Skip to content

Які норми роботи в Україні під час сильної спеки

Які норми роботи в Україні під час сильної спеки

Цього тижня у Дніпрі зафіксовано новий температурний максимум: у вівторок стовпчик термометра сягнув позначки +38,4 градуси, що на 3 градуси вище попереднього рекорду, який було встановлено у 1938 році. Під час спеки мають діяти особливі норми роботи. Які саме – розповість «Наше Місто» з посиланням на Інспекцію з питань праці та зайнятості населення Дніпровської міської ради.

Синоптики прогнозують, що спека в Україні лише посилюватиметься. Наступного тижня очікується ще спекотніша погода: 8, 10 та 12 липня стовпчик термометра може піднятися до +41 градусів.

Інспекція з питань праці та зайнятості населення Дніпровської міської ради закликає роботодавців вжити заходів для захисту працівників від спеки. За їх словами, робота при температурі вище +37 градусів є небезпечною.

Що у випадку сильної спеки мають зробити роботодавці

Температура, вологість та швидкість руху повітря на робочому місці суттєво впливають на самопочуття та працездатність людей. Їхні оптимальні та граничні значення залежать від категорії робіт за рівнем важкості. Максимальна допустима температура на постійних робочих місцях не повинна перевищувати +28°C

Для забезпечення нормальних мікрокліматичних умов на робочих місцях варто дотримуватися ряду заходів:

  • Встановлення жалюзі або світловідбивальних плівок на вікнах.
  • Використання природної вентиляції.
  • Застосування систем кондиціонування.
  • Носіння спеціального одягу та використання засобів захисту.

Режими праці та відпочинку

Роботи на відкритих майданчиках слід організувати з урахуванням раціональних режимів праці та відпочинку. За температури повітря понад +28 ºС сумарна тривалість роботи не повинна перевищувати 4-5 годин за зміну. В окремих випадках необхідно змінювати розпорядок робочого дня, перенісши робочі години на ранковий або вечірній час.

Перерви та умови роботи

Перерви мають тривати не менше 10% робочого часу на кожні 2 ºС перевищення температури. Під час таких перерв працівники повинні перебувати в приміщеннях, де різниця температур не більше 5 ºС, а температура не нижче +25 ºС. Це особливо важливо для працівників, у приміщеннях яких встановлені кондиціонери, оскільки різкі перепади температур підвищують ризик серцевих нападів.

Роботи на відкритих місцях

За температури +35 °C і вище тривалість періодів безпечної роботи на відкритих місцях повинна становити 15-20 хвилин із наступною тривалістю відпочинку не менше 10 хвилин в охолоджуваних приміщеннях. Сумарна тривалість термічного навантаження за зміну для осіб у спеціальному одязі не має перевищувати 4-5 годин, а для осіб без такого одягу — 1,5-2 години.

Питний режим і харчування

Для уникнення зневоднення слід дотримуватися правильного питного режиму, пити мінеральну лужну воду, соки та вітамінізовані напої, часто й у невеликих кількостях. За температури понад +30 °C та під час фізичних робіт рекомендується випивати не менше 0,5 л рідини на годину. Для підтримки імунітету і зниження рівня інтоксикації організму необхідно вживати фрукти і овочі.

Обмеження при екстремальних умовах

Роботи на висоті у відкритих місцях заборонені при швидкості вітру 10 м/с і більше, а також за температури повітря вище +35 °С. Невідкладні роботи на висоті в складніших погодних умовах виконуються за рішенням роботодавця з додатковими заходами безпеки.

Вікові рекомендації

В умовах підвищеної температури рекомендується допускати до роботи осіб віком від 25 до 40 років.

Ці заходи допоможуть зберегти здоров’я працівників та забезпечити ефективну роботу навіть в умовах підвищених температур.

Нагадаємо, раніше ми писали: У КП “Дніпроводоканал” зробили важливу заяву щодо великих боргів населення.

Читайте також: Простір для дітей та батьків, а також Інтернет. В Дніпрі Пункти незламності працюють у позашкільних закладах.

Фото: з відкритих джерел.

Категорія: Влада, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: