Skip to content

У Дніпрі біля озера Курячого помітили рідкісного хижака, який занесений до Червоної Книги

У Дніпрі біля озера Курячого помітили рідкісного хижака, який занесений до Червоної Книги

На березі Курячого озера у Дніпрі помітили рідкісну тварину – перегузну звичайну, занесену до Червоної книги України. Фотографії цього маленького звірка з яскравим забарвленням поділилися у фейсбук-сторінці «Лівобережний 3», – пише «Наше Місто».

Це стало чудовою новиною для любителів природи, адже перегузни, або Vormela peregusna, рідко зустрічаються у дикій природі. Ці тварини відіграють важливу роль у екосистемі, контролюючи популяції гризунів.

«Це озеро наче портал в заповідник, ми вже нікому не дивуємося», – пишуть користувачі мережі у коментарях.

Перегузна звичайна – це рідкісний і цінний скарб української природи, занесений до Червоної Книги. Ця тварина з родини куницевих вирізняється довгим тілом, милою мордочкою та строкатим забарвленням, що робить її схожою на іграшку.

В Україні перегузна поширена на сході, у Запорізькій, Донецькій та Луганській областях. Її домівкою слугують цілинні степи, де вона ховається в норах, з’являючись на поверхні лише вночі або в сутінки. Рідше її можна зустріти в чагарниках, долинах річок та на околицях лісів у лісостеповій зоні.

Перегузни – неабиякі помічники у боротьбі з гризунами. Вчені підрахували, що одна тварина за рік може знищити від 300 до 820 гризунів, рятуючи тим самим близько 3 тонн зеленої трави. На жаль, через розорювання степів та зникнення ховрахів і сліпаків, які є основною здобиччю перегузни, її чисельність стрімко скорочується. За оцінками, в Україні налічується лише близько 100 особин цього виду.

Нагадаємо, раніше ми писали: У Дніпрі помітили дивну птаху з надзвичайно довгими пальцями.

Читайте також: У Дніпропетровській області помітили водяного скорпіона.

Фото: фейсбук-сторінка Лівобережного 3.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: