Site icon Наше Місто

Бачив зародження життя на Землі: як на Дніпропетровщині виглядає один з найстаріших у світі вулканів

Бачив зародження життя на Землі: як на Дніпропетровщині виглядає один з найстаріших вулканів

На Дніпропетровщині зростає інтерес туристів до місцевих природних об’єктів, серед яких особливо виділяється Аполлонівський палеовулкан, вік якого сягає понад три мільярди років. Геолог Володимир Манюк розповів Суспільному про унікальність цього вулкана, – пише «Наше Місто».

За словами науковців, Аполлонівський палеовулкан «бачив, як зароджувалося перше життя на Землі». Він розташований за 50 кілометрів від центру Дніпра, біля села Аполлонівка. Місцева жителька Наталія зазначила, що про існування вулкана знала, але місцеві завжди його називали кар’єром. Вона додала, що там також поховані давні військові, і колись на цьому місці шукали золото.

«Там раніше в колонії били камінь. Потім його покинули і зробили там стрільбище. В газеті “Вперед” колись писали, що знайшли вулкан», — розповів інший місцевий житель, Володимир.

Володимир Манюк пояснив, що активність вулкана важко дослідити через його вік, і зараз на його місці рівнина з пагорбами, хоча колись він височів над навколишніми територіями. Вчений підкреслив, що це один із найстаріших згаслих вулканів у світі, і найстаріший в Європі.

«Це можна сказати точно, я це підтверджу безумовно, для Європи це найстаріший вулкан. Нам пощастило, що збереглися за такий час ознаки, що це породи вулканічні, бо він зазнав сильного перетворення, перетоплення, породи дуже змінені. Тому це структура — унікальна», — сказав науковець.

Попри його унікальність, Аполлонівський палеовулкан не має статусу геологічної пам’ятки природи. Манюк закликав звернутися до обласної влади для надання цьому об’єкту офіційного статусу..

Нагадаємо, раніше ми писали: Де у Дніпрі спостерігати захід сонця, який змусить забути про проблеми.

Читайте також: Виняткова атмосфера та незабутній відпочинок: як виглядає яхт-клуб «Січ» у Дніпрі літніми вихідними.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Фотогалерея

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version