Skip to content

Субсидія на оренду житла для ВПО в Україні: хто може отримати та як це зробити

Субсидія на оренду житла для ВПО в Україні: хто може отримати та як це зробити

Міністерство соціальної політики України разом з Офісом Ради Європи в Україні організували публічне обговорення нового механізму підтримки для внутрішньо переміщених осіб – субсидії на оренду житла. Цей інструмент вже готовий до розгляду урядом, але ще не отримав затвердження, – передає «Наше Місто» з посиланням на 24 Канал.

За словами представників Мінсоцполітики, існуюча допомога на проживання для внутрішньо переміщених осіб на сьогоднішній день є недостатньою для повної інтеграції цієї категорії людей в нові громади. Одним із ключових аспектів нової субсидії є забезпечення захисту прав внутрішньо переміщених осіб через укладання офіційних договорів оренди житла.

Механізм субсидії на оренду житла спирається на міжнародний досвід, що дозволив ефективно підтримувати біженців у різних країнах. Згідно з новими правилами, внутрішньо переміщені особи зможуть звернутися до Пенсійного фонду України з заявою про отримання субсидії, де буде враховано доходи всієї родини на основі державних реєстрів.

Перша заступниця міністра соціальної політики Дарія Марчак пояснила, що після збору необхідної інформації та проведення розрахунків субсидія буде призначена на оплату оренди житла з урахуванням розміру сім’ї та місця проживання. Пілотну програму можуть запровадити в одному чи декількох регіонах для оцінки її ефективності перед загальним впровадженням.

«Якщо є сім’я з трьох осіб, яка орендує житло в Дніпрі, то, за попередніми розрахунками, вартість оренди економ-класу для такої родини в місті Дніпрі може становити 6182 гривні. І якщо в такої родини немає фінансової спроможності взагалі покривати таку оренду, то розмір субсидії може досягати 4800 гривень на таку квартиру для цієї родини», – каже Дарія Марчак, Перша заступниця міністра соціальної політики.

Ця ініціатива спрямована на поліпшення умов проживання внутрішньо переміщених осіб та підтримку їх інтеграції в українське суспільство.

Нагадаємо, раніше ми писали: Перевірка місця проживання ВПО: як переселенцям не втратити виплати.

Читайте також: Учнівський квиток для дітей-ВПО у Дніпрі: як отримати.

Фото: з відкритих джерел.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: