Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Інсульт «помолодшав» на 10-15 років: лікарі Дніпра розповіли, як розпізнати грізне захворювання

Ткач Анастасія

Лікарі Дніпра розповіли, як розпізнати інстульт - Наше Місто

Інсульти все частіше діагностують у молодих людей. За словами міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, за час війни інсульти “помолодшали” на 10-15 років.

Через війну, стресові ситуації, недосипання, сидячий і малорухливий спосіб життя інсульти, тобто гостре порушення мозкового кровообігу, яке спричиняє ушкодження частин головного мозку, все частіше діагностують в українців працездатного віку.

“На сьогоднішній день серцево-судинні захворювання є головною причиною смертності серед населення і складають 70%. За минулий рік кількість інсультів зросла, як мінімум, на 16%”, – розповіла завідувачка інсультного відділення однії з лікарень Дніпра Ірина.

Симптоми інсульту розпізнати досить легко. В українській мові є абревіатура МОЗОК, де:

М означає мовлення. В людини раптово порушується мова, вона стає нечіткою, невиразною, може говорити слова, які абсолютно не зв’язані між собою.

О – очі. Може бути раптове погіршення зору, потемніння. Тобто порушення, які не виникали ніколи до цього.

З – запаморочення. Виникає раптове запаморочення.

О – обличчя. Спостерігається асиметрія обличчя, є порушення міміки з однієї сторони.

К – кінцівки. Це асиметрія в роботі кінцівок. Людина може скаржитись, що половина тіла не слухається, відчувається оніміння.

Реабілітація після інсульту – комплексні індивідуальні програми, які розроблені для відновлення втрачених функцій організму. Тяжкість постінсультних наслідків залежить від ступеня ураження головного мозку та загального стану здоров’я пацієнта.

“Реабілітація починається через 72 години, як пацієнт поступив з інсультом. Дуже важливо розпочати відновлення вчасно, щоб максимально допомогти людині стати на ноги якомога швидше”, – розповів фізичний терапевт Олександр.

Особливо дорогоцінним є час! Чим швидше людині нададуть кваліфіковану медичну допомогу – тим більше шансів на одужання та реабілітацію. 

Хто в зоні ризику, як розпізнати прояви інсульту і як запобігти інвалідизації дізнавались журналісти “Нашого міста”.

Читайте також: Витягують з того світу: як у лікарні швидкої допомоги Дніпра рятують хворих з інсультами.

Категорія: Відео, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: