Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Гострі кишкові інфекції у Дніпрі: тривожна статистика та поради щодо профілактики

як дніпрянам вберегтися від кишкових інфекцій

У спекотну погоду підвищується не лише стовпчик термометра, а й ризик підхопити гостру кишкову інфекцію. Цьому сприяє рекордна температура повітря, що активізує розмноження шкідливих бактерій, а також часті перебої з електропостачанням. Як вберегтися від захворювання – читайте в  матеріалі «Наше місто».

Зафіксовано спалахи кишкових інфекцій у Дніпрі та Кривому Розі

Гострі кишкові інфекції поширені у всьому світі. За даними ВОЗ, у дітей гострі кишкові інфекції займають друге місце після ГРВІ. Згідно статистичних даних, в Україні щорічно реєструється 50-60 тисяч випадків захворювання на інфекційні діареї. Такі випадки реєструються на території усієї України, в тому числі і у Дніпропетровській області.

Завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб Олена Кузьменко

-У поточному році в області зареєстровано 2 спалахи – у квітні та червні. Це спалах сальмонельозу в місті Кривий Ріг та спалах вірусного ентериту у Дніпрі. Також реєструвалися епідемічні ускладнення, – про це сказала на брифінгу завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб Олена Кузьменко. – В цілому, серед мешканців Дніпропетровської області за шість місяців зареєстровано 2 тисячі випадків захворювання на гострі гастроентероколіти. 60% серед них припадає на дітей до 17 років. Серед захворілих зареєстровано 168 випадків ротовірусного ентериту, 185 випадків захворювання на сальмонельоз. 

Гострі кишкові інфекції реєструються протягом усього року, але традиційний підйом захворюваності припадає саме на літній період. 

-За останній тиждень до закладів охорони здоров’я області за медичною допомогою звернулося 157 мешканців області, що на 25% вище показників попереднього тижня. Питома вага серед загальної кількості захворілих дітей складає 61%, – підкреслила Олена Кузьменко.

Серед іншого, реєструються і випадки захворювання на гострі кишкові інфекції, пов’язані з роботою закладів громадського харчування та епідускладненням в дитячих колективах.

Головний спеціаліст управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області Маргарита Малишева.

-У поточному році до ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області надійшло повідомлення про один випадок отруєння дикорослими грибами, 5 випадків захворювання на ботулізм, а також зареєстровано 2 спалахи захворювання на гострі кишкові інфекції та два епідускладнення. У результаті постраждала 21 особа, серед яких 19 дітей, – додалаголовний спеціаліст управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області Маргарита Малишева.

Для порівняння, за весь 2023-й рік по області зареєстровано 2 спалахи гострих кишкових інфекцій та 2 епідускладнення. Через кишкову інфекцію постраждало 24 особи, серед яких 9 дітей. 

-У квітні 2024 року у Дніпрі, у будинку матері і дитини зареєстровано спалах гострої кишкової інфекції. В результаті постраждало 12 осіб, 11 з них – діти. У приватному дошкільному навчальному закладі міста Дніпро через гостру кишкову інфекцію постраждало двоє дітей. У червні поточного року у ДНЗ міста Жовті Води на гостру кишкову інфекцію захворіли троє дітей. І у Кривому Розі виник спалах сальмонельозу, коли постраждало троє дітей і одна доросла особа. Це сталося через вживання в їжу курячих яєць, придбаних на стихійному ринку, – повідомила Олена Кузьменко.  

У всіх випадках Держпродспоживслужба провела розслідування та вжила заходи щодо ліквідації джерела інфекції та недопущення поширення збудника.

-У випадку щодо приватного ДНЗ у Дніпрі, паралельно з санітарно-епідеміологічним розслідуванням, проведено інспектування у сфері безпечності харчових продуктів. За результатами перевірки, було виявлено низку порушень санітарного законодавства. Додатково виявлено порушення поводження з харчовими продуктами. В результаті цього Держпродспоживслужбою винесено рішення про тимчасове припинення роботи такого об’єкту господарювання. А також рішення про вилучення з асортименту недоброякісної продукції невідомого походження, яка була використана для приготування їжі для дітей. Також проведено лабораторні дослідження, всі ці порушення були підтверджені. Ми направили інформацію до національної поліції. Винесено припис та розпорядження про усунення виявлених порушень. Крім того, на суб’єкта господарювання накладено штраф у розмірі 10 мінімальних заробітних плат, – сказала Олена Кузьменко.

Що показала перевірка водоймищ Дніпра та області

Незважаючи на те, що у Дніпропетровській області закриті пляжі, центром контролю профілактики хвороб проводиться лабораторний контроль якості води в водоймищах.

Дослідження проб води

-За останній тиждень в області було досліджено 68 проб, з яких 19% були нестандартними. У тому числі за мікробіологічними показниками. Серед них – перевищення лакто-позитивної кишкової палички. Такі нестандартні проби виявлялися у водоймищах міста Кам’янське, Верньодніпровськ, Новомосковськ. На території дитячого табору у Новомосковську були виявлено бактерії сальмонели. Підвищений індекс свідчить про загальне бактеріологічне забруднення водоймищ, що може призвести до виникнення захворювань на гострі кишкові інфекції як серед дітей, так і серед дорослих, – повідомилазавідувач відділення організації епідеміологічних досліджень Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб Олена Кузьменко.

За її словами, в пробах прісної води у річці Дніпро у Придніпровському парку та річці Кільчень в Підгородньому було виділено вібріони, які можуть викликати гострі кишкові інфекції. 

Симптоми, за яких потрібно звернутись до лікаря

Є основні симптоми, за яких необхідно обов’язково звернутися за медичною допомогою. Адже самолікування може коштувати вам не лише здоров’я, а й життя.

-Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій: підвищена температура, біль у животі, пронос та блювота, – повідомила Олена Кузьменко. – Інкубаційни період, тобто час, від потрапляння збудника в організм до появи клінічних проявів, може складати від декількох годин до семи діб.

Джерелом інфекції є зазвичай хворі люди. А при певних інфекційних захворюваннях джерелом можуть бути тварини. 

-Зазвичай збудники гострих кишкових інфекцій потрапляють в організм людини через забруднені харчові продукти, воду, під час купання у відкритих водоймах, через брудні руки тощо, – сказала Олена Кузьменко.  

Профілактика кишкових інфекцій

Основною причиною харчових отруєнь і кишкових інфекцій є недотримання правил особистої гігієни, правил приготування страв, а саме – неналежна термічна обробка. А також порушення термінів споживання продуктів та вживання неякісної їжі.

Як дніпрянам вберегтись від кишковх інфекцій

-При найменшій підозрі щодо якості, відмовтеся від споживання таких страв. Не купуйте продукти харчування в місцях несанкціонованої торгівлі. Дотримуйтеся технології приготування. Не готуйте з запасом. Готові страви можуть зберігатися без холоду не більше двох годин. Відмовтеся від споживання багатокомпонентних страв, які містять січене м’ясо, овочі, рибу, соуси, тощо.  Не вживайте паштети, холодець. Відмовтеся у літній період від споживання кремових виробів. Ретельно мийте овочі, фрукти, зелень проточною водою. Не використовуйте для пиття воду з невідомих джерел, – радитьголовний спеціаліст управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області. Маргарита Малишева.

Фото: НМ.

Читайте також: У спеку зростає ризик кишкових інфекцій: поради лікаря з Дніпра.

Категорія: Інтерв'ю, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: