Skip to content

Бюджетна декларація 2025-2027: АМУ пропонує виключити кілька положень

АМУ вимагає виключити із бюджетної декларації на 2025-2027 роки кілька положень

Асоціація міст України (АМУ) виступає проти зменшення доходів територіальних громад, що передбачено Бюджетною декларацією на 2025-2027 роки, схваленою Урядом. В АМУ вважають, що такі положення декларації суперечать принципам місцевого самоврядування. Про це повідомляє «Наше місто» з посиланням на Дзеркало тижня.

Відповідний документ Кабінет міністрів схвалив 28 червня 2024 року. І зараз ця Бюджетна декларація перебуває на розгляді профільного комітету Верховної Ради України.

Урядом України запропоновано зменшити частку зарахування податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) до бюджетів місцевого самоврядування на 4%. Це може призвести до втрати місцевими бюджетами 11,4 млрд гривень вже наступного року.

В Асоціації міст України (АМУ) висловили стурбованість таким рішенням, адже воно може мати негативні наслідки для багатьох населених пунктів. Зокрема, через брак коштів можуть виникнути проблеми з теплопостачанням та водопостачанням.

Окрім того, в АМУ вважають, що зменшення частки ПДФО для місцевих бюджетів суперечить цілям децентралізації та може завадити переговорам України про вступ до Європейського Союзу. В Європейській комісії 64% ПДФО визначено як частку, яка має йти саме до місцевих бюджетів.

Ще одним пунктом бюджетної програми є вилучення з доходів бюджетів громад податку на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення військових.  Уряд планує позбавити місцеві бюджети 90 млрд грн щорічно, вилучивши з них податок на доходи фізичних осіб з виплат військовим. Це суперечить нещодавно прийнятому закону, який розширює повноваження громад щодо фінансування оборони та будівництва фортифікаційних споруд.

Уряд планує знову забирати з бюджетів міст і сіл кошти реверсної дотації. Це означає, що громади втратять 16,6 мільярдів гривень наступного року.

Цими коштами, додали в АМУ, громади зараз допомагають військовим підрозділам, забезпечують фінансування  місцевих програм в галузі освіти, медицини соцдопомоги т захисту.

Аби зберегти органам місцевого самоврядування можливості виконувати свої повноваження та надавати необхідні послуги мешканцям і допомагати Об’єднаним Силам ЗСУ, АМУ вимагає вилучити з Бюджетної декларації вищевказані норми. З такою вимогою Асоціація міст України звернулася до голови бюджетного комітету ВРУ Роксолани Підласої.

Бюджетна декларація 2025-2027: АМУ пропонує виключити кілька положень

Фото з відкритих джерел

Категорія: Важливо, Влада, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: