому місті є будівля «Потьомкінськийпалац» 1790 року, зараз це «Палац студентів»у парку Шевченка.

Тодішнє місто Катеринослав засноване на землях тільки-но знищеної Запорозької Січі у 1776 у пониззі р. Самари. Вже у 1787 перенесено на теперішнє місце на Дніпрі, поряд з козацькою слободою Половицею (зараз — середмістя сучасного Дніпра). Також на території сучасного міста на той час вже існувала низка козацьких поселень (містечко Нові Кодаки та інші).

По території області протікає найчистіша річка Європи – це річка Оріль

 Найбільше диво річки те, як їй вдається залишатися найчистішою річкою в Україні. А все досить просто пояснюється. Протікаючи в індустріальних районах області, вона обминає промислові центри. Найбільші населені пункти на її берегах – Перещепине та Царичанка.
Природним визначником чистоти води є флора і фауна. В Орелі водяться риба та раки, квітне латаття – жовте і біле. Але якщо риба і раки не така вже і рідкість в інших річках регіону, то латаття зустрічається все рідше.

Меморандум

Під час світового урбаністичного форуму «World Urban Forum 2022» було підписано меморандум про тісну співпрацю міста з муніципалітетом Кельна.

 Іспанський куточок

 Іспанський куточок у центрі Дніпра зветься «Віла Барселона» і входить до офіційного списку незвичайних будівель України. Родзинка архітектури будівлі — плавні, негострі кути. На цій же вулиці, навпроти куточка Іспанії, будівля у португальському стилі. Це приватна локація з привабливими оку незвичними фарбами та унікальними дверима з оздобленням. 

Дерусифікація топонімів

 В Дніпрі продовжують дерусифікацію топонімів. Під час останньої сесії було перейменовано ряд вулиць. Тепер в місті є вулиці Азовсталі, Морської Піхоти та провулок Волновахи.

Місто фортець

Сучасне Дніпро може похвастатись трьома фортецями: Польською Кодацькою 1635 року, Нова Козацька 1660 року та Старо-Самарською 1688 року.

Залишки валів польської фортеці Кодак знаходяться в мальовничому місці на високому березі Дніпра в селищі Старі Кодаки на південній околиці Дніпра.

Кодацька фортеця була побудована французьким інженером Левассером де Бопланом за наказом польського короля Владислава IV для контролю над запорозьким козацтвом. Двічі була взята запорозькими військами (в 1910 році з ініціативи історика Дмитра Яворницького було встановлено обеліск на честь взяття фортеці в 1648 році). Згодом поруч, трохи північніше, князем Григорієм Потьомкіним було закладено Катеринослав (Дніпро).

Незабаром Кодацька фортеця втратила значення, а в 1944 році була майже повністю знищена гранітним кар’єром.

Лебідь

Мало хто знає, що на набережній Дніпра є унікальний фонтан «Лебідь». Він може змінювати режими роботи, «махати крилами» і обертатися. При повній потужності висота струменя може досягати 50 м

Унікальний театр

Дніпровський театр одного актора “Крик” є унікальним місцем у всіх відношеннях, адже Михайло Мельник є одночасно й актором, і режисером, і сценаристом, і гримером, і музичним редактором, і костюмером. Датою відкриття театру вважається 1989 рік, і вже понад чверть століття це місце притягує глядачів та збирає повний зал.

Філософи

 Філософська вулиця у Дніпрі зберігає свою первісну назву вже майже 200 років. Річ у тім, що у роки забудови, вулиця Філософська, як і більшість вуличних магістралей міста не була упорядженою, а тому під час злив пройти по ній було майже неможливо. Так, жителі прийшли до висновку, що вулиця отримала свою назву через те, що перш ніж пройти по ній у негоду люди були змушені пофілософствувати.

Фото з відкритих джерел

Ранішке ми розповідали вам, де у Дніпрі у минулому столітті продавали найсмачніше морозиво

Категорія: Афіша, Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version