Site icon Наше Місто

Протези для української приватизації: чому і навіщо продають державний протезний завод у Дніпрі

Приватизація протезного заводу у Дніпрі - Наше Місто

Дніпропетровське експериментальне протезно-ортопедичне підприємство, яке належить державі, планують приватизувати. Стартова ціна, за яку підприємство виставляють на продаж – 114,9 млн грн. Про такі наміри повідомило регіональне відділення Фонду держмайна. Продаж має відбутися вже 10 липня. Про це розповідає “Наше місто”.





Державний протезний завод має довгу історію – ще з радянських часів. Епоха Незалежності була непростою для підприємства, втім останніми роками завод доволі успішно займається протезуванням та реабілітацією. В першу чергу – поранених військових, ветеранів, постраждалих від війни цивільних осбі, виготовленням протезів, ортезів, ортопедичного взуття.  

Дніпровське протезне підприємство забезпечує як первинне протезування, якісні протези, так і реабілітацію для усіх пацієнтів.

Протезний завод налічує 79 кваліфікованих фахівців, має власний реабілітаційний центр та філії у Запоріжжі та Кривому Розі. Дохід у І кварталі 2024 року склав 32,744 млн грн.


Що ж, спробуємо розібратися, навіщо держава планує продати важливе підприємство? Що може принести приватизація? Які є “за” та “проти”?А головне – чи зможе хтось із посадовців запевнити багатьох людей, які потребують протезування та обслуговування протезів, що продаж підприємства не призведе до чергових погіршень, як вже було не раз?

Ветерани, військові, пацієнти вкрай стурбовані планами приватизації

Новина при приватизацію державного протезного заводу неабияк схвилювала громадськість у Дніпрі, в першу чергу – пацієнтів, людей, які потребують протезування та обслуговування вже отриманих протезів, ветеранів, військових, активістів, медиків. 
Директор заводу Олексій Штанько зазначає, що рішення про приватизацію протирічить вимогам законодавства.



Олексій Штанько

Державне комерційне підприємство «Дніпропетровське експериментальне протезно-ортопедичне підприємство» –  це не просто протезний завод, це –  медичний заклад, – сказав керівник підприємства.- У нас є ліцензія Міністерства охорони здоров’я України. Ми ведемо медичну практику, протезуємо і реабілітуємо людей. На базі підприємства є стаціонар, у якому працюють найкращі у своїй сфері спеціалісти – протезисти і реабілітологи, у тому числі і психологи. Приватизувати нас – це те саме, що продати в приватні руки будь-яку велику лікарню. Це буде прецедентом, який розв’яже руки. Ми вже звернулися до Міністерства охорони здоров’я України, до Кабміну. Там повинні заборонити цю приватизацію.



Вкрай схвильовані представники ветеранської спільноти.

“Дніпровське протезно-ортопедичне підприємство – не дотаційний аутсайдер, а лідер галузі, – пишуть учасники спільноти ProtezHub в ФБ – Це – успішний державний виробник з ефективною командою фахівців, стаціонаром та всіма необхідними потужностями.

Підприємство — рентабельне та конкурентоспроможне. Приватизувати його зараз — поставити під удар захисників, які потребують протезування чи обслуговування вже наявного протезного виробу. Жодних гарантій, що підприємство та фахівці зможуть продовжити роботу після продажу немає, а отже не лише виготовлення нових, а й обслуговування готових протезів — під питанням!”

Вкрай неоднозначно оцінюють плани ФДМУ приватизувати державний протезний завод представники колективу – кваліфіковані фахівці.

Ірина Ткач

– Підприємство гарантує якісну допомогу українським військовослужбовцям, які отримали поранення, захищаючи нашу країну, – зазначає інженер-протезист Ірина Ткач. – Люди, які встали на захист нашої держави, хочуть гарантовано мати обслуговування. Проте створення приватного підприємства веде за собою ряд змін. Наразі нічого не було сказано про те, що буде з тими, хто проходить реабілітацію. Що робити тим, хто їде сюди з евакуації, або тим, хто вже відновився, але постійно потребує допомоги. Тому це викликає таке непорозуміння у суспільстві.



Коли і за скільки хочуть продати державний протезний завод

Отже, в середині червня 2024 року регіональний Фонд держмайна оголосив  про те, що виставлено на продаж єдиний майновий комплекс державного комерційного підприємства «Дніпропетровське експериментальне протезно-ортопедичне підприємство» (код за ЄДРПОУ 03187660). Основним видом діяльності підприємства є виробництво медичних і стоматологічних інструментів і матеріалів (вид діяльності за КВЕД: 32.50).


Відповідне оголошення розміщено у державній електронній системі “Прозоро Продажі”. До 9 липня триває прийом цінових пропозицій. Аукціон  призначено на 10 липня 2024 року.

Ганна Камлик

– Наше завдання в процесі приватизації – залучити приватного інвестора, – зазначає Ганна Камлик, голова регіонального відділення Фонду державного майна. – Він має принести інвестиції, сучасні технології, оптимізувати процеси. Кінцевим результатом цієї приватизації мають бути протези, які відповідають сучасним світовим вимогам.

Віталій Коваль

Продаж державного протезного підприємства проанонсував у себе в ФБ голова ФДМУ Віталій Коваль, зазначивши: умови приватизації  включають збереження профілю  діяльності протягом 10 років та заборону на звільнення працівників протягом 6 місяців.

“На підході – аукціон з продажу єдиного майнового комплексу КП “Дніпропетровське експериментальне протезно-ортопедичне підприємство”. Він відбудеться 10 липня 2024 року в системі “Прозоро.Продажі”. Торги стартують із 114,9 млн грн.

Закликаю інвесторів брати активну участь! Детальна інформація про об’єкт та умови аукціону доступна за посиланням

Протезування: шанс на відновлення для людей, виклик для держави, зацікавленість бізнесу

Протезування – вкрай важливий та актуальний напрям медичної допомоги та реабілітації. В першу чергу – для поранених військових, ветеранів, цивільних громадян.

Загалом вже понад 40 тисяч осіб в Україні чекають протезування. А можливості протезувальних та реабілітаційних структур  – поки що доволі обмежені. 

Експерти в один голос кажуть: просто зараз держава має активно розвивати цей напрямок, адже через страшну війну кількість людей, які потребують та потребуватимуть протезування у найближчому майбутньому, на превеликий жаль, буде стрімко зростати.

Тож наявність в Україні відповідних установ, підприємств та закладів, які зможуть забезпечити якісне, доступне протезування, що дозволяє пораненим повернутися (цілком чи хоча б частково) до повноцінного життя –  стратегічне питання державного рівня. 

Протезування для поранених та постраждалих від війни в Україні наразі є безоплатним.Цей процес включає виготовлення протеза, його технічне обслуговування, ремонт і заміну впродовж життя.
Держава покриває витрати на протези, які громадянин може замовляти як у державних, так і приватних виробників (за встановленим переліком).

У держбюджеті – 2024 на протезування передбачено 4,5 млрд грн (майже вдвічі більше, ніж було  у 2023 р.  – 2,7 млрд грн).

Докладніше про те, хто і яким чином може отримати безкоштовне протезування, можна дізнатися за посиланням.

Протезування, та в ширшому сенсі – реабілітація поранених, – це  вкрай перспективний напрямок для медичного бізнесу. Відомо, що низка потужних та впливових українських бізнес-груп вже активно інвестують у цей напрямок. Вочевидь, в тому числі маючи плани позмагатися за державні контракти на протезування ветеранів.  Чи буде мати значення  лояльність бізнесменів до влади для отримання таких  державних замовлень? Питання  риторичне.

Крім того, на цей вкрай перспективний, пробачте за цинізм, ринок прагнуть заходити зарубіжні структури та інвестфонди. Отже, ринок виробництва протезів та послуг з протезування  є вкрай привабливими для підприємців – вітчизняних та зарубіжних.

Ще одне питання – чи раціонально державі просто зараз, поспіхом продавати (віддавати в руки бізнесу) доволі успішне державне протезне підприємство в Дніпрі? Яке, за відгуками ветеранів та медиків, вправно  вирішує завдання із протезування та реабілітації. Навіть в бізнес-логіці, якщо продати швидко, поспіхом – то ціна завжди буде нижча.

А головне –  які результати, нову якість принесе продаж – для пацієнтів, для громади, для держави? Звісно, окрім одноразового надходження грошей до бюджету.

На думку людей, після приватизації підприємство можуть перепродавати, а потім нові власники відмовляться від взятих на себе соціальних зобов’язань – зберігати колектив та профіль заводу, та й можуть взагалі перепрофілювати його, навіть збудувати на території черговий хмарочос.

Поспіх, з яким проводиться приватизація,  слабке попереднє інформування громадськості з боку державних структур, які проводять приватизацію, викликає занепокоєння громадян. Люди вважають, що приватизація державного протезного підприємства призведе до того, що в майбутньому спритні бізнесмени зароблятимуть на ветеранах:

“Хочуть продати та далі заробляти на хлопцях, не можна цього допустити!” – пише в соцмережі Олександра Семенченко.




Тотальний  розпродаж? Або навіщо Україна продає держпідприємства

Втім, історія державного протезного заводу – лише одна частинка великої економічної мозаїки. Україна в цьому році планує приватизувати значну кількість державних підприємств, зокрема  – близько 20 великих держкомпаній.

Мета розпродажу, як зазначає влада – потреба стабілізувати економіку та фінансувати ЗСУ. Характерно, що про такі плани   серед перших написало американське видання The New York Times, про що повідомила Страна.ЮА. 

Сьогодні державі належать 3100 компаній, а залишити в держвласності планують лише 100. На приватизаційні аукціони буде виставлено кілька гірничодобувних і хімічних компаній, зокрема –  Об’єднана гірничо-хімічна компанія (видобуток титанової руди), а також величезний торговельний  центр та відомий київський готель «Україна» на Майдані Незалежности (стартова ціна – 25 мільйонів доларів).

Загалом уряд України має намір продати цього року активів щонайменше на 100 мільйонів доларів  Чиновники розуміють, що активи буде продано дешевше, ніж до війни, але розраховують на скорочення державних витрат на збиткові підприємства, створення нових робочих місць, податкові надходження та залучення додаткових інвестицій. 

Експерти говорять про корупційні ризики та скупку активів олігархами задешево. Зі свого боку Голова Фонду держмайна Віталій Коваль каже, що ці державні активи є «розсадником корупції та іншої незаконної діяльності».

Державні протезні заводи продають, щоб збільшити обсяги протезування – позиція ФДМУ

Державні протезні підприємства необхідно продати – це дозволить збільшити виробництво продукції,  заявив голова Фонду держмайна Віталій Коваль. На думку посадовця, приватний власник краще впорається з виробництвом соціально важливої продукції.

“Приватизація державних протезних підприємств сьогодні – необхідний крок для забезпечення в достатній кількості виробництва якісних протезів всередині країни, – зазначає голова ФДМУ, якого цитує Бізнес-цензор. – За останні 5 років частка державних компаній у виробництві протезів зменшилася з 32% до 14% – виробництва не витримують конкуренції із приватним бізнесом… Приватизація дозволить таким підприємствам отримати інвестиції і технології, ефективніше використовувати наявні активи та збільшити обсяги виробництва продукції”.

Характерно, що ФДМУ вже продав майновий комплекс Київського експериментального протезно-ортопедичного підприємства компанії бізнесмена Романа Луніна (власник мережі супермаркетів “Велика кишеня”)  за 165 мільйонів гривень. У травні Фонд держмайна виставляв на продаж єдиний майновий комплекс Миколаївського державного експериментального протезно-ортопедичного підприємства за 11,4 млн грн, але торги не відбулися.

Ще раніше, у жовтні 2023 року, Фонд держмайна продав  Хмельницьке державне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство за 32 млн грн. 

Навіщо  продавати успішний  протезний завод? 

Втім, цифри та факти  кажуть, що протезний завод успішно працює та виготовляє значну кількість протезів .

З 2020 року дохід підприємства зріс з 28 млн 269 тис.грн до 89 млн 994 тис.грн – тобто майже втричі. Чистий прибуток  збільшився з 750 тис.грн до 2 млн 507 тис. грн, активи (в грошовому виміри) зросли від 67 млн 284 тис.грн  до 105 млн 292 тис. грн.

А найголовніше для людей – державний протезний завод у Дніпрі з початку повномасштабного вторгнення рф значно збільшив обсяги виробництва.

instagram.com/dnipro.protez 

 Щороку державне протезне підприємство виготовляє 1150-1200 протезів за суто індивідуальними параметрами, також забезпечує протезування та реабілітацію понад 750 осіб на рік.

– Реабілітація та протезування для воїнів ЗСУ і Сил оборони — пріоритетний для нас напрям, — зазначав директор підприємства Олексій Штанько. — Ми маємо команду кваліфікованих спеціалістів: протезистів, реабілітологів, технологів тощо. Є сучасне обладнання та устаткування. Карбонові стопи, гідравлічний колінний вузол, пневматичний поліцентричний колінний вузол — усі ці елементи використовуємо під час виготовлення протеза.

instagram.com/dnipro.protez 

 Продаж державного протезного: позиція регіональної влади

Приватизацію позитивно прокоментував голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук:

“Якщо хтось має бажання інвестувати в бізнес – є можливість вкластися в протезний завод.

Фонд державного майна оголосив аукціон з приватизації Дніпропетровського експериментального протезно-ортопедичного підприємства.

Воно виставлено на продаж з початковою вартістю 114,9 млн грн. Онлайн-аукціон заплановано на 10 липня. Реєстрація на участь триватиме до 9 липня включно.

Ось чому ми просуваємо проєкт Superhuman Center на Дніпропетровщині. Державне підприємство виставлено на приватизацію, а наші захисники і захисниці мають отримувати послуги з протезування. Тому шукаємо ініціативи, які можна втілити в життя у нашому регіоні задля допомоги військовим”

Все буде Superhumans? Проєкт сучасного протезування від одесита Ставніцера планує зайти до Дніпра

На черзі денній – приватизація державного протезного заводу,  водночас жваво обговорюються перспективи “входин” до Дніпра проєкту Superhumans, заснованого приватними благодійниками

Superhumans – це розташований у Львові всеукраїнський сучасний центр з протезування, реконструктивної хірургії, реабілітації. На сайті центру наголошується, що послуги  для постраждалих від війни дорослих і дітей  – наразі безкоштовні. 

Дійсно, для Дніпропетровщини, яка входить до ТОП-3 регіонів України з найбільшою кількістю ветеранів, наявність потужного протезування – вкрай важлива. Якщо це завдання може вирішувати державне підприємство – добре. Якщо можливості для протезування усіх, хто того потребує, розширяться за рахунок приватної ініціативи (на кшталт Superhuman) – також чудово. Головне, щоб можливості для протезування людей були й не скорочувались. 

Кілька тижнів тому  великий інтерес проекту Superhumans до нашого регіону анонсував голова Дніпропетровської обласної ради  Микола Лукашук. Разом з CEO Superhumans Ольгою Руднєвою він повідомив, що в Дніпропетровській області також планується створити Superhumans Center.

Будуватимуть заклад за кошти благодійників – планується залучити близько 5 млн доларів інвестицій”, – окреслив потужні плани голова обласної ради.

Засновником проєкту Superhumans є відомий бізнесмен з Одеси Андрій Ставніцер, який багато років працював у сфері портової логістики та перевезень та  посідає почесне 25 місце (!) у рейтингу 100 найбільш заможних громадян країни від видання Forbes Україна. Серед іншого Ставніцер  на початку вторгнення рф у 2022 році став широко відомим, коли викликав вогонь ЗСУ на власний заміський будинок під Києвом, біля якого окупанти розмістили бойову техніку.

9 травня голова обласної ради Микола Лукашук у Львові разом з паном Ставніцером окреслює перспективи “входин”  проєкту Superhumans до нашого регіону:

“…Ми вже почали процес реалізації проєкту і у Дніпропетровській області…. Нашому опорному регіону, де кількість ветеранів є однією з найбільших, дуже потрібен такий сучасний центр. Тут військові отримуватимуть безкоштовно послуги з протезування, реконструктивної хірургії, реабілітації та психологічної підтримки”.

Сам Андрій Ставніцер також пообіцяв, що проєкт буде просуватись в регіонах, щоб захисники України мали змогу протезуватися ближче до тих місць, де мешкають.

А вже 10 травня голова обласної ради повідомив: Superhumans Center зʼявиться у Дніпрі приблизно за рік, це буде результат партнерства державних структур та приватного бізнесу:

“На наступній сесії обласної ради плануємо вирішити питання із будівлею для закладу, міська рада Дніпра допоможе із земельною ділянкою, інвестори вкладуть гроші в реконструкцію будівлі, закупівлю та установку спеціального обладнання, – зазначив пан Лукашук. – ….Гроші вкладатимуть партнери, виділення коштів платників податків з державного або обласного бюджету не передбачено”.

***

Що ж добре, що представники обласної влади та бізнесу планують створити дніпровський осередок  Superhumans.  Можливо, ці гарні наміри просто співпали у часі з планами ФДМУ про стрімку приватизацію державного протезного заводу в Дніпрі.

Втім, головне питання – чи зможуть усі поранені військові, ветерани, цивільні, які потребують протезування, й надалі безкоштовно отримувати ці послуги. У приватизованому державному протезному підприємстві та/або у майбутньому дніпровському Superhumans?  А головне побажання – щоб на час  “перебудови”, пов’язаної з зміною форми власності державного протезного заводу,  процес протезування не став на паузу, а ветеранам, які його потребують, не запропонували зачекати…

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version