Skip to content

ОФІЦІЙНО Як у Дніпрі борються з “царями паркування”

Михайло Чернов

Наше місто попри всі складнощі воєнного часу крок за кроком покращується. Міська влада Дніпра розвиває інфраструктуру сучасного міста, транспортну сферу, створює надзвичайні публічні простори та дбає про комфорт для всіх мешканців, в першу чергу – пішоходів. З іншого боку на шляхах міста збільшується кількість приватних авто. Профільні міські служби закликають усіх дотримуватися правил дорожнього руху та культури паркування, дбати про безпеку та комфорт для усіх, пише Наше місто

За червень – 8,5 тис. штрафів за паркування з порушеннями

За дотриманням правил та порядку у цій сфері стежить міська Інспекція з контролю за паркуванням. Фахівці зазначають:  найбільшу кількість порушень вони фіксують саме в центрі міста Дніпра. Загалом за червень водіям-порушникам виписали 8,5 тис.штрафів. А за минулий тиждень – понад 1 700 штрафів та більше ніж 60 евакуйованих авто.

…Юлія Біленко, яка працює інспектором з 2019 року, липневого ранку оглядає стан справ на вулиці Дмитра Яворницького. Після реконструкції ця локація стала пішохідною та набула нового яскравого дизайну. Тут створено чимало зручностей для містян, які прямують разом з дітьми до парку ім.Тараса Шевченко.

Втім водії нерідко паркують тут свої автівки як заманеться. Приміром – ставлять машини на пішохідній частині або екстремально близько до пішохідних переходів.

– Водії вперто не помічають знаки “Рух заборонено” та “Пішохідна зона”, – пояснює Юлія Біленко.

 Приміром, ось водій позашляховика BMW залишив автівку просто поряд з переходом. Після зауваження з боку інспектора чоловік перепарковує машину..

А ось водій синьої Тойоти залишив авто просто на пішохідній частині біля дитячої лікарні. Через це машину доводиться евакуювати.

– Водій виїхав на тротуар, проігнорувавши вимоги ПДД та дорожніх знаків, заважав руху пішоходів біля лікарні. Ба більше – під час маневрування міг зашкодити людям, – пояснює інспектор.

Тож Юлія Біленко проводить проводить усі потрібні заміри, фотографує стан машини, складає документи, викликає евакуатор, який невдовзі завантажує автопорушника на платформу: машину буде доправлено на штрафмайданчик.

– Під час паркування водій має переконатися, що немає знаків, які забороняють зупинку та стоянку, – пояснює інспектор Юлія Біленко. – Має впевнитися, що не заважає руху пішоходів та інших транспортних засобів. У крайньому разі треба паркуватися, заїхавши двома колесами на край тротуару, при цьому залишити достатньо простору для пішоходів.

Культура паркування, зокрема – в центрі міста, залишає бажати кращого. Тож інспектор щодня виписує кілька десятків штрафі та має підстави для мінімум двох евакуації на день, ділиться досвідом Юлія Біленко.

Після втручання Інспекції хаотичне паркування припинилось

Наступна локація, де відбувається перевірка стану паркування – площа Успенська. Після масштабноЇ реконструкції вона перетворилися на справжню перлину міста. Тут створено багато зручностей для містян – дітей, батьків та усіх відпочивальників.

Відтепер рух автівок організовано лише на одному боці площі – ближче до вул. П.Нірінберга. На локації встановлено відповідні дорожні знаки, нанесено розмітку, облаштовано переходи для пішоходів та паркувальні місця для автівок.

Втім одразу після відкриття руху водії паркувалися не паралельно до тротуару, а навскісь – “ялинкою”, припускалися інших численних порушень, нехтуючи правилами дорожнього руху, розповідає Віталій Мельник, керівник відділу тимчасового затримання транспортних засобів Інспекції з питань контролю за паркуванням міської ради.

– Через це рух на цій ділянці було вкрай ускладнено. Люди зверталися до міської влади зі скаргами, – зазначає посадовець.

Завдяки активній роботі та постійним зусиллям Інспекції з контроля за паркування стан справ на локації значно покращився. Під час перевірки інспектор Юлія Біленко зазначає: автівки припарковані без порушень, є вільні місця для паркування.

Варто знати!
Містяни, які мають бажання повідомити про автівки, що припарковані з порушеннями або створюють складнощі для інших водіїв та пішоходів, можуть звертатися до Контакт-центру міської ради Дніпра (+38 (056)732 12 12, +38 (095)732 12 12,  +38 (096)732 12 12, +38 (073)732 12 12)

Також можно написати листа на електронну пошту Інспекції з питань контролю за паркуванням: dpparkcontrol@gmail.com, бажано – додавши фото авто-порушника.

В Інспекціъ обробляють усі звернення та відповідним чином реагують на порушення.

До уваги водіїв: які штрафи за паркування з порушеннями

Понад 2 млн грн – така сума штрафів за неправильне паркування надійшла до бюджету міста за червень 2024 року, повідомляють в Інспекції. За суттєві порушення правил 351 транспортний засіб було евакуйовано на штрафмайданчики.

Що варто знати та зробити водію у випадку, якщо машину евакуювали за порушення?

Якщо ви побачили, що машини немає на місці – варто зателефонувати до поліції за номером 102. У разі, якщо автівку  евакуювали, Інспекції з контролю за паркуванням неодмінно повідомляє про це правоохоронців.

Наразі евакуювані машини доправляють на один з двох штрафмайданчиків, які розташовані по вул. М.Руденка, 79 (правий берег) та на вул. Курсантська, 7 (лівий берег)

Власнику автівки доведеться сплатити штраф (680 грн), вартість евакуації (2110 грн – для автівки вагою до двох тонн,  2230 грн – для автівки важче 2 тонн), вартість зберігання – 144 грн/добу (за перші 7 днів паркування). Внести платежі можно зокрема онлайн.

Читайте також: ТОП-5 «царів паркування» у Дніпрі за тиждень

Фото Володимира Федорищева

Категорія: Новини Дніпра, Транспорт в Дніпрі

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: