Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Як Дніпро забезпечує безкоштовне санаторно-курортне лікування для пільговиків

Оздоровлення пільговиків у Дніпрі

Літо у розпалі, а разом з ним і сезон відпочинку та оздоровлення. Це чудова можливість не лише зарядитися енергією, але й подбати про своє здоров’я. Для жителів Дніпра, які належать до пільгових категорій, є чудова можливість оздоровитися безкоштовно – за рахунок міського бюджету. Що для цього потрібно, читайте в матеріалі “Наше місто”.

Дніпрянка про оздоровлення сина: для батьків особливих діток – це єдина можливість 

Дніпрянка Юлія разом зі своїм семирічним сином нещодавно повернулися з Трускавця. Там малюк пройшов курс санаторно-курортного лікування. 

Юлія отримала путівку на оздоровлення сина
Юлія отримала путівку на оздоровлення сина

– Я заздалегідь написала заяву на санаторно-курортне лікування мого сина за бюджетні кошти, – сказала Юлія. –  Навесні надійшла черга, я надала необхідний перелік документів і отримала путівку на 21 день. Мені запропонували декілька варіантів санаторіїв. Я обрала заклад, що розташований у Трускавці. Маю дитину з інвалідністю і поїхала з ним у якості супроводжуючої особи. 

Юлія рада, що є можливість обирати санаторій для своєї дитини. Родина вже вдруге відвідала Трускавець.

– Цьогоріч ми обрали санаторій “Аркада”. Минулого року відпочивали в іншому. Але в “Аркаді” сподобалось більше. Там інша система харчування, сам санаторій невеликий і дитина завжди під контролем. Локація також дуже зручна, процедури та умови проживання нам підійшли, – додала Юлія. 

Мама та син багато гуляли на свіжому повітрі

Молода матуся зізнається, що після пройденого курсу стан здоров’я її сина значно покращився.

– Таке лікування має позитивний вплив на його здоров’я, – упевнена Юлія. – Це не лише оздоровлення, а й соціалізація. Ми здійснюємо переїзд в інше місто, маємо інші умови. Діткам, які мають певні вади, така соціалізація дуже необхідна. А ще один важливий фактор – там дуже тихо. Ні дитина, ні я не перебували в стресі – це беззаперечний плюс. Також там дуже чисте повітря. Ми завжди гуляли надворі, не боячись ракетної атаки. 

Юлія радо ділиться світлинами з відпочинку. Вона каже, що для більшості батьків особливих діток, такі поїздки – чи не єдина можливість оздоровити малюка та відновити його сили.

– Для батьків, які виховують особливих дітей, це надзвичайно важливо, – підкреслила Юлія. – Адже вартість путівки дуже висока і самотужки ми не змогли б її оплатити. Для багатьох – це єдина можливість поїхати відпочивати з дитиною, особливо у такий непростий час. Моя дитина отримала інвалідність в роки війни. А санаторно-курортне оздоровлення дозволяє заздалегідь організувати свою поїздку і оздоровити дитину.

Відпочинок на Закарпатті: дніпрянин розповів про санаторне лікування за кошти міста

А ось дніпрянин Олег Володимирович лише планує свою поїздку. Він також має право на санаторно-курортне лікування за рахунок міського бюджету, як громадянин, що постраждав внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Олег Володимирович отримав путівку на санаторно-курортне лікування

– Мені дуже подобається ця програма, – каже він. – Більш того, раніше ми отримували путівки лише до того закладу, в якому було місце. І не в той час, коли мені потрібно. Це не завжди співпадало з моїми уподобаннями. А зараз ми маємо можливості обрати зручний час і санаторій, який тобі підходить, зважаючи на перелік необхідних процедур. Також велику роль відіграє розташування місця відпочинку. Наприклад, у Закарпатті тихо, спокійно, немає комендантської години. Там ми маємо можливість відпочити від того жаху, який у нас відбувається. Наприклад, сьогодні тільки сів у тролейбус і за спиною почув вибухи. Тому поїздка на відпочинок та оздоровлення дуже корисна для нас. Добре, що в міському бюджеті є можливість піклуватися про представників пільгових категорій. 

Чоловік вже не вперше отримує такі путівки за рахунок міського бюджету Дніпра. Він обирає той санаторно-курортний заклад, який відповідає його потребам.

– Цьогоріч обрав санаторій “Поляна”, – ділиться Олег Володимирович. – Вони приймають на таких умовах, що мені не потрібно доплачувати. Мені це подобається, бо пенсія невелика. Відпочиватиму 18 днів. Після такого відпочинку стан здоров’я значно покращується. Півроку мене нічого взагалі не турбує. Харчування і обслуговування на найвищому рівні. Дуже чудова ініціатива – оплачувати санаторне лікування з міського бюджету Дніпра. Я завжди спілкуюсь з відпочивальниками з інших міст України, так вони кажуть, що приїздять за власні кошти, бо немає у них відповідної міської програми з оздоровлення пільговиків. 

Як оздоровитися дніпрянам пільгових категорій

У Дніпрі програма санаторно-курортного лікування діє вже не перший рік і дає можливість представникам пільгових категорій пройти курс оздоровчих процедур у кращих санаторіях України.

Ольга Мироненко – начальниця відділу з питань оздоровлення населення управління соціального захисту департаменту соціальної політики ДМР

– Департамент соціальної політики міської ради здійснює організацію санаторно-курортного лікування за кошти міського бюджету представників пільгових категорій, –  повідомила Ольга Мироненко, начальниця відділу з питань оздоровлення населення управління соціального захисту департаменту соціальної політики ДМР. – Це особи з інвалідністю і супроводжуючі, учасники бойових дій в Афганістані та на території інших держав, мешканці, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи першої та другої категорій.

За її словами, пільговим категоріям доступне оздоровлення у закладах, що надають санаторно-курортні послуги. Заклад має бути розміщений на підконтрольній території України та мати діючу ліцензію на провадження господарської діяльності медичної практики. Рівень акредитації має бути вищої або першої категорії, що діяла на початку воєнного стану в Україні. 

– Департамент організовує оздоровлення шляхом укладання тристоронніх договорів, – пояснила Ольга Мироненко. – Людина їде до санаторію з повністю оформленим договором. Важливо, що мешканці Дніпра мають право вільного вибору санаторно-курортного закладу, а також дати оздоровлення.

За договором, департамент відшкодовує санаторно-курортним закладам оздоровлення дніпрян після їхнього прибуття  до міста, тобто за фактичну кількість днів перебування у закладі. Для кожної пільгової категорії визначено певний термін оздоровлення. Для дітей з інвалідністю із супроводжуючими – 21 день, для громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, та учасників бойових дій в Афганістані та на території інших держав – 18 днів.

Санаторій “Поляна”, Закарпатська обл.

Щоб отримати путівку на санаторно-курортне лікування, пільговикам необхідно звернутися до управління соціального захисту населення за місцем проживання. З собою потрібно мати певний перелік документів.

– Потрібно надати заяву про бажання оздоровитись в поточному році та медичну довідку №70, – підкреслила Ольга Мироненко.- Також необхідно мати при собі копію паспорта, ідентифікаційного номеру та посвідчення, що засвідчує статус особи. Направлення громадян на санаторно-курортне лікування здійснюється виключно за принципом черговості.

За її словами, представники пільгових категорій оздоровлюються за кошти міського бюджету. Простіше кажучи, на кожну з категорій є певні закладені суми. Але вартість путівок визначають санаторні заклади. І якщо з’ясується, що вона вища за заплановану, то особа може або обрати інший санаторій, або доплатити.  

– На осіб з інвалідністю із супроводжуючими у міському бюджеті заплановано 6 мільйонів 497 тисяч 216 гривень, – розповіла чиновниця. – На осіб з інвалідністю внаслідок війни учасників бойових дій в Афганістані виділено 1 мільйон 314 тисяч 450 гривень. На оздоровлення мешканців Дніпра, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, виділено 3 млн 425 тис. 850 грн.

Оздоровча кампанія проходить з 1 квітня по 30 листопада поточного року. Дехто з представників пільгових категорій вже пройшов курс оздоровлення, а інші лише планують його.

Оздоровча кампанія триває з 1 квітня по 30 листопада поточного року

– Із запланованих 242 осіб з супроводжуючими вже отримали санаторно-курортне лікування 60 діток. Уклали договори на цей рік уже 183 особи. Із запланованих 103 осіб з інвалідністю внаслідок війни учасників бойових дій в Афганістані вже скористались 25 осіб. Уклали договори 71 особа. Із запланованих 272 громадян міста Дніпра, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, отримали санаторно-курортне лікування 52 особи. Уклали договори 176 осіб, – резюмувала Ольга Мироненко.

Санаторно-курортне лікування – це не лише можливість відпочити та відволіктися від негараздів, але й шанс покращити стан здоров’я, позбутися хронічних захворювань та профілактувати нові.

Фото: Володимира Федорищева та з особистого архіву відпочивальників.

Категорія: Важливо, Інтерв'ю, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: