Site icon Наше Місто

Коли розпочнеться новий навчальний рік у ЗВО, ПТУ та школах Дніпра 

Всі ми зараз вимушені жити у режимі постійної економії світла, і навряд чи ситуація найближчим часом  виправиться. Через це ще у травні Міністерство освіти і науки України підготувало рекомендації щодо підготовки до нового навчального року 2024/2025 у закладах освіти. МОН рекомендує розпочати навчання в першій половині серпня  і навчатись у суботу в теплі місяці. Як відреагували на ці рекомендації освітяни Дніпра? Про це дізнавалася журналістка «Нашого міста».

Бажано розпочати навчання у серпні

Поради щодо початку навчального процесу співробітники МОН розробили для закладів вищої освіти й фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти. Мета – забезпечити підготовку закладів освіти до проходження нового осінньо-зимового періоду та опалювального сезону з урахуванням можливостей залучення альтернативних джерел енергії та гнучкого графіка освітнього процесу, адаптованого до економного використання енергоресурсів. Навчання у серпні бажано розпочати всім, окрім першокурсників.

Що стосується шкіл, в них також можуть бути зміни у графіку – за розсудом місцевих адміністрацій. Проте, схоже, скорочувати літні канікули дітям та відпустки викладачам мало хто поспішає.  На початку липня лише декілька міст в Україні оголосили про суттєві зміни з цього питання. Стало відомо, що у Новодністровську Чернівецької області 2024/2025 навчальний рік у школах розпочнеться 19 серпня. Таке саме рішення прийняте і у Львові. Щодо шкіл та закладів професійно-технічної освіти у Дніпрі, рішення поки що не прийняте.

А ось майже всі дніпровські ЗВО вже визначилися з тим, коли саме вони розпочинають новий навчальний рік. Загальна тенденція така: стартувати з навчанням у серпні поки що ніхто не планує. Але, разом з тим, деякі зміни у навчальному процесі все ж таки відбудуться.

У ДНУ – все поки що без змін

 2024-2025 навчальний рік в Дніпровському національному університеті ім. Олеся Гончара розпочнеться з 1 вересня у змішаному форматі. Щодо графіка освітнього процесу – колектив університету визначатиме його наприкінці серпня з огляду на поточну ситуацію, прогнози Уряду України та рекомендації Міністерства освіти і науки.

–       Загалом дистанційний формат навчання дозволяє нам здійснювати освітній процес і всі форми контролю знань як в синхронному, так і в асинхронному режимі,  – наголошує Сергій Оковитий, ректор ДНУ ім. О. Гончара, член-кореспондент НАН України, голова ради ректорів ЗВО Дніпропетровської області.  – Тобто незалежно від черговості відключень електроенергії в різних районах Дніпра та різних міст України у студентів є можливість переглянути лекцію чи виконати завдання. Також будемо продовжувати проведення деяких майстеркласів, гуртків, лабораторних, науково-дослідних робіт в очному форматі, як це робили в цьому році, дотримуючись безпекових умов. Здебільшого в очному форматі проходять навчальні та виробничі практики. 

В УДУНТ будуть навчатись по суботах 

Не збирається достроково припиняти літні канікули і адміністрація Українського державного університету науки та технологій.

–       УДУНТ розпочинає заняття 1 вересня, – повідомив «Нашому місту»  Олександр Зайчук, проректор з науково-педагогічної роботи, доктор технічних наук, професор. –  Заняття відбуватимуться у змішаному режимі. Готується спеціальний розклад, у якому будуть показані лекційні заняття у дистанційному форматі, а лабораторні та практичні  – в oфлайн-режимі. До того ж у  першому семестрі заняття проходитимуть щосуботи, щоб закінчити семестр до холодів.

Майбутні медики підлаштуються під ситуацію у медзакладах

Навчальний рік 2024-2025 у Дніпровському державному медичному університеті також розпочнеться  1 вересня. Відповідне рішення було прийнято на засіданні Ради ректорів МОЗ України, яке відбулося 24 червня.

«Зважаючи на гостру ситуацію в енергетичній сфері, що склалася через удари рф по критичній інфраструктурі, важливо знайти рішення, які б враховували ці фактори та водночас забезпечували належну якість освітнього процесу, – йдеться у повідомленні, яке оприлюднене на сайті ЗВО. – Тому з метою його оптимізації планується ущільнення графіку навчання, подовження зимових канікул, подовження освітнього процесу до кінця липня 2025 року, використання суботніх днів як робочих (за потреби)».

Зрозуміло, що у навчанні майбутніх медиків є своя специфіка. Заклади вищої освіти, що належать до сфери управління МОЗ, не лише здійснюють теоретичну підготовку студентів в університетських аудиторіях або дистанційно, але й забезпечують опанування ними практичних навичок на базі медичних закладів. А ці заклади – лікарні, амбулаторії, – так само, як і вся країна, наразі працюють в складних енергетичних умовах. Оптимізація освітніх програм дозволить зменшити кількість навчальних днів взимку, а отже зменшить навантаження на енергетичну систему.

Наразі  у  ДГМУ розглядають  проведення освітнього процесу як в традиційному (аудиторному), так і змішаному (аудиторно-дистанційному) форматах.  Остаточне рішення щодо формату навчання будуть прийматися з урахуванням енергозабезпечення та поточної ситуації в країні. 

Фото Валерія Кравченка та з відкритих джерел.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які зміни відбуваються у професійно-технічній освіті у Дніпрі.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Освіта, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version