Site icon Наше Місто

Чому Фонд держмайна продає протезне підприємство у Дніпрі

Чому Фонд держмайна продає протезне підприємство у Дніпрі

Регіональне відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях планує у найближчу середу, 10 липня, продати «Дніпропетровське експериментальне протезно-ортопедичне підприємство» за початковою вартістю 114,9 млн грн. У військових та волонтерів багато питань до того, навіщо продавати підприємство, яке забезпечує захисників новими кінцівками. «Наше місто» спробувало розібратися у причинах цього рішення.

Попит на протезування з початку повномасштабного вторгнення збільшився. Згідно з даними звітності за 2022 рік дохід протезного підприємства склав 37 млн 304 тис. грн, а вже у 2023 році ця сума зросла до 89 млн 994 тис. грн. Лише за перший квартал цього року протезне підприємство отримало 32 млн 744 тис. грн доходу. 

«Основним видом діяльності підприємства є виробництво медичних і стоматологічних інструментів і матеріалів. У підприємства є власний реабілітаційний центр та філії у Запоріжжі та Кривому Розі, – йдеться в офіційному оголошенні регіонального відділення про продаж підприємства. – До складу об’єкта приватизації входять нерухомість (будівлі у Дніпрі, Запоріжжі та Кривому Розі) та рухоме майно (автомобілі, обладнання та устаткування)».

Згідно з умовами продажу, покупець зобов’язаний забезпечити:

За словами начальниці відділу приватизації, корпоративного управління та контролю договорів купівлі-продажу регіонального відділення Фонду Світлани Неруш, від держави буде залежати, чи будуть й надалі захисники отримувати пільгове протезування, коли у підприємства буде новий власник. 

«Не важливо, яка форма власності буде у підприємства, як воно буде називатися, чи воно буде державним, чи воно буде приватним. Це функції держави забезпечувати соціальний захист, правильно? Так. Тому, якщо держава виділяє кошти на покриття цих затрат, то вона виділяє», – так пояснили у регіональному відділенні Фонду держмайна перспективи допомоги військовим після продажу підприємства.

Окремо, в даних про продаж йдеться, що під приватизацію не потрапляє частина будівлі протезно-ортопедичної дільниці у Запорізькій області.

Чому підприємство продають

Станом на кінець березня 2024 року на протезному підприємстві працювало 79 осіб при рівні середньої заробітної плати 23 тис. 172 грн. Наразі співробітників стало менше, ніж торік, коли відновлюватися захисникам допомагали 86 працівників. А в рік початку великої війни на підприємстві була офіційно працевлаштована 101 особа.

Згідно з офіційними цифрами, які надали майбутнім інвесторам в оголошенні про проведення торгів, на кінець березня за підприємством рахувалася заборгованість за виплатою заробітної плати 929 тис. грн. Борги за розрахунками з бюджетом складали 1,2 млн грн, а за товари від контрагентів протезне підприємство мало сплатити 41,8 млн грн.

«Що стосується кредиторської заборгованості з оплати праці та перед бюджетом, то їх розмір відповідає заборгованості одного місяця, що є нормальним. А ось кредиторка за товари, роботи та послуги дійсно великовантажна», – пояснив аудитор Михайло Крапивко й це нам підтвердили у регіональному відділенні.

Якщо за перший квартал цього року виторг протезного підприємства склав понад 32,7 млн грн, а борг дорівнював 41,8 млн грн, то він би покрився доходом за три-чотири наступні місяці. Це не критично, але держава через це отримує від підприємства замало дивідендів, тому з економічної погляду їй не доцільно тримати таке виробництво у своїй власності.

Як могли виникнути борги перед постачальниками

Згідно з даними судового реєстру, у червні минулого року набрало законної сили рішення Господарського суду Дніпропетровської області щодо стягнення з протезно-ортопедичного підприємства понад 5,1 млн грн боргу за комплектуючі для виготовлення протезно-ортопедичних виробів на користь полтавської фірми «Інватех». Окрім цієї суми підприємство мало виплатити ще 38 тис. 580 грн судового збору. Щодо цього рішення суддя Ірина Мельниченко видала судовий наказ. 

Пізніше – через місяць – у липні 2023 року набрало чинності інше рішення щодо ще одного боргу. Протезне підприємство мало заплатити понад 5,7 млн грн боргу фірмі «Інвапол». На це рішення суддя того ж Господарського суду Іван Колісник видав наказ й разом з інфляційними втратами та штрафами виплати мали становити 5,9 млн грн. Також боржника зобов’язали виплатити ще 50 тис. грн за послуги адвоката, який представляв інтереси компанії «Інвапол». 

Інформації про те, що протезне підприємство оскаржувало ці рішення ми не знайшли. Так само як і не має видимого зв’язку між «Інваполом» та «Інватехом», щоб можна було сказати, що вони діяли злагоджено та одночасно «витягли» з державного підприємства понад 11 млн грн.

Директор протезного підприємства Олексій Штанько має катер та два авто у гаражі. 

При цьому, ми заглянули в останню декларацію директора протезного підприємства Олексія Штанько. Відомості про майновий стан він почав подавати на посаді директора, починаючи з 2021 року. 

Згідно з даними за 2023 рік у власності родини Штанько були квартири у Дніпрі на 48,8 м кв, 145.2 м кв та 145,3 м кв, які придбали з 2008 по 2020 рік. Ще одна квартира у Дніпрі площею 69 м кв була у спільній власності, а у червні 2014 року Олексій Штанько став власником помешкання у Грузії на 51,63 м кв. У липні 2021 року керівник підприємства став власником паркомісця у Дніпрі.

Крім цього у січні 2023 року на Олексія Штанько зареєстрували недобудоване нежитлове приміщення площею 51,9 м кв. Також у його автопарку є Volkswagen Touareg 2012 року випуску, LEXUS GX460 2011 року випуску та катер Monterey 180 FS 2006 року випуску.

За минулий рік директор протезного підприємства заробив 276 тис. 612 грн (приблизно по 23 тис. 051 грн на місяць), а його дружина-підприємниця Наталія Штанько, яка як ФОП може займатися фітнес-центрами, принесла до сімейної скарбниці 4 млн 184 тис. 251 грн (приблизно по 348 тис. 687 грн на місяць). На рахунках у банках та готівкою подружжя Штанько зберігало 258 010 доларів та 3 011 491 грн.

Що відбувається з Фондом держмайна

Аукціон з продажу протезного заводу може бути останнім продажем нерухомості регіональним відділенням. Річ у тому, що філія – як і інші регіональні представництва Фонду держмайна, знаходиться в стані припинення. Нагадаємо, що ще у червні минулого року президент Володимир Зеленський підписав закон про реформу Фонду держмайна. Вона передбачає ліквідацію регіональних відділень, як окремих юридичних осіб. Їх мають перетворити у структурні підрозділи Фонду.

«Утримання ФДМУ і його регіональних відділень за останні 5 років коштувало державному бюджету близько 500 млн грн на рік. Або приблизно 25% коштів, залучених від приватизації за той самий період», – пояснював у квітні 2023 року нардеп Олексій Мовчан, один зі співавторів цього закону.  

За його словами, регіональні відділення потрібні не по всій Україні. До того ж це – досить велика армія чиновників, які утримуються коштом платників податків. Коли закінчиться ця реорганізація у дніпровському філіалі точно не знають. Проте повідомили, що перший етап стосувався звільнення працівників. 

Ми відправили запит до центрального офісу Фонду держмайна з питаннями щодо боргів протезного підприємства та чи будуть ветерани отримувати пільгову допомогу після продажу.

Автор: Олена Скобцева

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version