Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Обережно, сонце: як уберегтися від палючих променів

Cезон активного сонця

Літо – це пора року, коли більшість людей прагнуть насолодитися лагідним сонечком та теплом. Проте надмірний вплив ультрафіолету може мати негативні наслідки для здоров’я, такі як сонячні опіки, фотостаріння та навіть рак шкіри. Як цього уникнути журналістам “Наше місто” розповіла Ірина Вікторівна, лікар-дерматолог одного з медичних закладів Дніпра.

 Про те, що потрібно захищатися від сонця на пляжі знають усі. Але сучасні дослідження доводять, що шкіра потребує захисту й у місті за сонячної погоди.

Спека у Дніпрі

Як визначити інтенсивність сонця 

Інтенсивність ультрафіолетового випромінювання вимірюють за допомогою УФ-індексу. За ним можна стежити у додатку “Погода” на смартфоні або на відповідних сайтах. Шкала цього показника варіюється від 0 до 11, залежно від атмосферних умов. Чим вищий показник, тим потужніше УФ-випромінювання, і тим швидше на незахищеній шкірі з’являється сонячний опік. 

Низьким, і таким що не потребує захисту, вважається діапазон від 0 до 2. Якщо ця цифра підвищується від 3 до 5 — захист необхідний. А, якщо ця позначка перетнула 6 і вище, — без захисного крему на вулицю зась!

Ірина Вікторівна, лікар-дерматолог одного з медичних закладів Дніпра.

– Інтенсивність сонця найвища з 11:00 до 16:00 години, – попередила лікар-дерматолог. Тому лікарі радять в цей час перебувати у приміщеннях, або у затінку. Якщо вам потрібно в спекотний період перебувати на вулиці, шукайте дерева чи якісь намети. Навіть, якщо ви впевнені, що крем захистить вашу шкіру, то не виключений сонячний удар.

Лікарі радять вибирати одяг з натуральних тканин, не нехтувати капелюхами. Вони прикривають обличчя та шию, створюючи захисну тінь. Ще одна порада – носити сонцезахисні окуляри, які блокують ультрафіолетове випромінювання. Вони допоможуть захистити не лише повіки, а й тонку шкіру навколо очей. Для відпочинку на природі, найкраще взяти із собою щільну пляжну парасольку. 

– Є групи людей, які найбільш схильні до ризику отримати сонячні опіки, каже Ірина Вікторівна. – Це особи зі світлою шкірою, наприклад, альбіноси. Їм категорично заборонено виходити на сонце, адже у них немає меланіну навіть у райдужці очей. Вони мають ходити у сонцезахисних окулярах. Їхню шкіру сонцезахисний крем не врятує. Також людям, що хворіють на вітіліго, не рекомендовано виходити на сонце. Дозволено лише до восьмої години ранку та після шостої вечора. 

Захист від сонця: як правильно підібрати 

Уникнути сонячних опіків допоможуть креми, бальзами, лосьйони та інші продукти із Sun Protection Factor.  SPF — це індекс, що використовується для вимірювання рівня захисту від ультрафіолетових променів, які можуть завдавати шкоди шкірі при тривалому впливі сонячного випромінювання. 

Зазвичай SPF виражається числом, таким як SPF 5, SPF 10, SPF 15, SPF 30, SPF 50 тощо. Чим вище значення SPF, тим триваліший час захисту від сонця надає засіб. 

Захисні засоби для дітей

– Засіб має бути не менше SPF-30, – повідомила Ірина Вікторівна. – Наносити його потрібно за 15-30 хвилин до виходу на вулицю. Обираючи такий крем, звертайте увагу на термін придатності. Засіб має бути широкого спектру дії, це вказано на пакуванні. Також потрібно враховувати тип шкіри людини: жирна, суха, чутлива. Для сухої шкіри бажано, щоб у складі крему був гліцерин, ланолін, олія. Для жирної шкіри підійде кремоподібний гелевий лосьйон. А для чутливої шкіри – гіпоалергенний бальзам без запаху. 

Косметичні бренди пропонують численну кількість засобів, які відбивають чи поглинають сонячне випромінювання, щоб захистити шкіру від ультрафіолету. Це може бути як доглядовий крем або молочко, так і декоративна пудра та інші продукти. Всі вони діляться на три види: з фізичними, хімічними та змішаними захисними фільтрами. Краще захищають від випромінювання саме змішані фільтри. 

  • Фізичні фільтри працюють на поверхні шкіри, і немов екрани, розсіюють сонячні промені. До них належать діоксид титану та оксид цинку. Інша назва фізичних фільтрів — мінеральні. Вони не спричиняють подразнень, алергії, тому підходять для дитячої та чутливої шкіри. 
  • Хімічні фільтри діють інакше: вони не відбивають сонячні промені. Натомість внаслідок хімічної реакції відбувається процес перетворення ультрафіолету на теплову енергію. Таким чином нейтралізується негативний вплив на дерму. Вони мають ширший спектр захисту і полегшену текстуру. Завдяки цьому комфортно наносяться і майже не відчутні на шкірі. 

Правильне нанесення крему справді необхідне, якщо ми дбаємо про себе і хочемо убезпечитися від шкідливого впливу сонця. Адже дослідження показують — 80% людей роблять це неправильно. Ось головні моменти, яких варто дотримуватися:  

– Креми потрібно щільно наносити кожні дві години на суху шкіру. Змащуйте обличчя, вуха, тулуб, плечі, руки. Перед зануренням у воду крем потрібно наносити за 15-30 хвилин, а після купання можна перебувати на сонці. Але через дві години все одно потрібно ще раз нанести крем. 

Малюк і сонце: як захистити дитину від небезпечних променів

Сонячний опік – річ не тільки неприємна, але і досить небезпечна – особливо це стосується дітей

У невеликій кількості сонячні промені потрібні дітям. Це чудова профілактика захворювань, зміцнення захисних реакцій організму, «харчування» для шкіри. Під час перебування на сонці відбувається активація вітаміну Д, який є необхідним для дитячого організму. Однак надлишок ультрафіолету, безумовно, небезпечний.

Діти потребують особливого захисту від сонця

– Дітям рекомендується застосовувати сонцезахисні креми з шестимісячного віку, – каже лікар-дерматолог. – А до цього дитину не можна виносити під прямі сонячні промені. Я спостерігала випадки, коли діти перебувають на пляжах в обідню спеку навіть без панамок. Мами вважають, що вони чинять правильно, але насправді це дуже шкодить дітям. 

Як охолодитися у спеку

Якщо вам з дитиною довелося перебувати на вулиці у спекотну погоду, дотримуйтесь декількох простих правил. Надягніть на малюка капелюх із широкими полями та сонцезахисні окуляри. Давайте дитині багато пити води, щоб уникнути зневоднення. Стежте за станом шкіри дитини та при появі будь-яких ознак сонячних опіків негайно зверніться до лікаря.

Ознаки сонячного опіку та перша допомога

Симптоми сонячного опіку будь-якого ступеню починають розвиватися через 2-4 години після перебування на сонці. Найбільш яскрава симптоматика з’являється мінімум через 12 годин, максимум – через добу, і саме по ній можна оцінити масштаб шкоди, завданої сонцем.

Наслідки тривалого перебування на сонці

– Перша ознака сонячного опіку – еритема шкіри, почервоніння, – пояснила Ірина Вікторівна. – При незначній еритемі потрібно нанести зволожуючий крем. Якщо на шкірі з’явилися пухирі, сильний набряк, біль, нудота, є ознаки інфекції, то треба звернутися до лікаря. Щодо народних методів боротьби з сонячними опіками, таких, як змащування шкіри сметаною чи кефіром, лікарі висловлюються категорично проти. В жодному разі не можна наносити на запалену шкіру жирні речовини. Краще допоможе прохолодний душ або змочена водичкою тканина, прикладена до тіла. Також дехто наносить на уражену шкіру пантенол, це допустимо. Але повторюю, при наявності пухирів потрібна консультація лікаря. Загалом такі стани завжди виліковуються. Термін лікування залежить від стану пацієнта.

Сьогодні засмага вже не розглядається як «ознака здоров’я». Захоплення сонцем відчутно прискорює старіння шкіри, сприяє утворенню пігментних плям, фотодерматозів, різних новоутворень, включаючи злоякісні. 

– Надмірне перебування на сонці може призвести до раку шкіри, – каже лікар. – Але це залежить від кількості меланіну. Якщо у людини смаглява шкіра, то вірогідність виникнення раку мінімальна. А у людей зі світлою шкірою ризик захворіти на рак значно збільшується.  

За словами Ірини Вікторівни, наявність родимих плям на відкритих ділянках шкіри не становить загрози під час перебування на сонці.

– Якщо люди захищатимуть шкіру кремами, то родимки не призведуть до онкології, – підкреслила лікар- дерматолог. – Родимки є у всіх, і це не значить, що саме через родимку виникне рак шкіри. Якщо у людини обгоріла шкіра на сонці, то з часом на цьому місці може з’явитись пігментна пляма. Вона вже не зникне, усунути таку пляму неможливо. Це вже косметична проблема.   

Пам’ятайте, що небезпечно перебувати довгий час не лише під прямим сонячним промінням, а й у спекотних приміщеннях.

Центр громадського здоров’я МОЗ України повідомив що робити, якщо людина зазнала сонячного або теплового удару. Перемістіть людину в тінь, зніміть з неї верхній одяг і зволожте шкіру. Якщо постраждалий може пити, дайте прохолодної води або інший напій без алкоголю чи кофеїну. Телефонуйте 103 або 112.

Спека у Дніпрі

Фото Валерія Кравченка та з відкритих джерел. 

Читайте також: Дніпро накриє 40-градусна спека: на яку погоду чекати в Україні.

Категорія: Інтерв'ю, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: