Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Пухнасті охоронці: як у Дніпрі під час війни собаки та коти попереджають своїх господарів про небезпеку

Супрун Юлія

як тварини попереджають господарів про вибухи

Війна в Україні змусила багатьох людей та їхніх улюбленців переживати жахливі випробування. Сирени повітряної тривоги, вибухи та інші небезпеки лякають не лише людей, але й тварин. Проте, завдяки своїм унікальним здібностям, собаки та коти можуть відчувати небезпеку заздалегідь та навіть намагаються попередити своїх господарів, розповідає “Наше місто”.

Хаскі кличе з собою у ванну

Під час чергової повітряної тривоги 10-річна хаскі Санта всіма доступними способами намагалася переконати свою господиню сховатися з нею у ванні. Зазвичай вона залазила у ванну сама, проте зараз наполягала, щоб з нею пішла уся родина. А вже за мить ракета зруйнувала частину будинку по Набережній Перемоги, 118, що розташований неподалік.

дніпрянка з домашніми улюбленцями
Даніела з Сантою та іншими домашніми улюбленцями. Фото: з родинного архиву

Санта в мене відчуває неабиякий стрес під час кожного прильоту. За 5-10 хвилин до вибуху вона занепокоєна і дуже труситься. Вона чітко прослуховує усе і водить вухами, може прямо хапати за руку і вести в коридор або в ванну. Якщо я вийшла в коридор і діти вийшли вона йде лягає в ванну, якщо хтось починає виходити, то вона йде і сідає поруч. Санта завжди відчуває небезпеку, по ній можна орієнтуватися. Якщо вона йде у ванну, то будуть вибухи чи прильоти. А якщо вона не ховається, то небезпеки немає, – розповідає Даніела Гладка, керуюча ветклінікою “Айболітна” на Соколі.

хаскі Санта з господаркою
Хаскі Санта прогнозує прильоти. Фото: з родинного архиву

Алабай Мартін – справжній велетень, Він має грізний вигляд та охороняє домогосподарство, але під час повітряних тривог 60-кілограмовий пес труситься та шукає захисту під ковдрою у свого господаря.

Йому 3,5 роки і до війни він не реагував на гучні звуки. Його страх прийшов з першими атаками. Як тільки починає щось вибухати, а це частіше вночі, то він намагається сховатися у мене в ліжку під ковдрою. А якщо вибухає вдень і він знаходиться на вулиці, то дуже злиться та гучно гавкає, – розповідає Геннадій, господар Мартіна.

алабай Мартін
алабай Мартін з господарем
алабай Мартін
алабай Мартін
Алабай Мартін під час вибухів ховається під ковдрою. Фото: НМ

Як тварини відчувають небезпеку

  • Гострий слух: Собаки та коти мають значно гостріший слух, ніж люди. Вони можуть чути звуки набагато вищих частот, які недоступні для людського вуха. Це дозволяє їм вловлювати далекі звуки вибухів, гуркіт літаків, гудки сирен, які люди можуть не почути.
  • Чутливий нюх: Тварини володіють винятковим нюхом, який може відчувати запахи, не доступні для людини. Вони можуть вловлювати запахи вибухових речовин, продуктів горіння, зміни хімічного складу атмосфери перед грозою або землетрусом.
  • Інстинкт самозбереження: Тварини мають сильний інстинкт самозбереження, який змушує їх реагувати на небезпеку. Вони можуть ховатися, тікати, шукати захисту, намагаючись попередити своїх господарів про небезпеку.

Пес-рятівник та непохитна кішка

Під час ворожої атаки у ніч на 1 липня, коли через вибухи були пошкоджені житлові та господарські будівлі, саме собака попередив про небезпеку мешканців однієї з квартир. 

собака попередила родину про вибух
Собака попередила родину про вибух. Фото: НМ

Вночі він щось почув, прокинувся першим і всіх розбудив, ми всі побігли в коридор і не виключаю, що саме це нас врятувало. Адже в нашій квартирі вікон не залишилося, – розповідає дніпрянка Катерина, житло якої суттєво постраждало від вибуху.

Елеонора непохитна – так з гумором називає свою улюблену кішку дніпрянка Тетяна. Бо та ніяк не реагує ні за «мопеди» за вікном, ні на гучні вибухи, коли навіть сигналізація вмикається на автівках по усьому житломасиву. Не говорячи вже про те, щоб попереджати господарів про небезпеку.

кішка Елеонора
Кішка Елеонора у тривогу зберігає спокій. Фото: НМ

Жодного разу не було такого, щоб Елька перелякалася. Завжди непохитна. Біжимо у коридор посеред ночі, вона тільки підніме голову, відкриє одне око, подивиться, що відбувається, і спить далі. Максимум – може теж вийти за дві стіни і лягти поруч. Так що, її витримці ще слід позаздрити. Все, що її турбує, це повна миска їжі, і щоб сім’я була поряд. Бо коли, наприклад, син йде в школу чи просто гуляти на двір, у неї починається паніка. Нявкає на усю квартиру і тягне його шкарпетки з шафи у зубах, як кішки носять новонароджених кошенят. Чи материнський інстинкт спрацьовує, чи це така котяча психологія, не знаю. А коли нас всіх немає вдома тривалий час, то потім ще півгодини збираємо по квартирі речі, які вона наносила з шаф, і слухаємо її істерику. Нявчить так, що немає сил! Тільки коли накричиться, насвариться, тоді заспокоюється, – розповіла Тетяна.

кішка Елеонора
Елеонора жодного разу не злякалася під час повітряних ворожих атак. Фото: НМ

А ось коти Честер та Умка дуже лякаються вибухів і відразу ховаються. 

Мої коти під час вибухів просто розбігаються по хаті – у них немає постійних місць, де вони ховаються. У цей час взяти їх на руки і заспокоїти неможливо – вони ще більше нервують. Їм потрібен власний кут і спокій. Рідко буває, що кіт шукає захисту у господаря. І взагалі, коти та собаки по-різному реагують на небезпеку, – розповідає Даніела. 

Коти Умка та Честер
Коти Умка та Честер ховаються під час вибухі. Фото: з родинного архиву

Як собаки та коти попереджають про небезпеку

  • Поведінка: тварини можуть міняти свою поведінку, коли відчувають небезпеку. Вони можуть стати неспокійними, гавкати, нявкати, скиглити, бігати туди-сюди, ховатися в затишних місцях, намагатися ластитися до господарів.
  • Фізичні ознаки: у тварин можуть спостерігатися фізичні ознаки неспокою, такі як прискорене серцебиття, утруднене дихання, тремтіння, розширені зіниці.
  • Інші сигнали: собаки можуть вити, коти – вигинати спину, шипіти, дряпати кігтями.

Важливо знати, що тварини можуть реагувати на небезпеку по-різному. Деякі можуть стати дуже активними, інші – навпаки, можуть затаїтися. Тому важливо спостерігати за поведінкою своєї тварини та знати її особливості.

Що робити, якщо ваш улюбленець попереджає про небезпеку

  • Зверніть увагу: не ігноруйте сигнали, які подає ваша тварина. Якщо вона раптом стала неспокійною, поводиться незвично, або намагається вас попередити, це може бути ознакою того, що їй загрожує небезпека.
  • Оцініть ситуацію: прислухайтеся до звуків, озирніться навколо, спробуйте зрозуміти, чи є реальна загроза.
  • Дотримуйтесь правил безпеки: якщо ви відчуваєте небезпеку, негайно вжийте заходів для захисту себе та свого улюбленця. Вийдіть з небезпечної зони, сховайтеся в укритті, дотримуйтесь інструкцій рятувальників.

Пам’ятайте, що ваші улюбленці можуть бути вашими вірними охоронцями та рятівниками. Їхні гострі відчуття та інстинкт самозбереження можуть допомогти вам вчасно відчути небезпеку та вжити заходів для захисту. Бережіть себе та своїх пухнастих друзів!

Нагадаємо, раніше ми писали, що у Дніпрі живе собака, який рятував людей у Маріуполі.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: