Skip to content

В Україні масово закриваються ФОПи: експерти з Дніпра назвали причини

В Україні масово закриваються ФОПи: експерти з Дніпра назвали причини

У першому півріччі 2024 року в Україні припинили роботу майже 92 тисячі фізичних осіб підприємців (ФОПів), що у 1,5 раза більше порівняно з аналогічним періодом 2023 року. За даними ЮКонтролМаркет, з початку року також закрилося понад 1,5 тисячі компаній, що на 15% більше, ніж минулого року. Чому так відбувається – дізнавалися журналісти ДніпроTV, – пише «Наше Місто»

Ольга, яка відкрила свій ФОП у 2020 році під час пандемії, згодом розширила бізнес до компанії з надання бухгалтерських послуг. Вона ділиться, що часті зміни законодавства створюють значні труднощі.

«В процесі розвитку виникають постійно… це те, що законодавство змінюється в нас постійно. Це дуже складно, тому що майже кожного місяця якісь зміни відбуваються і це дуже вибиває з себе, тому що ти тільки налаштувався на одне, а потім з’являється інше», – каже вона.

Одним із факторів, що ускладнюють розвиток власної справи, підприємці вважають високі податки, які варіюються для кожної групи ФОПів. Ольга Кулик, директорка компанії «ПРОБАЛАНС», зазначила, що наразі сплачує єдиний податок у розмірі 5% від свого доходу як компанії, так і як ФОП, і вважає, що це невеликий податок, оскільки дає можливість заробляти більше.

У січні та травні 2024 року Україна пережила пік закриття підприємств, коли понад 16 тисяч бізнесів, переважно з роздрібної торгівлі та ІТ-сфери, припинили свою роботу. Однак, за словами експертів, існують й позитивні чинники, що свідчать про стійкість української економіки.

«Але нових ФОПів на 1 травня, навіть не на кінець травня, створено 74 тис., нових ФОПів. Тобто динаміка суттєво позитивна. Чому ця динаміка відбувається? Трохи більше закривається, трохи менше закривається. Насправді на це впливає багато факторів, але цифри не надто великі по закриттю в цьому році», – каже Ксенія Ляпіна, експертка з питань малого і середнього бізнесу.

Незважаючи на виклики, з якими стикаються підприємці, держава активно стимулює розвиток малого та середнього бізнесу, пропонуючи грантові програми для підтримки нових проєктів. Одним із успішних прикладів є історія Аліни, яка завдяки гранту змогла не лише розпочати власну справу, але й створити команду, що допомагає іншим підприємцям розвивати свої бізнес-ідеї.

«Зараз що в нас.. відтік кадрів. Ну, це зрозуміло і всі бізнеси через це страждають. Це перебої зі світлом і теж всі від цього страждають. Але я все ж таки обираю думати про те, як відпрацьовувати ці складнощі, як їх нівелювати і як все ж таки розвивати бізнес, маючи такі умови, які є зараз», – каже Альона Сафонова, власниця агентства системного продажу.

Протягом першого півріччя 2024 року в Україні було зареєстровано понад 13 тисяч нових компаній та майже 148,5 тисяч фізичних осіб-підприємців. Ці показники зросли в порівнянні з аналогічним періодом 2023 року.

Нагадаємо, раніше ми писали: Як у Дніпрі проходить підготовка до опалювального сезону 2024-2025.

Читайте також: Чому Україну накрила надзвичайна спека: пояснення синоптиків.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: